Discus Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı
Discus beslemek, yeni bir akvaryum kurmak isteyenlerin ilgisini çeker. Zengin sualtı yaşamı insanların ilgisini ve merakını çekmektedir. Bu gizemli dünyayı daha iyi tanımak ve gözlemlemek isteyen birçok kişi akvaryum sahibi olarak çeşitli sualtı canlılarını beslemektedir. Güzel görünüşleri ile dikkat çeken ve Akvaryum Kralı olarak bilinen discus balığı da en çok tercih edilen su canlılarından biridir. Peki discus balığı özellikleri nedir? Discus balığı bakımında nelere dikkat edilmelidir? İşte discus beslemek konusunda tüm önemli detaylar!
Discus Beslemek: Discus Balığı Özellikleri
Latin Amerika kökenli bir balık türü olan discus balığı, sığ suları sever. Yassı bir yapısı olan vücudu diske benzetilir. İyi bakıldıklarında boyları 21 cm’e kadar uzayabilir. Dişi discus balıklarının rengi erkek discus balıklarına göre daha soluktur. Yaşam koşulları, sağlıklı beslenme ve su kalitesi gibi faktörlere dikkat edilerek daha canlı bir renge sahip olmaları sağlanabilir.
Ciklet ailesine ait bir balık türüdür. Yalnız yaşamayı sevmezler. Bu nedenle kendi türleri ile beraber beslenmeleri önerilir. Çoğu zaman sakindirler. Ancak diğer balık türleri ile aynı akvaryumda bulunduklarında agresif davranmaları mümkündür. Özellikle kendilerinden küçük boyutlara sahip balıklara saldırgan bir şekilde yaklaşabilirler ve onları yutabilirler. Aynı akvaryumda hareketli balıklar olması da discus balıklarını rahatsız edebilir.
Discus balıkları hassas canlılar oldukları için bakımları kolay değildir. Isıda ve suda meydana gelen herhangi bir değişim onları etkileyebilir. Yaşamaları için en ideal sıcaklık 25-30 arasıdır. Akvaryum ısıtıcı soğutucu ile ideal su sıcaklığı elde edilebilir.
Etçil beslenirler. Discus balığının cinsiyetinin tespit edilmesi için üreme tüplerine bakılması gerekir. Kendi türleri ile beraber yaşayarak bir aile kurarlar. Yumurtlama yöntemiyle çoğalırlar. Bir seferde 200-400 yumurta bırakabilirler. 60 saat gibi kısa bir sürede bu yavrular yumurtadan çıkar. Discus balıkları doğam yavrularına bakım sağlar.
Discus Beslemek: Discus Balığı Bakımı
Discus balığı bakımı için ilk olarak doğru ölçüde bir akvaryum tercih edilmelidir. Bir discus balığı için 50 litre kapasiteli bir akvaryum önerilir. Balık sayısına göre bu oran dikkate alınarak bir tercih yapılabilir. Akvaryum sıcaklığı 25-30 derece arasında tutulmalıdır. Discus balıkları ısı değişimine çok duyarlı olduğu için düşük sıcaklık ya da yüksek sıcaklık olması durumunda olumsuz etkilenirler.
Discus balıkları akvaryumu çok kirlettiği için güçlü bir akvaryum filtresi alınmalıdır. Akvaryum suyu da haftada en az 3 kez değiştirilmelidir. Akvaryumda yavru discus balığı varsa suyun her gün değiştirilmesi gerekir. Discus balığı beslemek isteyenlerin aynı türden en az 6 tane balık alması önerilir. Discus balıkları dışında akvaryuma çöpçü balığı ve su salyangozu gibi sakin canlılarda konulabilir.
Discus Beslemek: Discus Balığı Yem İhtiyacı
Discus balıkları etçil canlılardır. Beslenmeleri için özel olarak üretilen discus yemleri mevcuttur. Dondurulmuş ve canlı yemler de vardır. Bu yemlerin içeriğine dikkat edilerek kaliteli bir yem seçilmelidir. Yeterli beslenmeleri için günde 2-3 kez yem verilmelidir. Yemin taze olması da çok önemlidir. Hassas yapıları nedeniyle taze olmayan yemler nedeniyle rahatsız olabilirler.
Discus balıkları yavaş hareket ettikleri için yemlerini yediklerinden emin olunmalıdır. Özellikle karma akvaryumlarda diğer balıklar onlardan önce hareket edeceği için bu önemlidir. Sağlıklı ve yeterli beslenme ile discus balıklarının rengi daha canlı olur.
Discus Beslemek: Discus Balığı Sağlığı
Discus balıklarının çeşitli nedenlerle hasta olması mümkündür. Normal şartlarda discus balıklarının canlı bir vücut rengi olur ve oldukça sakin hareket ederler. Hasta discus balıklarının rengi solar. Ayrıca vücutlarında benekler, yüzgeçlerde parçalanma, vücutta beyaz pamuğumsu dokular oluşması, solunumda hızlanma, denge kaybı, sürtünme ve sarımsı-grimsi renk gibi durumlar da discus balığının hasta olduğuna işaret edebilir.