Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Discus Balığı Özellikleri ve Bakımı

28.09.2023
303
Abone Ol 
Discus Balığı Özellikleri ve Bakımı

Discus balığı, tatlı su akvaryum balıkları söz konusu olduğunda en popüler seçimlerden biridir. Rengarenk görünümü, bakımının kolay olması ve uyumluluğu sebebiyle discus’lar, sıklıkla tercih edilir. Bu sevimli balıklara dair bilinmesi gerekenleri açıkladık.

Discus Balığı Nedir?

Discus Balığı

Discus, çiklit cinsinden gelen bir tür tatlı su balığıdır. Çiklit balıklarından farklı olarak bu balıklar, gruplar halinde büyür. Genel olarak sakin bir balıktır. Diğer türlere karşı biraz çekingendir. Parlak rengi ve karmaşık desenleri ile göz alıcı bir görünüm sergiler. Discus’ların ortalama boyutu 12-15 cm arasındadır. Discus balıklarını karışık bir akvaryumda tutmak biraz zordur. Ancak uyumlu balıklar ile aynı ortamda mutlu bir şekilde yaşayabilir.

Discus Balığı Özellikleri Nelerdir?

Discus balıkları, Amazon Nehri ve Güney Amerika’ya özgü bir balıktır. 12-15 cm boyutlarına ulaşabilir. Evcil olarak bakıldığında 10-15 sene kadar yaşayabilir. Kırmızı, mavi, yeşil başta olmak üzere farklı renk tonlarında olabilir. Hepçil bir balıktır. Zeki, utangaç ve uyumlu olduğunu da söyleyebiliriz. Büyük boyutlu akvaryumlarda yaşaması önerilir.

Discus’ların ihtiyaç duyduğu ideal ortam sıcaklığı 28-31 derece kadardır. Uygun sıcaklık koşullarını elde etmek için akvaryum ısıtıcı ve soğutucu kullanılabilir. Akvaryumda 6 ila 7 PH seviyesine gereksinim duyar. Çeşitli akvaryum su düzenleyiciler ile discus’ların yaşadığı su kalitesi iyileştirilebilir.

Discus Balığı Kökeni Neresidir?

Discus balıklarının anavatanı Amazon Nehri’dir. Mavi discus’lar Amazon havzasına, yeşil discus’lar batı Amazon havzasına, kırmızı discus’lar ise Rio Negro bölgesine özgüdür. Discus balıklarının düşük PH, yüksek mineral ve yüksek sıcaklık gereksinimi bulunur. Dolayısıyla bu balıkların çok karışık akvaryumlarda bakılması biraz zor olabilir. Discus için gereken su parametreleri karşılandığında, bu balıkların renkleri daha canlı görünür ve balıklar çok daha sağlıklı ve mutlu olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler 10 Tatlı Su Akvaryum Balığı

Discus Balığı Boyutu ve Yaşam Süresi Nedir?

Discus’lar 12-15 cm boyutuna kadar büyüyebilirler. Vahşi doğada daha kısa boyutlu olan discus, evcil olarak bakıldığında daha uzun boyutlarda olabilir. Erkek discus balıklar dişilere oranla biraz daha büyüktür. Bu sevimli balıkların 10-15 sene kadar yaşadığı bilinir.

Discus Balığı Davranışı Nasıldır?

Discus Balığı

Discus balıkları diğer pek çok balık cinsi ile iyi anlaşır. Ancak balığın akvaryum suyu gereksinimleri biraz farklı olduğu için karışık türlerle aynı ortamda yaşaması bir hayli zor olabilir. Discus, bir grup halinde yaşamayı seven, etrafta özgürce yüzebildiğinde mutlu olan, uyumlu ve barışçıl bir balıktır.

Daha agresif, büyük ve hızlı balıklardan korktukları zaman bitki ve dekor malzemelerinin arasına saklanabilirler. Discus, gündüzleri aktiftir, geceleri uyumayı tercih eder. Diğer çiklit türleri gibi bölgesel olabilir. Bu sebeple, benzer büyüklükteki balıklarla tutulması en doğrusu olacaktır. Bu balıklar, yiyecek için rekabet etmeyen, yavaş yüzen canlılardır.

Discus Balığı ile Uyumlu Olan Balıklar Hangileri?

Discus balıkları grup halinde tutulmalıdır. Karışık türlerden oluşan bir akvaryumda uyumlu bir yaşam sürmeleri epey zordur. Ancak başka balıklarla aynı yerde bakılması gerekiyorsa, onunla uyumlu olan cinsler tercih edilmelidir. Bu sayede balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olması teşvik edilecektir.

Discus’larla uyumlu olan balıklar, agresif olmayan, yavaş hareket eden ve tıpkı discus gibi benzer su parametrelerine gereksinim duyan balıklardır. Bunlar:

Discus Balığı Beslenme İhtiyacı Nedir?

Discus, genel olarak suda yaşayan böcekler, omurgasızlar ve çeşitli bitkiler ile beslenir. Küçük porsiyonları tercih eden bu balıklar hepçildir. Evcil discus balıkları ise özel discus yemleri tüketirler. Protein, mineral ve vitamin açısından zengin olan bu yemler, balığınızın beslenme ihtiyacını maksimum seviyede karşılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kılıçkuyruk Balığı Özellikleri ve Bakımı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.