Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerin Kısırlaştırılması Gerekli Mi?

Abone Ol 
Kedilerin Kısırlaştırılması Gerekli Mi?
2749.90₺

1865.55₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
621.50₺

454.77₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1900.50₺

1327.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
990.00₺

538.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedilerin kısırlaştırılması şart mı? Evde beslenen kedilerin kısırlaştırılması meselesine yakından bakmaya kalktığımızda okurlarımızın bu hususta oldukça karmaşık bir bilgi birikimine sahip olduklarını fark ettik. Öyle ki bu hadisenin toplumsal boyutundan önce hayvan haklarından dini yönergelere kadar hemen her sahada değerlendiriliyor olması ilgimizi çekti. Biz de dişi ve erkek kedilerin kısırlaştırılması hakkında halkın kafasını kurcalayan tüm alt başlıkları bir araya getirerek kıymetli bir içerik sunmaya karar verdik.

Kısırlaştırma operasyonlarının dişi ve erkek kedi açısından yarar ve zararları farklıdır. Burada en temel mesele kedileri neden kısırlaştırma ihtiyacı duyuyor olduğumuzdur. Meselenin biyolojik kısmına geçmeden evvel insanların neden kediler üzerinde böylesi bir karara vardıklarını sizlere anlatmak istiyoruz.

Kedileri Neden Kısırlaştırmak Gerekir?

Kedilerin kısırlaştırılması gerekli mi? Öncelikle bu yazımızda konu alınan kediler ev ortamında bakılan evcil hayvanlardır. Evcil hayvanların kısırlaştırılma sebepleri oldukça açıktır. Bir insan evinde beslemek üzere bir kedi sahiplendiği zaman onun tüm sorumluluğunu kabul eder ancak onun ilerleyen dönemlerde meydana getireceği yavruların sorumluluğunu kabul etmeyebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur.

Yoğun hayat temposu ve kısıtlı yaşam alanları içerisinde bir hayvanın sorumluluğunu alan insanlar, o hayvanın üreme hakkıyla meydana getireceği yavruların idaresini sağlamakta zorlanabilirler. Özetle evcil kedilerin kısırlaştırılması sebebi sahipsiz hayvan popülasyonunun bir anda artmasına engel olmaktır. Bunun yanı sıra ev ortamı, kediler için her ne kadar dışarıdan daha güvenli ve rahat olsa da kedi doğasıyla ev yaşantısı arasında ciddi farklar vardır.

Kedilerin üreme arzuları münasebetiyle yaptıkları bazı davranışlar evde kediyle yaşamanıza engel olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak, evcil kedilerin de mutlu mesut durağan bir hayat sürmelerini sağlamak ve sahiplenilen hayvanların dünyaya getirdikleri canlıların müşkül duruma düşmelerini önlemek için dişi ve erkek ev kedilerine kısırlaştırma operasyonları yapılmaktadır.

Evdeki Kediyi Kısırlaştırmak Günah Mıdır?

Kedi, soyunun tükenmeyeceği bilinen bir canlı grubundadır. Bu işin dini boyutunda herhangi bir sakınca yoktur. Dünyaya getirilen canlının bakımsız kalacağı bilinirken sırf hayvanın kendi inisiyatifi dışında bir kararla üreme hakkının gaspına odaklanarak onun üremesine göz yummak ve doğan yavrunun sorumluluğunu almamak inanın çok daha büyük dini sorunlara yol açacaktır. Elbette yeri ve bakım gücü olup akabinde doğan canlıları sahiplendirebilecek kimselerin bu davranışta bulunmaları önerilmese de yukarıda anlattığımız hal ve durumları taşıyan kimselerin kedilerini kısırlaştırmalarında herhangi bir sakınca yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?

Dişi ve Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonunun Faydaları

Genel hatlarıyla her iki cinsiyet için de operasyonların faydalarını açıklamaya gayret edeceğiz. Meseleyi aydınlatmaya erkek kedilerden başlamak istiyoruz. Üreme arzuları baş gösterdiğinde erkek kedilerin davranışları değişmektedir.

Örneğin ev içerisinde dişi kedi bulabilmek ve onlara kendilerini kanıtlayabilmek için koku salmak gibi doğal hareketleri olabilir. Bu koku salma hareketi bildiğimiz idrar salınımı ile meydana getirilmektedir. Hem hijyen hem de evdeki diğer canlıların huzuru için bu tarz etkenlerin engellenmesi daha mantıklıdır. Bu sayede erkek kedilerin de daha huzurlu bir ev hayatı sürmesi sağlanacaktır. Erkekler ayrıca bu arzuları meydana geldiğinde çok aksi ve hırçın olabilirler.

Dişi kedilerin kısırlaştırılması neticesinde de yine erkeklere benzer olarak ruhani düzelmelerle baş gösteren faydalar göze çarpacaktır. Dişi kediler üreme arzularının ortaya çıkmasıyla birlikte miyavlama sıklıklarına güncellemeler yaparlar. Sesleri değişir ve tüm gün evde yuvarlanır hale gelirler.

Bu süreç inanın ev halkı için kolay bir süreç değildir. Ayrıca üreme arzusunun karşılanmaması ve kızgınlık dönemini yaşayan bir kedi için pek büyük bir huzursuzluk sebebidir. Dişilerin bu halleri sizlerin uyku düzenini alt üst edecektir. Durmadan kendilerini size sevdirmek isterler ve bu inanın imrenilecek bir hal değildir. Bıkmam demeyin. Mutlaka bir zamandan sonra bıkma noktasına gelmiş olacaksınız.

Yukarıda saydığımız dişi ve erkek kedilerin üreme arzusu nedeniyle gösterdiği davranışlar onların mutsuz olmalarına neden olur. Üreme arzuları nedeniyle meydana gelen stres yükselişleri onların bağışıklık düzeylerinin de düşmesine neden olmaktadır. Her kızgınlık döneminde kedilerin ruhani yapılarının alt üst olmasındansa doğal ortamından koparılıp ev ortamına kabul edilen hayvanların kısırlaştırılması önerilmektedir. Veterinerler kedilerin kısırlaştırılması gerektiğini önermektedir.

Erkek Kedi Koku Problemi Kısırlaştırma ile Giderilebilir!

Halk arasında yaygınlıkla bilinen yanlışlardan bir tanesi erkek kedilerin ev ortamında bakıldıkları takdirde koku bırakıyor olmalarıdır. Evet, kediler (dişi kediler de dahil) karşı cinsi etkilemek ve işaretleme yapmak için yaşam alanlarına yoğun bir koku bırakırlar. Bu koku insanlar için rahatsız edicidir ancak bunun nedeni bellidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  11 Maddede Kedilerin Cinsleri

Agresif, pis kokulu ve sinirli olarak nitelendirilen erkek kedilerin bu tavırları tamamen üreyememelerinden kaynaklıdır. Erkek kediler evcilleştirildikten sonra kısırlaştırılırlarsa bu durumda sorunların tamamı yok olacaktır. Kedinizin daha iyi kokması için ihtiyaç duydunuz kedi bakım ürünlerini pet shop mağazamızda da bulabilirsiniz.

Dişi ve Erkek Kediler Kaç Aylıkken Kısırlaştırılır?

Kedilerin kısırlaştırılma yaşları da merak konusudur. Dişi kediler 2,5 kilogram ağırlığı geçtikleri ve 6-7 aylık oldukları andan itibaren kısırlaştırılabilirler. Kısırlaştırma operasyonu için mutlaka kedilerin veterinerlere götürülmesi gerekmektedir. Konuyla alakalı ehliyeti olmayan kişilerin elinde bu operasyonların kesinlikle yaptırılmaması gerekmektedir.

Dişi kedilerin kısırlaştırılmalarında kesinlikle geç kalınmamalıdır. Erken kısırlaştırmanın büyük faydaları bulunur. Erken kısırlaştırma ile rahim kaynaklı hastalıklar engellenir ve kedinin bu dönem neticesinde yaşayacağı stres sıfır noktasına çekildiğinden yaşam kalitesi büyük ölçüde arttırılır.

Erkek kedilerin ise 7-12 aylık oldukları süreçte kısırlaştırılmaları mümkündür. Yine erkek kedilerin de daha az yıpranmadan üreme sorunlarından kurtulabilmeleri için koku bırakmadan evvel veteriner denetiminde kısırlaştırılmaları gerekmektedir. Bu daha verimli olacaktır.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Beslenme

Erkek ve dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonlarında ilgili üreme organlarının bir kısmı alınmaktadır. Dişi kedilerde bu operasyon ciddi sorunlara yol açmasa da erkek kediler için alınan organ idrar yolunda daralmalara yol açabilmektedir. Bu daralma nedeniyle kedilerin hayat kaliteleri büyük oranda düşmektedir. Erkek kediler kısırlaştırıldıktan hemen sonra bu sorunu göz ardı etmeyen bir beslenme planına geçilmesi gerekir. Bunun için sayfamızda yer alan kısırlaştırma sonrası destek mamaları işinizi görecektir.

Dişi kedilerin de kısırlaştırma sonrasında yine sayfamızda satılan kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerinden tüketmeleri gerekmektedir. Son olarak idrar yollarında oluşabilecek sorunların çözümü için de buna uygun mama takviyelerinin yapılması önerilmektedir.

Kediler Kısırlaştırma Sonrasında Kilo Alır Mı?

Evet, kısırlaştırılan kedilerin bakımında dikkatli olunmazsa kedilerin aşırı kilo alması olağandır. Bu gerekli önlemler alındığı zaman da illa yaşanacak bir olay değildir. Sadece kedilerini kısırlaştıran hayvan sahiplerinin hayvanlarına daha farklı bir bakım sağlamaları gerekir. Mamaları belli bir gramajla verilmelidir. Bunun yanı sıra ev içerisindeki egzersiz faaliyetleri de teşvik edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  13 Maddede Kedi Cinsleri ve Özellikleri

Kısırlaştırma işlemine maruz kalan kediler, hormon düzeyleri bir hayli düştüğü için miskinlik haine bürünürler. Bunun yanında yapılan yanlış bir beslenme uygulaması ile kedilerin aşırı kilo aldığı süreçler gözlenebilir. İnsanlar kilolu kedileri her ne kadar tatlı ve şirin bulsalar da bu durum kediler için ciddi bir sağlık sorunudur. Lütfen kısırlaştırma kararı aldığınız kedinizin daha sağlıklı olabilmesi için veterineriniz ile kedinizin beslenme periyodunu da gözden geçiriniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.