Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Collie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Abone Ol 
Collie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Bugünkü yazımızda Collie köpek ırkından söz ediyor olacağız. İşte bu köpek cinsi hakkında daha evvel duymadığınız her bilgi…

Karakter Özellikleri

Collie köpek ırkı, genel manada akıllıdır. Kararlı hareketleri ile dikkat çeker. Genel olarak ailesi ve sahibi olarak gördüğü herkese düşkün bir köpek olur. Meraklı ve oyuncu bir karakteri vardır. Bu nedenle de çocuklarla harika anlaşabilen bir köpektir.

Sevimli ve son derece enerjik olan bu köpekler, öteki ırklara göre çok daha fazla görev bilincindedir. Ona vermiş olduğunuz görevlerin her birini anında yerine getirmekten büyük bir keyif alan bu köpek ırkı, görevini başarılı bir biçimde yaptığı zaman motivasyon olarak da ödüllendirilirse kendini çok iyi hisseder.

Köpek eğitimi meselesinde bu köpekler her zaman başarısıyla birçok ülkede meşhur olmuştur. Collie köpek ırkı, birçok yerde aktif biçimde görevlendirilen bir köpek ırkıdır. Bu köpeklere genel manada git, gel, kalk, otur, koş ve getir gibi birçok komutu rahatça öğretmeniz olasıdır. Eğitimi çok seven bir köpektir.

Tarihçesi

Collie köpeklerinin diğer adı İskoç Collie olmaktadır. Bu köpeklerin kökeni ise net bir biçimde bilinmemektedir diyebiliriz. Bu adın kökeni bile belirsizdir fakat yararlı manasına gelen Galler dilinden bir kelimeden geldiği ihtimali de her zaman için gizemini korumaktadır.

Bu köpeklere dair bilinen ilk önemli kayıtlar çobanlık ve bekçilik görevleridir. Bu özel görevleri 1800’lü senelerde yapıyorlardı, harika değil mi? Aynı esnada bu zamanlarda Keltler İngiltere’ye geliyorlardı. Bu dönemde Collie köpek ırkının popülaritesi artmıştı.

1800’lü senelerde Amerika dolaylarına çoban köpeği biçiminde getirilmişlerdi. Bu köpeklerin 1886 senesinde netleştirilen standartları günümüzde halen aynıdır. Lassie adıyla da bilinen bu köpekleri kesin duymuşsunuzdur. Bu köpekler kendi ırkının o dönemdeki en bilinenlerinden biri olmuştur.

Fiziksel Özellikleri

Collie köpek ırkı, hemen hemen 51 cm’lik bir boya sahiptir. Bu köpek ırkı on dört ila yirmi üç kilogram ağırlığındadır. Çoğu da siyah veyahut beyaz olur. Kürkü de uzundur. Kızıl veya üç renkli olan türleri de vardır. Ama bu renklere çok nadir rastlanır. Sempatik bir görünümü vardır. Heyecanlı bir köpektir. Dilini dışarı çıkardığı zaman aşırı sevimli bir görünüme sahip olur. Oyuncudur. Her daim bunu belli eden bir köpek ırkı olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Beslenme

İyi bir biçimde beslenme, her köpek ırkındaki gibi bu köpekler için de son derece mühim bir durumdur. Genel olarak düşük tahıllı mamalar tüketmesi önerilir. Birçok uzman da bu köpeklerin mısır ve soya barındıran mamalar tüketmesi gerektiğini söyler. Hızlı yemek yedikleri için spazm geçirme olasılıkları vardır.

Aynı zamanda şişlik de hissedebilen köpeklerdir. Bu sebeple günde tek öğün yemeleri önerilmez. Birkaç öğünlük beslenmeleri daha iyi olur. Orta boyutlu köpekler için üretilmekte olan az tahıllı ya da tamamen tahılsız olan köpek mamalarını tercih edebilirsiniz. Kaliteli köpek maması satın almanızı öneririz.

Mama ve su kabını düzenli olarak temizlemenizi öneriyoruz. Titiz köpekler olduğu için kirli bir kaptan mama yemez ve su içmez. Bunun sonucunda da kendini kötü hissedecek demektir. Ona güzel bakın.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Birçok kişi bu köpeklerin çocuklar ve hayvanlar ile olan iletişiminin nasıl olduğunu merak ediyor. Collie köpek ırkı çocuklarla oynamaya bayılır. Ama onu ufaklık halleri itibarıyla sosyal yetiştirmeniz gerekir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. İri bir köpek olduğu için bebeklerle baş başa bırakılmamalıdır. İstem dışı zarar verebilir. Hayvanlarla arası iyidir ama sosyalleştirilmedi ise kötü olacaktır.

Bakımı

Bu köpeklerin tüyleri çok uzun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de soğuğa karşı ekstra dayanıklı olurlar. Sıcak havayı pek sevdiklerini söyleyemeyiz. En çok da yaz mevsiminde gölge olan yerlerde zaman geçirmelidirler. Güneş altında fazla durmamaları lazım gelir. Bol bol su içmelerini sağlarsanız iyi olur.

Bu köpeklerin yavruları hemen hemen on ila on iki haftalık kadar olduktan sonra bir hafta içerisinde tuvalet eğitimi alabilir. Eğer bir Collie yavrusu sahiplenmek isterseniz, gür tüyleri olduğundan sık sık fırçalamanız lazım olacaktır. Onu arada bir yıkamalısınız. Çocuklarla harika anlaşır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpeklerle alakalı birçok soru soruluyor. İşte Collie köpekleri ile ilgili bilinmeyen detaylar…

Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Bu köpeklerin yaşam süresi on iki senedir. Ağırlıkları ise erkek olanlarında on dört ila yirmi kg, dişi olanlarında on iki ila on dokuz kg olur. Yükseklikleri ise erkek olanlarında kırk sekiz ila elli altı cm, dişi olanlarında ise kırk altı ila elli üç cm kadardır. Bu köpek ırkı süs bakımından yetiştirilmez. Koyun sürülerini gütmesi için yetiştirilmiştir. Bu nedenle bedeni çok dayanıklı ve güçlü olmaktadır. Çevik hareketleri olan önemli bir köpektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Bakımı Zor Köpek Irkları

Kaç Kilo Olmaları Gerekir?

Yetişkin olanlarında erkek ve dişi arasında yer alan boyut dikkat çekicidir. Dişi olanlar daha ufak olur. Yetişkin olanlar için en ideal olan kilo aralığı ise yirmi ila otuz dört kilo olmaktadır. Dişi olanlarda ise bu aralık genelde on beş ila yirmi dokuz kilo kadardır.

İdeal kilonun belirlenmesi konusunda köpeğin boyuna da bakılması gerekiyor. Yetişkin olan erkek köpeklerde boy elli beş ila altmış altı cm kadar bir aralıkta olurken dişilerde bu oran elli ila altmış bir cm aralığında olmasıyla dikkat çeker. Bu köpek ırkı genel olarak orta ila büyük ırk olarak bilinir. American Kennel Club bu köpekleri orta ırk olarak onaylar.

Kaç Tane Yavru Doğurur?

Yetişkin dişi köpeklerin her doğumda hemen hemen sekiz ila on iki tane kadar yavru köpek doğurması beklenmektedir. Ortalama açıdan on tane yavru doğurması tamamen yaygın bir durumdur fakat yavru sayısı başka etkenlere göre değişebilir. Bu köpekler 16 tane bile yavru köpek doğurabilir. Doğacak yavru sayısı dişi olan köpeğin ve erkeğin sağlık haline, boyutlarına ve erkek köpeğin sperminin ne derece kaliteli olduğuna göre değişecektir.

Fazla Tüy Döker mi?

İki farklı Collie ırkı vardır. Ayrıca American Kennel Club nezdinde bu türler alt ırk olarak niteleniyor diyebiliriz. Rough Collie olarak bilinmekte olan köpeklerin çift katlı kürkü olur. Yumuşak ve kalın olan bir alt taba ve incecik düz tüyleriyle her zaman dikkat çeker.

Bu güzel köpeklerin fazla tüy dökmesi beklenir ama durum böyle değildir. Çok tüy dökmezler. Senede birkaç kez yoğun şekilde tüy dökerler ama bu süreçte günlük tarama yapmanız en mantıklısı olacaktır. Smooth Collie ırkı ise daha basit olan bir bakıma gereksinim duyan tüylere sahiptir. Ama diğer ırktan daha çok tüy döker. Çünkü tüyleri kısa ve birazcık da pürüzsüzdür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir? Bu Rahatsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kaç Saat Uyur?

Uyku vakitleri yaşına bağlı bir biçimde değişecektir. Yavru köpeklerin günlük olarak yirmi saate dek uyuması ise son derece normal bir durumdur. Fakat uyandıkları zaman hem bakımının hem de eğitiminin sekteye uğramadan devam etmesi önemli olacaktır.

Yetişkin olanlarının uyku süresi genelde on iki ila on dört saat arasında değişmektedir. Yaş aldıkça uyku zamanı da artacak demektir. 7 yaşı itibarıyla uyku süresi on altı hatta yirmi saat bile olabilir. Bu aslında tamamen normal bir durumdur.

Eğitim Süreci Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler son derece akıllı olduğu için her komutu kolay öğrenir. Öğrenmek bu köpekler için başlı başına bir keyif meselesidir. İlgi görmeye bayılırlar ve sizden sürekli olarak kendilerine yeni şeyler öğretmenizi isterler. Pozitif eğitim yolları onlar açısından son derece uygundur.

Morallerinin yüksek olması ve öğrenmiş oldukları bilgileri pekiştirebilmeleri için onları ödüllendirmeli ve övmelisiniz. Bu nedenle erken süreçte sosyal hale getirilmelidirler. Köpek yavrusu eğitimi almaları da şart olmaktadır. Çekingen bir yapıları olmamalıdır. Fakat eğitimlerinde sabırlı olmalısınız. Bu önemli olacaktır.

Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Collie köpekleri sahiden dayanıklıdır. Ama onların da bazı hastalıklara yatkınlıkları olur. Bu köpeklerin yakalanma olasılığı olan hastalıklar şunlardır:

  • Kalça displazisi, bu köpeklerin en yatkın olduğu hastalık türü olarak dikkat çeker. Bu hastalık, uyluk kemiğinin kalça kemiğine oturmadığı kalıtsal bir hastalıktır. Köpek dostlarımızın bacaklarında görülebilen bir hastalıktır.
  • Progresif retina atropisi de yine bu köpeklerde rastlanan bir hastalıktır. Birçok köpek gibi bu köpekler de bu hastalığa yatkındır. Hastalığın ilk evreleri içerisinde gece körlüğü meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise körlük kendini gösterir.
  • Epilepsi, kalıtsal açıdan ortaya çıkabilen bir sorundur. Ciddi nöbetlere sebebiyet verebilir. Köpeğinizi bu durumda hemen bir doktora götürmelisiniz.
  • Collie göz anomalisi, bazı zamanlarda körlüğe neden olabilir. Kalıtsal bir problemdir. İsminden de anlayacağınız gibi Collie köpeklerinde görülen bir rahatsızlık türü olmaktadır. Bu köpek 2 yaşındayken meydana gelen hastalığın tedavisi mümkün değildir.
  • Alerjiler de bu köpeklerde çok görülür. En çok da dış parazitlerden kaynaklanan alerjilerle bu köpeklerde çok karşılaşılmaktadır. Bu köpekleri parazitlere karşı korumakta fayda var. Parazitler çok zararlıdır. Köpeğinize her daim bir çocuğa bakar gibi bakmalısınız, unutmayın ki o her daim sizin sevginize ve ilginize muhtaçtır.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.