Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

En Sık Görülen Güvercin Rahatsızlıkları

Abone Ol 
En Sık Görülen Güvercin Rahatsızlıkları

Güvercinlerde çeşitli hastalıklar görülebilir. Pek çok sebepten ötürü meydana gelen güvercin rahatsızlıkları; bu kuş türünü besleyenler tarafından sıklıkla sorgulanır.

Evcil kuşlar arasında en sık tercih edilenlerden biri de güvercinler olur. Dünyanın birçok yerinde görülen bu sevimli kuş cinsi; bakımı kolay, uyumlu ve sevecen bir canlıdır. Güvercinlerin uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmeleri için bakımlarına çok dikkat edilmesi şarttır. Kuş besleyen bireyler ise hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bununla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Güvercin Rahatsızlıkları Hangileri?

Güvercin Rahatsızlıkları

Sevimli güvercinlerin muzdarip olduğu çeşitli hastalıklar var. Bu kuşlara iyi bir yaşam alanı sunmalı, sağlıklı beslenmelerini sağlamalı ve düzenli veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Bu sayede kuşunuz uzun seneler boyunca yaşamda kalmayı başarabilecektir. Şimdi güvercin rahatsızlıkları nelerdir açıklayalım;

1. Güvercin Kanseri

Bu hastalık, protozoan ismi verilen küçük bir organizma nedeni ile meydana gelir. Genelde solunum sorunlarına sebebiyet verir. Güvercinden güvercine hızlıca bulaşır. Ayrıca kuş haricinde birkaç dakikadan fazla hayatta kalmaz. Güvercinler su kaplarını paylaştıkları zaman, diğer güvercinlerle temasta bulunduklarında bu hastalığı kapabilirler.

2. Güvercin Solucanları

Diğer pek çok hayvanda ortaya çıkabilen solucan, güvercinleri de yakından etkiler. Onların bağırsaklarında farklı türlerde solucanlar oluşabilir. Tenyalar, yuvarlak kurtlar ve tüy kurtları bu canlıların sindirim kanalında büyür ve burada hayat sürer. Öte yandan güvercinin ishal olmasına, halsiz görünmesine ve kuş yemi tüketmek istememesine neden olur.

3. Güvercin Koksidisi

Bu hastalık da kuşları yakından etkiler. Hayvanlarda ishale ve besin emiliminin kaybına yol açar. Bunun haricinde halsizlik, uyuşukluk ve kilo vermeye neden olur. Bir tür bağırsak hastalığıdır. Güvercin rahatsızlıkları arasında yaygındır. Enfekte kuşun dışkısı ile bir diğer kuşa geçebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur? Muhabbet Kuşları Hakkında Çarpıcı Bilgiler

4. Güvercin Hexamita

Kuşlarda kansere sebebiyet veren ve tek hücreli bir organizma olan hexamita’nın yaygınlığı oldukça fazladır. Kuşun sindirim sisteminde yer alır. Tedavi edilmesi kolay bir hastalık olduğu bilinir. Organizmanın, dışkıda teşhisi mümkündür. Bunun için veteriner kontrolü gereklidir.

5. Güvercin Biti ve Akarı

Güvercinleri etkileyen bir diğer hastalık ise bitler ve akarlar olur. Bir tür dış parazit olan bu organizmalar, kuşun aşırı derecede kaşınmasına neden olmaktadır. Güvercinin tüysüz alanlarında pullu bir görüntü oluşturur. Parazitin çeşidine bağlı şekilde farklı spreyler ve ilaçlar ile tedavi edilebilir.

6. Güvercin Solunum Yolu Enfeksiyonları

Kuş sahiplerinin en fazla karşılaştıkları sorunlarından biri de solunum yolları enfeksiyonu olur. Bu hastalık da bulaşıcıdır ve bir güvercinden diğerine hızla yayılım gösterir. Genç, yaşlı ve stresli kuşları daha kolay etkisi altına alır. Kuşun nefes almasını ve uçmasını çok zor hale getirir. Bu nedenle de bu hastalıktan etkilenen güvercinler daha az aktif olurlar ve düşük performans gösterirler. Tedavi edilmez ise ölüm riskini beraberinde getirir.

7. Güvercin Klamidyası

Güvercinlerde görülen bu problemin farklı türleri mevcuttur. Ayrıca güvercin rahatsızlıkları arasında yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Hastalık, kimi hayvanda belirti göstermez. Fakat güvercin çok fazla stres belirtisi gösteriyor ise bu hastalıktan şüphe duyulabilir. Özel ilaçlarla hastalık tedavi edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.