Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dalmatian Köpek (Dalmaçyalı) Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Dalmatian Köpek (Dalmaçyalı) Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Dalmatian köpek ırkı popüler cinslerden biridir. Dalmaçyalı ya da Dalmaçya köpeği şeklinde de tanınır. Peki, dalmaçya köpeğinin genel özellikleri neler?

https://www.youtube.com/watch?v=tGIZh-J7l94

Dalmatian Köpek Karakter Özellikleri

Dalmatian bilinen adıyla dalmaçyalı köpek ırkı sosyal bir köpek cinsidir. Özellikle çocuk sahiplerinin çocukları için alması gereken bir türdür. Dalmaçyalı köpek ırkı tıpkı çocuklar gibi oyun oynamayı sever. Durmadan oynayan, yerinde durmayan bu köpek ırkı inanılmaz bir enerjiye sahiptir. Zeki bir tür olduğu için diğer türlere göre eğitilmesi daha kolaydır. Özellikle bahçeli bir eviniz varsa alınması gereken türlerden biridir. Bu köpek türü tek kalmayı sevmez. Bu yüzden onu tek kalacağı ortamlara koymamanız evinizde veya bahçenizde sizinle beraber yaşamasını sağlamanız gerekir. Tek kalmayı sevmeyen bu köpek ırkı tek kaldığı zamanlar çok fazla huysuzlanır ve hiç susmayacak şekilde havlamaya başlar.

Dalmatian Köpek Tarihçesi

Dalmatian yani dalmaçyalı köpek ırkı olarak bilinmektedir. Adını Hırvatistan ülkesinin dalmaçya bölgesinden almaktadır. İlk önce buralarda görünen bu tür 1800 yılından sonra İngiltere’ye geçişiyle popüler olmuştur. İngiltere’den sonra diğer ülkelere de giderek şu anda onlarca ülkede bulunan bir türdür. Geçiş yıllarında at arabalarıyla yangın söndürmeye giden ekiplerin yanında çalışmıştır. Çok zeki bir tür olduğu için ekip çalışmalarında oldukça büyük rol oynamıştır. Özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında eşya taşımak için kullanılan bu tür, o dönemlerde inanılmaz işler yapmıştır. Ayrıca şu anda bile İngiltere’de bazı itfaiye istasyonlarında dalmaçya köpek türü bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chesapeake Bay Retriever Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Dalmatian Köpek Fiziksel Özellikleri

Dalmaçyalı köpek ırkı fiziksel özelliklerinde en çok derisi ve tüy rengi ile dikkat çeker. Tüylerinin çok kısa olması ile adeta tüysüz gibi görünür. Kısa tüyler hem şirin görünmesini sağlar hem de tüy dökülme sorununun önüne geçen bir avantajıdır. Derisi üzerinde bulunan benekler sayesinde diğer türlerden kolayca ayrılmıştır. Benek renkleri genelde siyah beyaz rengindedir. Ancak turuncu, sarı ve mavi benekli olanları da vardır. Yenidoğan dalmatianlarda benekler bulunmaz. Tamamen beyaz renkli olarak doğarlar ve ilerleyen zamanlarda benekleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Her tür gibi tüyleri dökülmektedir. Dökülen tüyler mutlaka köpek tüy fırçası ile alınması gerekir.

Dalmatian Köpek Bakımı

Bu ırkın enerjisi çok fazladır. Bu yüzden mutlaka koşup hareket edebilecekleri alanlarda yaşamaları gerekir. Ev içerisinde kısıtlı kalmak bu türe göre değildir. Ev içerisinde beslemek için mutlaka gün içerisinde uzun bir süre dışarı çıkartıp enerjilerini atmalarını sağlamak gerekir. Birçok türün aksine yılda 3 defaya kadar tüy geçiş dönemi yaşayabilirler. Bunun nedeni enerjilerinin fazla olmasıdır. Kendini temizleyen bir türdür. Bu nedenle sık sık yıkamak yanlış bir davranıştır. Bahçede veya dışarıda uyumamaları gerekir. Isıya karşı hassasiyetleri vardır.

Soğuk havalarda kolayca hastalanabilirler. Tüy döküş dönemleri fazla olduğu için köpek kıyafetleri bu durumu kurtarabilir. Hassas bir tür olduğu için mutlaka sık sık veterinere götürülmelidir. Özellikle yeni doğmuş dalmaçyalılar ilk 6-7 hafta boyunca sık sık götürülmelidir. Sağlıklı bir yaşam süren dalmaçyalılar daha uzun yıllar yaşayabilirler. Bunlar dışında ırkın ağız ve diş sağlığı için düzenli fırçalama da gereklidir. Düzenli şekilde kulakları da kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Kaliteli köpek bakım ürünleri arıyorsanız, online petshop sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dalmatian Köpeklerde Beslenme

Köpekler protein ağırlıklı beslenmelidir. Et proteini içeren kuru köpek maması ve konserve köpek maması idealdir. Bunun yanında süt, yoğurt, peynir gibi besinlerde nadiren verilebilir. Haftada 1 kez veya 2 kez sebze verilmesinde fayda vardır. Hiçbir şekilde yağ verilmemesi gerekir. Fit bir vücuda sahip olan dalmaçyalıların hassaslığı sebebi ile verilen besinler mutlaka özenle seçilmesi gerekir. Et verirken iyice haşlamalı ve biraz suyuyla beraber verilmeli. Sebzeler haşlanmış veya çiğ şekilde verilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Victorian Bulldog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Dalmatian Köpek Eğitimi

Zeki bir tür olduğu için eğitim oldukça kolaydır. Ve hafızası diğer türlere göre oldukça gelişmiştir. Bu özellikleri sayesinde en eğitilebilir türler arasında giren dalmaçya köpek ırkı evde rahatça eğitilebilir. Hafızası kuvvetli olduğu için mutlaka olumlu davranışlar içerisinde eğitilmesi gerekir. Eğitirken yumuşak davranılmasını isteyen bir türdür. Sert davranışlardan kaçınılması gerekir. Aksi halde eğitimlerin tamamı boşa çıkabilir. Köpek eğitimi yapılırken en çok kullanılan ödül mamalarıdır. Hiçbir köpek türünün hayır diyemeyeceği bu ödül mamaları ile eğitimini vermek gerekir. Eğitiminde öğretilen her hareket sonunda ödül maması verilerek eğitimi sağlanabilir.

Dalmatian Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Dalmaçya köpekleri çok aktif bir türdür. Tıpkı küçük çocuklar gibi yerlerinde duramaz ve sürekli bir şeyler oynamak isterler. Bu yüzden güzel bir eğitim eşliğinde çocuklar ile iletişimi çok kuvvetlidir. Çocuklar gibi diğer hayvanlar ile de çok iyi anlaşır. Çocukların evcil hayvanlar ile gelişmesi oldukça önemlidir. Onlara hayvan sevgisi aşılamak birçok avantaj getirir. Hayvan sevgisi, sosyal, özgüvenli, zeki bir çocuk olmasında evcil hayvanlar rol almaktadır. Dalmatian ırkı çocuk gelişiminde çok büyük bir rol oynamaktadır. Bu cins köpeklerin, diğer köpeklerle birlikte büyümeleri veya sosyalleşmeleri önemlidir. Aksi halde pek iyi anlaşamayabilirler.

Dalmatian Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irkla ilgili en çok merak edilenler:

Dalmatian Köpekleri Ne Kadar Yaşar?

Sağlıklı beslenmesi gereken bir türdür. İyi bir bakım ve iyi bir beslenme ile 10-14 yıl yaşayabilirler. Daha fazla yaşamaları da mümkündür.

Dalmatian Köpek Irkı İçin Uygun İsimler Neler?

Levi, Lio, Gini, Mika, Groucho gibi popüler isimler kullanılabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.