Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Havanese Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Abone Ol 
Havanese Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Havanese Terrier köpek ırkı, sevimli görünümü ile herkesin en sevdiği köpeklerden biri oluyor. Haydi bu güzel dostlarımızı daha yakından tanıyalım.

Karakter Özellikleri

Tamamen sevgi dolu haller sergileyen Havanese köpek ırkı, dünya genelinde birçok insan tarafından sevilen bir cins olma özelliğini taşır. Her daim kendinden emin olan halleri ile alaka gören bu sevimli minikler, ilk defa köpek sahiplenecek aileler açısından doğru bir tercih olacak demektir.

Her zaman zeki bir köpek olduğu için yeni bilgiler kavrama konusunda son derece başarılıdır. Fakat bazı zamanlar inatçı tavırlar da sergileyebilen bir köpek ırkıdır. Diğer yandan çok zeki olduğu için yanlış eğitilirse kötü hareketler sergileyebilir. Genel olarak insanları seven bu köpekler her zaman eğlenceli tavırlara sahiptir.

Tarihçesi

Bu köpekler Akdeniz dolaylarına özgü bir cinstir. Diğer yandan bu türün gelişimi en çok Küba taraflarında gerçekleştirilmiştir. Irkın on altıncı yüzyıl dönemlerinde beyaz Bichon tipi olan köpeklerin soylarından geldiği düşünülenler arasındadır. Fakat bu sevimli dostlarımız nesli tükenen Bichon Teneriffe’ye çok benzemekte.

Pahalı bir köpektir. Eski zamanlarda da soylu olan aileler tarafından sık sık seçilen bir köpek olmuştur. Seneler geçtikçe dünyanın birçok farklı bölgesinde yayılım gösteren bu köpekler son derece popüler bir cins olmaktadır diyebiliriz. İlgi çekici görünümü ve kusursuz kişiliği ile sevilen bu köpekler her zaman da akıllı olur.

Ailesine her an bağımlı bir köpektir. Tek başına zaman geçirmeyi sevmeyen bir ırktır. Bu sebeple kalabalık olan aileler açısından daha iyi bir tercih olacaktır. İpek köpeği adıyla da bilinen Havanese alerjisi olan kişiler için asla ama asla uygun olmaz. Buna da dikkat etmek her zaman için önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Fiziksel Özellikleri

Havanese Terrier küçük boy bir köpek ırkı olmaktadır. Ufak olsa bile sağlam bir köpektir. Harika fiziksel özelliklerine katkıda bulunan yoğun tüyleri ise herkesin ilgisini çeker diyebiliriz. Yuvarlak biçimli kafası, siyah burnu ve dudağıyla müthiş bir görünüme sahip olmaktadır. Gözleri badem şeklindedir, kahverengidir.

Sivri kulakları vardır. Isırıkları ise her zaman güçlüdür. Orta uzunlukta olan boynu ve kemikli olan bacaklarıyla harika bir duruş sunar. Tavşana benzer ufak ayakları vardır. Bu köpeklerin tüy kısımları son derece kıvrık ve dalgalıdır. Yumuşacık bir görünümü olur. Bu köpeklerin en rastlanan renkleri siyah, kahverengi, altındır.

Bakımı

Havanese Terrier köpek ırkının her zaman yaşamsal aktivitelerini en üst seviyede tutabilmesi için ona düzenli bir bakım yapmalısınız. Öteki köpeklerdeki gibi bu köpeklerde de cildin en kusursuz durumda kalabilmesi açısından tüylerin haftada birkaç kez taranması lazımdır kesinlikle. Bununla beraber senede birkaç kez ılık banyo ile ölü tüylerden de arınması mümkün hale gelecek demektir.

Bu köpekler egzersiz gereksinimleri karşılandıktan hemen sonra nemli olan bez yardımıyla silinmelidir. Bedeni ve kulakları silinirse iyi olur. Bu adım genel olarak kulak içerisinde birikme yapan bakteriler açısından en etkili çözüm olmaktadır. Ayak sağlığı için de aylık tırnak kesimi yaptırılmalıdır.

Tüy bakımı, deri, tırnak temizliği için profesyonel birinden yardım alınabilir. Diğer bir yandan bu köpeklerin her zaman temiz bir alanda bulunması lazımdır. Bahçede yaşarsa zehirli otlara karşı her türlü önlem alınmalıdır. Çünkü bu köpekler onları yer.

Beslenme

Bu köpeklere asla artık yemek vermeyin. Artık yemekler bu güzel dostlara zarar verir. Onlara her zaman kaliteli köpek mamalarından verin. Mama ve su kabını her gün temizleyin. Ayrıca ona kendi içtiğiniz su gibi taze su verin. Çeşme suyu vermeyin, aksi halde hastalanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Argentino Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Sağlık

Havanese köpek ırkı sağlıklı ve harika bir hayat sürmesi açısından her zaman iyi bakılması gereken bir köpek ırkıdır. Bununla beraber besinlerinin de diyetine uygun bir biçimde tükettirilmesi mühimdir. Düzenli öğün aralıkları dahilinde gerçekleştirilmesi gereken tüketimlerin yanında köpeğinizin bakımı ile alakalı olan temel durumları da asla ihmal etmemeniz gerekiyor.

Bu köpekler genel olarak on dört ila on altı sene arasında bir yaşam sürer. Bu tür bazı kalıtsal rahatsızlıklara sahip olabilir. Her zaman düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmelidir. Bunun yanı sıra parazitler konusunda aşı uygulamalarının da yaptırılması, yaşam süresini direkt olarak uzatabilmektedir. Köpeğin iyi hissetmesi için günlük olarak egzersiz gereksinimleri giderilmelidir.

Bu egzersizi doğal alanlarda gerçekleştireceğiniz yürüyüş veyahut getir götür oyunu olarak düşünebilirsiniz kesinlikle, unutmayın ki sadece bu köpekler değil her köpek türü sevgi ve saygı ister. Böylece daha iyi hisseder, mutlu olur. Onları her zaman ailenizin bir parçası şeklinde görün. Böylece her şey güzel gidecektir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklara son derece yakın davranan Havanese Terrier köpek ırkı en çok da onlarla oyun oynamaktan hazzeden bir köpek olmasıyla dikkat çeker. Çok eğlenceli bir köpektir, herkesi eğlendirmekten geri durmaz. Fakat daha ufak olan çocuklarla bir araya geldiği zaman kontrollü davranmak en iyisi olacaktır.

Bu ufak köpek ırkı öteki evcil hayvanlarla olduğu zamanlarda bazen saldırgan hale gelebilir. En çok da aile ortamında birlikte büyüdüğü hayvanlar ile daha iyi anlaşan bir köpek cinsi olmaktadır. Fakat bir kediyle uğraşmaktan geri durmaz. Daha büyük köpek türleriyle aynı ortama geldiğinde dikkatli olunmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Havanese Terrier köpek ırkı ile ilgili sık sorulan önemli soruları ve cevaplarını sizler için derledik. İşte detaylar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Hairless Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Eğitimi Nasıldır?

Bu köpekler çok zekidir. Bu sebeple de eğitim almaları çok kolaydır. Ama ona karşı her zaman sabırlı olun. Ancak böyle eğitim alabilir. Onu sevdiğinizi anlasın.

Kilo Almaya Yatkın mıdır?

Evet bu köpekler kilo almaya son derece yatkındır. Bu nedenle onların beslenme durumunu her zaman kontrol altında tutmanız gerekecektir. Onunla ilgilenin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.