Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Borzoi Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Borzoi Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Uzun yüzü ile dikkat çekmeyi başaran Borzoi köpek ırkı, herkes tarafından çok sevilen bir cinstir. Bugünkü yazımızda bu köpekler hakkında daha detaylı bilgiler sunuyor olacağız. İşte karşınızda bu harika köpekler ve özellikleri…

https://www.youtube.com/watch?v=IzJPp_nQjmg

Karakter Özellikleri

Borzoi köpekleri; son derece tatlı, sahibinden çok şey istemeyen ve duygularını fazla belli edemeyen bir köpek cinsidir. Ailesine son derece sadık bir köpektir. Fakat mağrur tavırları vardır. Bu durumlara rağmen her daim kendisinden emin bir tavır sergiler. Gerektiği zaman koruyucu içgüdüsü devreye girer ve ailesinin her bir ferdini korur. Zeki bir köpektir. Fakat bu köpeklerin eğitimi büyük bir sabır, anlayış ve kararlılık ister. Bu köpeklere eğlenceli oyunlara alıştıramazsınız.

Fakat aile içerisinde uyumlu bir hale gelebilirler. Kedi gibi sessiz bir köpektir. Fakat bu duruma karşın zorlanırsa ısırma davranışı göstermeye her zaman için hazırdır diyebiliriz. Her zaman tek başına dolaşmaya karşı yatkınlığı vardır ve son derece hızlı koşabilen bir köpektir. Öteki köpeklerle iyi anlaşır. Ama onlara avcı özelliğini anımsatan ufak evcillerle güven içinde olamazlar. Güçlü bir çenesi vardır ve bu çeneyle bir tavşanı oracıkta öldürebilir. Hep dikkatli olmak gerekir.

Bu güzel köpekleri ufak yaşlarda insanlarla ve ufak evcillerle sosyalleştirmek ise önemlidir. Bu köpekler genel olarak kaçan hayvanları avlar. Son derece tazıya benzer bir köpektir. Çocuklu aileler için uygun bir köpektir fakat bir çocuğun köpeği olması için tamamen uyumsuzdur. Sabırsızdır, zorlanmaya asla gelebilen bir köpek değildir. Büyüme süreçlerinde ise besin değeri yüksek olan bir beslenme rutinine ihtiyaç duyacaktır. Zaten bu tamamen normal bir durumdur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En İyi ve Ekonomik Köpek Maması 15 Kg Önerileri

Tarihçesi

Borzoi köpek ırkı yüksek ihtimalle 1600’lü senelerde Arabistan dolaylarından Rusya dolaylarına getirilmiş olan bir köpek cinsi olmaktadır. Bu ilgi çekici tazı köpeği, burada Rus aristokrasisi aracılığıyla büyük bir alaka ile karşılanmıştır. Bu köpekler, uzun tüylü çoban köpekleriyle çaprazlanmak suretiyle iklim koşullarına adapte olması sağlandı. Bunun yanı sıra Rus Kurt Tazısı ismini almış olduğu sert ve çevik bir av köpeğine evirilmiştir.

Rus asilzadesi denilen kişiler ise uzun seneler boyunca bu köpek ırkını üretip avcılık kabiliyetinden yararlanmışlardır. Neticesinde bu köpekler popülerlik bakımından bütün Avrupa dolaylarına yayılmış olmaktadır. Kraliçe Victoria bu köpeklerden beslemiş tir. Ardından birçok İngiliz soylusu da bu durumun devamını getirmiştir. Bu köpek ırkı, kraliyet ailesi içerisinde hediyelik eşya konumuna düşmüştür. Ev köpeği olarak görevlendirilmesi arttıkça da karakteri biraz daha sakinleşmiştir. İsmi Rusça dilinde süratli manasına gelmektedir.

Fiziksel Özellikleri

Borzoi köpek ırkı, boyut bakımından devasadır. Bunun yanı sıra orantısı olmayan bir vücut hattına sahip olmasıyla bilinmektedir. Başı bedenine oranla son derece ufaktır. Yüzü ise uzundur. Kulak kısmı sarkık şekilde durarak kendini direkt bir şekilde belli eder. Bu köpek ırkının tüyleri her daim uzun olur.

Tüyleri ise genel olarak tel şeklinde ayrılmıştır. İpeksi olur. Dalgalı haldedir diyebiliriz. Bu tüylerin profesyonel bir el tarafından tıraş edilmeye gereksinimi olur. Bakımını düzenli olarak yapmanız ise her zaman için önemlidir. Tüy rengi genelde siyah lekelerle olur. Altın sarısı, beyaz, gri ve pas renginde görülebilir.

Bu köpekler soğuk havaya dayanıklı olur. Bunun sonucunda da en çetin havalara karşı bile uzun süreli olarak avlanabilirler. Erkek olanlarının ağırlığı 34 ila 48 kilo olurken dişi olanları ise 27 ila 41 kilo kadardır. Erkek olanların boyu 71 cm olurken dişi olanların boyu ise biraz daha kısadır, 66 cm kadar olur. 10 ila 12 senelik bir ömürleri vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bitkisel Köpek Mamasının Faydaları Nelerdir?

Bakımı

Şayet yeteri kadar egzersiz seçeneği verilirse apartman yaşantısı bu köpekler için tamamen olağan hale gelecektir. Ev ortamında son derece sessiz olan bir köpek ırkıdır. Fakat enerjik olduğundan sık sık yürüyüşe, hatta koşuya çıkarılması lazımdır. Bu köpek ırkı bahçeli bir yerde yaşarsa kendini daha iyi hisseder.

Açık yerlerde asla tasmasız gezdirmeyin. Bu büyük bir hata olacaktır. Bu köpekler harika bir koşu köpeğidir. Bisiklet sürdüğünüz sırada sizinle gelebilir. Ama avcılık içgüdüsü nedeniyle sizi yarı yolda bırakarak avına yumulabilir. Her an tetikte olmanız icap ediyor.

Bu köpek ırkının tüy bakımı da son derece mühimdir. Düzenli bir biçimde tüylerine bakım yaparsanız iyi olur. Büyük bir köpektir bu nedenle banyo ettirmeniz biraz zor olacak demektir. Gerektiği anlarda banyo ettirebilir ya da kuru olan bir şampuan ile temizleyebilirsiniz. Parmak arası tüylerini de kesin.

Beslenme

Borzoi köpek ırkının beslenmesi konusunda fikir alınması gereken ilk ve tek kişi kesinlikle uzman bir veteriner hekimdir. Bu köpeklere her daim kaliteli bir köpek maması vermeniz gerekmektedir. Suyunu ve mamasını sürekli tazelerseniz herhangi bir sorun olmayacak demektir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpekler sosyal bir mizaçla doğmazlar. Şayet çocuklarla birlikte büyüdülerse birbirleri ile iyi anlaşacaklardır. Aksi şekilde çocuklarla baş başa bırakılmaları sorunlu bir durumdur. Bunun yanında ise yabancı kişilere her daim mesafeli olurlar. Borzoi köpek ırkı, öteki köpeklerle harika anlaşır fakat avlanma içgüdüsü nedeni ile öteki hayvanları yok edebilir. Ona sözünüzü geçirmelisiniz, sizi her daim dinlemek zorunda olduğunun farkında olması gerekecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Borzoi köpek ırkı ile ilgili sorulan her bir sorunun cevaplarını bir araya getirdik. İşte birbirinden şık detaylar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerin Ömrü Ne Kadar ve Uzatmak İçin Neler Yapılır ? Köpeklere Daha İyi Bir Bakım Nasıl Yapılır?

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yeteri kadar egzersiz yapması sağlanırsa apartman ortamında da her daim yaşayabilen bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Ev içerisinde sessiz bir köpektir, varlığını anlık da olsa unutturur. Fakat dışarıda yer alan ortamda koşmak ve yürümek ister. En iyi olanı ise ortalama büyüklüğe sahip ve çitlerle çevrelenmiş olan bir bahçede yaşamasıdır. Bu köpekleri asla ama asla açık bir yerde tasmasız biçimde dolaştırmamalısınız. Aksi takdirde her şey sarpa saracak demektir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpek ırkını zinde tutabilmek adına bol bol egzersiz ve düzenli şekilde serbest koşu gerekmektedir. Fakat ülkelerin bazılarında şehir içerisinde tazıların kayışsız bir biçimde dolaştırılması tamamen yasaklanmış durumdadır. Bu köpekler harika bir koşu dostu olsa da dikkatli olun.

Bir şeye sinirlenmeleri halinde sizin gününüzü tamamen zora sokarlar. Buna rağmen unutmamanız gereken bir şey var: Gözüne ilişecek bir avın ardından güçlüce koşacaktır. Bu olursa sizin de çok hızlı hareket etmeniz gerekir. Aksi halde sürüklenerek yaralanabilirsiniz. Dikkatli olmakta fayda var demektir. Her zaman bu tip durumlara karşı atakta olun. İşte o zaman sorun çözülür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.