Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

9 Maddede En Yaygın Köpek Rahatsızlıkları

Abone Ol 
9 Maddede En Yaygın Köpek Rahatsızlıkları

Köpek rahatsızlıkları, evcil köpek sahipleri tarafından sıklıkla merak edilir. Köpeklerde çeşitli nedenlere bağlı olarak pek çok sağlık sorunu görülebilir. Açık yaralar, sağlıksız besinler ve hijyensiz ortamlar bu sağlık sorunlarının nedenleri arasında yer alır. Ayrıca bazı köpeklerin genetik olarak da birtakım hastalıklara yatkınlığı bulunur.

Bu hastalıklardan korunmak için köpeklerin bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir. Aşılar ile köpeklerin belirli rahatsızlıklara karşı korunması güçlendirilir. Yine de köpeklerde bazı hastalıkların görülmesi mümkündür. Peki köpek rahatsızlıkları nelerdir? İşte detaylar!

Köpek Rahatsızlıkları Nelerdir?

Köpek Rahatsızlıkları

Köpeklerde görülebilen pek çok hastalık türü vardır. Bu hastalıkların bazıları daha hafif olabilirken bazıları daha ciddi ve ölümcül olabilir. Bu hastalıkların erken tespit edilmesi tedavi süreci için çok önemlidir. Bunun için köpeklerin fizik muayeneleri ihmal edilmemelidir. Gerektiği durumlarda kan testleri de yaptırılmalıdır. Köpeklerde görülen rahatsızlıklar şu şekilde listelenebilir:

1. Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu

Köpek rahatsızlıkları arasında en yaygınıdır. Köpeklerin kulakları çeşitli enfeksiyonlara karşı doğal bir korumaya sahiptir. Ancak bazı durumlarda kulak kanallarının hasar görmesi nedeniyle bu koruma kalkabilir. Bu durumda köpeklerin kulaklarında yer alan bakteriler ve mantarlar sebebi ile enfeksiyon oluşumu gözlenebilir.

Köpeklerde kulak enfeksiyonunun tedavisi bazı işlemlerin direkt kulak kanalına uygulanması veya ağızdan köpeğe ilaç verilmesi ile de gerçekleştirilebilir. Enfeksiyonun kaynağının bakteriler olması durumunda çoğunlukla antibiyotik ilaçlar kullanılır. Mantar kaynaklı kulak enfeksiyonlarında ise mantar önleyici ilaçlar tercih edilir.

Köpeklerde kulak enfeksiyonu rahatsızlığının erkenden tedavi edilmesi, köpeğin sağlığı için son derece önemlidir. Kulak rahatsızlıklarına bağlı olarak köpeklerde başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon nedeniyle köpeklerin işitme duyularının hasar görmesinin yanı sıra denge konusunda da problemler görülebilir. Bu nedenle veteriner hekim tarafından verilen tedavi planını uygulamak ve tedavi sürecine erkenden başlamak gerekir. Enfeksiyonun ciddiyetine göre tedavinin süresi bir hafta veya aylarca sürebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Sağlıklı Köpek Irkları

2. Köpeklerde Kennel Öksürük

Köpek rahatsızlıkları arasındadır. Kennel öksürük, köpek öksürüğü olarak da bilinen bir hastalıktır. Diğer köpeklerle çok temas kurulması nedeniyle bulaşır. Bu yüzden özellikle köpek parkları, petshop ve pet kuaförlerinde bulaşma riski vardır. Kennel öksürüğü nedeniyle köpeklerin nefes almada güçlük çektiği, sürekli öksürdüğü ve bu sırada boğulma sesi gibi sesler çıkardıkları gözlenir. Ayrıca iştah azalması ve buna bağlı olarak halsizlik ile yorgunluk gibi durumlar da meydana gelir. Bu hastalık köpeklerde yakın temas ile bulaşan bir hastalık olduğu için yayılması çok kolaydır. Bundan dolayı tedavisi aksatılmamalıdır.

3. Köpeklerde Diyabet

Diyabet yani şeker hastalığı nedeniyle köpeklerin susuz kaldığı gözlenir. Bunun yanı sıra diyabetik köpeklerde aşırı kilo kaybı yaşanır. Diyabet nedeniyle diğer organların hasar görmesi ve başka hastalıkların oluşması da mümkündür. Diyabeti olan köpeklerin huzursuz olduğu, aşırı terlediği, titreme, koordinasyon eksikliği ve kafa karışıklığı sorunları yaşadığı görülür. Bu gibi belirtilerin ciddiye alınması hastalığın fark edilmesi için önemlidir. Ayrıca sağlık kontrollerinin düzenli yapılması ve ihmal edilmemesiyle de diyabet erkenden fark edilebilir. Diyabetli köpeklerin beslenmeleri ve yaşamları buna göre düzenlenmelidir. Bu şekilde uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

4. Köpeklerde Deri Enfeksiyonları

Köpek rahatsızlıkları arasında bir diğeri de deri enfeksiyonu olur. Temizlik ve hijyen gibi çevresel faktörlere bağlı olarak köpeklerde deri enfeksiyonları meydana gelebilir. Deri enfeksiyonları köpeklerde yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır. Deri enfeksiyonlarına bağlı olarak köpeklerin kaşıntı, döküntü, kızarıklık, kabarcık ve ağrı sorunları yaşadıkları bilinir. Deri enfeksiyonunun ciddiyetine göre bir ilaç veya kortizon içeren kremler kullanılabilir.

Köpeklerde deri enfeksiyonlarına alerjik reaksiyonlar, mantarlar ve bakteriler sebep olabilir. Mantar enfeksiyonlarının görülme sıklığı diğerlerine göre daha düşüktür. Ancak görülmesi durumunda saçkıran hastalığının oluşmasına neden olabilir. Köpeklerin ciltlerinde bir sorun fark edilirse veya sürekli kaşındıkları gözlenirse veteriner hekimlerden yardım alınmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Mutlu Mu?

5. Köpeklerde Saçkıran

Köpeklerde saçkıran hastalığına tüy, deri ve tırnak gibi vücudun keratin içeren kısımlarına hasar veren mantarla sebep olur. Saçkıran hastalığından en çok baş, kuyruk ve kulaklar etkilenir. Ancak bu hastalığın etkisi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.

Saçkıran hastalığı, tükürük yoluyla yayılan bir mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyonu taşıyan hayvanlarla veya nesnelerle temas kurulmasıyla diğer köpeklere de bulaşabilir. Temas olması illaki enfeksiyona sebep olacaktır denemez. Ancak kısa süreli bir direnç oluşsa bile bu hastalığın görülme riski hala vardır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan, hasta olan ve hijyensiz ortamlara maruz kalan köpeklerde bu hastalığın görülme riski yüksektir.

6. Köpeklerde Kanser

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kanser hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple köpek rahatsızlıkları söz konusu olduğunda öne çıkar. Köpeklerde de kanser hastalığının pek çok çeşidi bulunur. Bu kanser hastalıklarının tedavi süreci de insanlardaki tedavi yöntemiyle benzer şekilde gerçekleştirilir. Köpeklerde en çok görülen kanser hastalıklarından biri de köpeklerin anüsündeki koku bezlerinde görülür. Anüste bulunan bu bezlerin görevi bağırsak aktivitesi sırasında bölgeyi işaretlemek ve kokulu bir madde salgılamaktır.

Koku bezleri kanseri nedeniyle köpeklerde ishal, halsizlik ve uyuşukluk sorunları yaşanabilir. Kanser hücresinin büyümesi nedeniyle yürürken ağrı hissedilmesi sebebi ile yürümede zorluk yaşanabilir. Hava yollarının tıkanmasına da neden olabilecek bir kanser türüdür. Bu hastalığa sahip olan bazı köpeklerin nefes almada güçlük çektiği gözlenir. Aşırı büyümesi durumunda mesaneyi tamamen tıkamasının yanı sıra kanama olmasına da neden olur.

Köpeklerde meme kanseri, lenfoma, kulak ve ağız kanseri gibi pek çok kanser de görülebilir. Kanser türüne göre bazı belirtiler değişiklik gösterebilse de tüm kanser hastalıklarının çok tehlikeli olduğunu bilmek gerekir. Bu yüzden köpeklerde kanser hastalığının teşhisinin ve tedavisinin erkenden gerçekleştirilmesi önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Apartman Yaşamına Uygun Köpek Irkları

7. Köpeklerde Bağırsak Parazitleri

Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve parazitli tenyalar gibi organizmalar, köpeklerin bağırsaklarına yerleşerek onların vücuduna zarar verirler. Bağırsak parazitleri nedeniyle köpeklerde ishal, iştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunların yanı sıra daha ciddi sorunlar da meydana gelebilir. Hijyensiz besinler ve hijyensiz ortam nedeniyle köpeklere bulaşabilir. Pek çok köpeğin bir arada yaşadığı barınaklarda görülme olasılığı daha yüksek olmasına rağmen çeşitli nesneler yoluyla evcil köpeklere de bulaşabilir. Köpeklerde bağırsak parazitlerinin ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir.

8. Köpeklerde Kalp Kurdu

Köpek rahatsızlıkları arasındadır. Köpeklerde en çok görülen hastalıklardan biri de kalp kurdu hastalığıdır. Bu hastalık, belli bir parazitin köpeklerin kalbine yerleşmesi ile gerçekleşir. Tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen ihmal edilmemesi önemlidir. Bu hastalığın tedavisi için kalpteki bu parazitleri yok edecek ilaçlar kullanılır. Kalp kurdu, sivrisinek ısırığının neden olduğu parazit kaynaklı bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda köpekler için hayati tehlike oluşturması mümkündür.

9. Köpeklerde İshal

Köpek rahatsızlıkları listesinde ishal de var. Köpeklerde ishal hastalığı çok sık görülür. İshal çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Daha basit olan durumlarda ishal genellikle birkaç güne iyileşir. Bazı ciddi hastalıklar nedeniyle de köpeklerde ishal hastalığı oluşabilir. Bu durumda ishalin daha uzun sürdüğü bilinir. Ciddi hastalıklarda köpeklerde ishal dışında farklı belirtiler de gözlemlenebilir.

İshal olan köpeklerin hangi nedenle ishal olduğuna dikkat etmek gerekir. Beslenme şekli değişikliği, bozulmuş ve hijyensiz gıdalar da köpeklerde ishale yol açabilir. Bu yüzden köpeğe verilen mama kaliteli ve taze olmalıdır. Pek çok ciddi sindirim sistemi ve boşaltım sistemi hastalığı da ishale neden olabilir. Özellikle geçmeyen bir ishal durumu olması halinde ise veteriner hekimlerden destek alınması gerekir. Aksi taktirde ishal hastalığı ölümcül olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.