Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Karma Aşı Nedir? Yan Etkisi Var mı?

Abone Ol 
Köpek Karma Aşı Nedir? Yan Etkisi Var mı?

Köpek karma aşı, evcil köpek sahipleri tarafından sıklıkla araştırılır. Köpeklerin hayatlarını daha sağlıklı sürdürebilmeleri için aşı olmaları çok önemlidir. Düzenli aşılarla evcil hayvanların uzun ömürlü bir şekilde hayatlarına devam etmeleri mümkündür.

Köpek Karma Aşı Nedir?

Köpek Karma Aşı

Karma aşı, köpekler için hayati öneme sahip bir aşı türüdür. Köpeklere her sene bir defa vurulur. Karma aşının içinde beş hastalığı önleyen antikorlar yer alır. Önlediği hastalıklar ise parvovirus, parainfluenza, hepatitis, gençlik hastalığı ve leptospirosistir. Yavru köpekler, anne sütünün içinde yer alan antikorlar nedeni ile bağışıklık kazanırlar. Bazı hastalıklara karşı yine de dirençsiz oldukları için aşı yapılması çok önemlidir.

Köpeklere yapılması gereken aşılardan biri olan karma aşı, bağışıklığı henüz oturmayan yavru köpeklerin sağlığını teşvik eder. Yetişkin ve yavru fark etmeksizin köpeklerin her sene düzenli olarak karma aşı olmaları şarttır.

Köpeklerde Karma Aşı Neye İyi Gelir?

Köpek Karma Aşı

Hayvanların verimli ve sağlıklı bir ömür sürmeleri, aşılar ile daha kolay hale dönüşür. Bu bağlamda karma aşının önemi de yadsınamayacak derecede fazladır. Bu aşının aksatılmadan tam zamanında yapılması, dostunuzun sağlığı için önem arz eder. Köpek karma aşı şu hastalıklara karşı koruma oluşturur.

  • Parainfluenza
  • Leptospirosis
  • Parvovirus
  • Hepatitis
  • Gençlik hastalığı

Köpek Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

Karma aşı, köpeğinizi bazı hastalıklardan korumak için mutlaka yapılması gerekir. Yukarıda söz edilen hastalıkların meydana gelmemesi adına karma aşının düzenli şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir. Özellikle de yavru köpek dostlarımız çeşitli hastalıklara karşı savunmasız oldukları için karma aşı, yavru köpeklerde çok daha önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Yavru köpekler için karma aşı, 21 gün arayla en çok iki doz şeklinde uygulanır. Yaşını dolduran köpekler için her sene bir doz şeklinde karma aşı uygulanır. Ömür boyu düzenli olarak karma aşının yapılmasına önem verilmelidir. Aşı yapılmadığı zamanlarda köpeğin bazı hastalıklara yakalanma riski artış gösterir. Bu da genel sağlığını ve ömür süresini negatif yönde etkiler.

Köpek Karma Aşının Yan Etkisi Var mı?

Tüm aşılarda olduğu gibi karma aşının da yan etkisi olabilir. Çoğunlukla aşı yapılan alanda hassasiyet, kusma ve solunum güçlüğü gibi yan etkiler görülebilir. Bunların dışında ateş, köpek maması yemek istememe, kızarıklık durumları da ortaya çıkabilir. Ancak tüm bunlar nadirdir ve her köpekte görülmez.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.