Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cinnamon Sultan Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Cinnamon Sultan Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Son günlerde cinnamon sultan papağanı evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır. Bu papağanların evde bakılmak istenmesindeki en önemli sebep çok sıcakkanlı ve neşeli olmalarıdır. Sultan papağanlarının neşeli hallerinin yanında bazen alıngan olabileceklerini de unutmamak gerekir.

Sultan papağanlarının birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlar albino, cinnamon, limon, gri, inci, alaca, gümüş ve beyaz yüz sultan papağanlarıdır. Biz bu yazımızda cinnamon yani diğer bir adıyla Tarçın Sultan Papağanını ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=PBpL3wsHhgA

Cinnamon Sultan Papağanı Özellikleri

Bu papağanlar isimlerini tüylerinin renginden almıştır. Cinnamon Sultan papağanlarının tüyleri kahverengiye yakın gri bir renge sahiptir. Bu türün bazılarının gagasında ve ayaklarında az miktarda siyahlık olabilir ya da hiç olmaz. Bu türün kanatlarında kahverengi şeritler bulunabilir. Bu papağanların cinsiyeti yavruluk dönemleri bittikten sonra yüzlerindeki renklerden belli olur. Yüz tüyleri sarı olanlar erkek ve gri olanlarsa dişi cinnamon sultan papağanlarıdır. Sultan papağanlarının ömürleri de oldukça uzundur.

Uygun koşullarda bakılıp sağlıklı beslendiğinde ortalama 14-20 yıl aralığında yaşayabilmektedir.  Bu papağanlar ıslık çalabilme ve konuşabilme özelliğine sahiptir. Asıl yaşam alanları Avusturalya’dır. Ve bu papağan türü evde beslenmesi açısından masrafsız bir kuş türüdür. Boyut olarak ise aklımızdaki papağan boyutundan daha küçük boyutlara sahiptirler. Karakter olarak kolay evcilleşebilen, sıcak kanlı, neşeli bir kuş çeşididir.

Cinnamon Sultan Papağanı Bakımı

Cinnamon papağanlarının doğru bakımı için yaşam alanını doğru düzenlemek oldukça önemlidir. Bu papağan türleri kendi doğal alanlarında göçebe bir hayat sürerler ve bu sebeple onların küçük bir kafeste yaşamaları tavsiye edilmez. Kafesleri rahat hareket edebilecekleri büyüklükte ve geniş olmalıdır.  Şekil olarak kesinlikle yuvarlak kafeslerden kaçınılmalıdır.  Yuvarlak kafesler onların stres olmasına sebep olabilir. Bu sebeple kare ya da dikdörtgen bir kafeste yaşamaları tavsiye edilir. Kafeslerinin içerisinde birden fazla tünek olması da çok önemlidir. Kafesin içerisine alacağınız tünekler kuşun sağlığı açısından ağaç dallarından yapılmış olmalıdır.

Cinnamon sultan papağanları temiz hayvanlardır ve bu sebeple kafeslerinin düzenli olarak temizleniyor olması da oldukça önemlidir. Bu papağanların kafesinde bulunması gereken şeyler de çok önemlidir.  Kafeslerinin içerisinde mutlaka yemlik, suluk bulunmalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hatta kafesin içerisinde en az iki yemek ve su kabı bulundurmak faydalı olacaktır. Aynı zamanda kafese koyacağınız gaga taşı onların gagalarını törpülemeleri ve mineral desteği almaları için önemlidir. Oldukça oyuncu olan bu canlıların kafesinin içerisinde bulunduracağınız papağan salıncağı da onların oyun oynayarak mutlu olabilmeleri için oldukça önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Güvercin Hakkında Bilgiler

Bu papağan türü çok sosyal ve sıcak kanlı olduğu için onlarla özel olarak ilgilenmeniz gerekir. Onları sevmeniz, onlarla sohbet etmeniz aranızdaki bağı hem güçlendirecek hem de onların ilginizle mutlu olmasını sağlayacaktır. Oldukça sosyal olan bu papağanlar kalabalıkları da çok severler. Onları sürekli kafeste ve yalnız bırakmamanız gerekir bu durumda mutsuz olup strese girebilirler. Sultan papağanları eğitilmeye de çok müsait hayvanlar oldukları için evinizde kolaylıkla bakabilirsiniz. Evin içerisinde gezmekten ve dolaşmaktan mutluluk duyacaklardır.

Bakımları oldukça kolay olan bu papağan türü evde bakmak için oldukça ideal bir kuş türüdür. Bu bakım önerileri dışında bu papağanların kafesleri kesinlikle sigara dumanından ve yoğun yemek kokan yerlerden uzakta bir yerde durmalıdır. Direkt olarak rüzgâr ya da soğuk alan bir yerde de durmamaları gerekir çünkü kolayca hasta olup aniden ölebilirler. Eğer bir Cinnamon Sultan papağanınız varsa onu 15 derecenin altındaki bir sıcaklıkta bulundurmamanız en doğrusu olacaktır.

Cinnamon Sultan Papağanı Beslenmesi

Cinnamon Sultan Papağanları çekirdek, armut sapı, kiraz sapı, havuç, kuru incir ve darı ile beslenmektedirler. Bu papağan türü özellikle papağan yemi yemeyi çok severler ve bitki tohumları da onlar için hoşlanacakları bir seçenektir. Bu papağanlar muhabbet kuşları için üretilen yemlerle ya da yulaf gibi tahıllarla da kolaylıkla beslenebilirler.

Eğer onlar için yem almak istiyorsanız kaliteli ve besin değeri açısından zengin bir yem tercih etmeniz gerekmektedir.” Bunun dışında sebzeler ve meyvelerden de çok hoşlanırlar. Bu noktada onlara sebze ve meyve verirken biraz dikkatli olmak gerekir çünkü bu besinlerden fazla tükettiklerinde kolaylıkla ishal olabilirler ve bu durum onlar için ölümcül olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.