Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sultan Papağanı Ne Zaman Konuşur? Nasıl Eğitim Verilmeli?

21.01.2022
27.048
Abone Ol 
Sultan Papağanı Ne Zaman Konuşur? Nasıl Eğitim Verilmeli?

Sultan papağanı ne zaman konuşur? Papağanların en bilinen özellikleri konuşmalarıdır. Çoğu insan bir papağan sahiplendiği zaman, onun bir an önce konuşmasını, söylediklerini taklit etmesini ve şarkılar söylemesini ister. Sultan papağanları için de bu durum geçerlidir.

Renkli ve canlı tüyleri ile dikkat çeken sultan papağanları evde beslenmeye çok uygundur.  Sahibine ve bulunduğu çevreye çok kolay adapte olan bu papağanlar son derece uyumlu hayvanlardır.  Sultan papağanları ne zaman konuşur sorusunun cevabı papağana göre değişiklik göstermektedir. Genellikle üçüncü aydan sonra konuşma eğitimi için uygun olan sultan papağanlarının konuşması 1 yaşından itibaren netleşebilir. Bu konuşma eğitimi her papağanda olduğu gibi özveri, sabır ve anlayış gerektiren bir süreçtir. Papağanınız size ve bulunduğu çevreye iyice alıştıktan sonra bu eğitime başlayabilirsiniz.

Evet, herkes papağan alır almaz konuşmasını ister, onunla daha güçlü bir bağ kurmak ister ancak konuşma eğitimi basit ve kısa bir süreç değildir. Sultan papağanınızın konuşmasını istiyorsanız izlediğiniz yoldan son derece emin olmalısınız.

Sultan Papağanın Genel Özellikleri Nelerdir?

Sultan papağanı ne zaman konuşur sorusuna cevap vermeden evvel bu sevimli canlıların genel özelliklerine değinelim:

  • Evde bakılan diğer papağan türlerine göre kelime tekrarına, konuşmaya ve evcilleştirilmeye çok daya uygundurlar.
  • Olukça oyuncu olan sultan papağanları sizinle oyun oynamaya bayılırlar ve son derece uysallardır.
  • İnsanlara ve yaşadıkları ortama çok kolay adapte olurlar.
  • Nasıl ki tüm insanların karakterleri birbirinden farklıysa, sultan papağanlarının da karakterleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle de bazı sultan papağanlarının eğitimi son derece kolayken bazılarının eğitimi oldukça zor olabilir.
  • Kelimeleri tekrar etmenin yanında anlamlarını da öğrenme yetenekleri vardır.
  • Genel olarak, 3. Aydan itibaren eğitim almaya uygun olan sultan papağanları 1 yaşına kadar konuşabilirler.
  • Sultan papağanları bulduğu ortamda kendini tedirgin hissederlerse çığlık atarlar.
  • Sultan papağanının doğada en çok bulunan rengi gri olanlarıdır.
  • Sultan papağanlarının ayaklarında tüy yoktur, bu nedenle de çok kolay bir şekilde üşütebilirler. Rüzgârlı ve soğuk yerde kalmamaları için özen gösterilmelidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlar İçin Güvenli Sebzeler

Her Sultan Papağanı Konuşma Yeteneğine Sahip Midir?

Sultan papağanı ne zaman konuşur? Genel olarak tüm sultan papağanları konuşma yeteneğine sahiptir. Ancak konuşma konusunda erkek sultan papağanları dişi sultan papağanlarına göre çok daha başarılıdır. Dişi sultan papağanları ritim olmadan, sadece öterken erkek sultan papağanları ritmik bir şekilde öter, ıslık çalar, şarkılar v söyler ve konuşmaları taklit edebilme yeteneği vardır.

Sultan Papağanlarının Eğitimi İçin Neler Yapılmalı?

Sultan papağanı ne zaman konuşur? Genel olarak taklit etme, eğitimleri kolay kavrayabilme ve konuşma yetenekleriyle bilinen sultan papağanları diğer cins papağanlarla karıştırılmamalı ve eğitim süreci ona göre belirlenmelidir.

Her papağanın söyleyeceği kelime sayısı, papağanın türüne, cinsiyetine ve karakterine göre değişir. Bu nedenle papağanınızı iyi tanımalı ve onun da sizi tanıması için ona karşı sabırlı olmalısınız. Papağanınızın yapacaklarını ve yapamayacaklarını iyi bir şekilde bilirseniz, eğitim süreciniz çok daha kolay olacaktır. Minik dostunuzu yapamayacağı şeyler için zorlamamalısınız. Aksi takdirde ürker ve eğitiminiz başarısız olur.

Erkek sultan papağanları erken konuşma, ritmik ıslık çalma ve taklit eme gibi yetenekleri gösterirken dişiler bu konuda çok daha çekingen olabilir. Papağanınızın kesinlikle konuşmasını istiyorsanız erkek türünü seçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü erkek sultan papağanları, konuşma yeteneklerini eğlenceyle birleştirir. Örneğin size, takla atmak gibi birtakım özelliklerini gösterebilir. Ancak dişi sultan papağanlarında bu durum genelde tam tersi olur. Ya çok sakinlerdir ya da çok saldırgan.

Erkek sultan papağanlarının sesi çok güzeldir. Hatta bu yönüyle onları kanaryaya benzetmek mümkündür.  Sesleri oldukça gürdür ve kelime tekrarlarını anlaşılır bir şekilde yaparlar. Ancak, dişi sultan papağanları için bu durum tam tersidir. Bu papağan türünün dişi olanları genellikle, çığlık atıyormuş gibi bir sesle öterler. Aynı zamanda kelimeleri öğrenseler bile çok net bir şekilde söyleyemeyebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağan Türleri Nelerdir? En Popüler Papağan Irkları

Ancak genel olarak iletişim konusunda bir hayli yetenekli ve başarılı olan sultan papağanları bulundukları ortamda neredeyse hiç çekinmezler. İlgiyi oldukça seven bu sevimli papağan türü özellikle eğitim esnasında üzerine düşmenizden çok hoşlanacaklardır.

Sultan Papağanları Nasıl Konuşturulur?

Sultan papağanı ne zaman konuşur? Sultan papağanlarının ilgiden oldukça hoşlandığından bahsetmiştik. Bu nedenle papağanınıza konuşmayı öğretirken onunla oldukça ilgilenmeniz gerekecektir. İlk olarak sultan papağanına yalnızca tek kelime öğretmelisiniz. Bu kelimeyi öğrenene kadar başka kelime ya da cümle öğretmemenizde fayda vardır. Çünkü papağanlar tekrar yoluyla öğrenir ve siz sürekli farklı kelimeler söylerseniz papağanınız hiçbir kelimeyi ezberleyemez.

Başlangıç olarak alışagelmiş kelimeleri tercih edebilirsiniz. Babacık, aşkım, cici kuş gibi. Ancak siz bunlardan farklı kelimeler öğretmek istiyorsanız, uzunluklarına ve zorluklarına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde papağanınız kelimeleri öğrenemediği gibi siz de eğitim vermekten sıkılabilirsiniz.  Sabırlı olmalısınız ve her zaman dediğimiz gibi minik dostumuzdan elinden gelenin fazlasını istememelisiniz.

Kelimeleri Olabildiğince Tekrar Etmelisiniz

Sultan papağanı ne zaman konuşur diyenler için şunlardan da söz etmemiz gerek: Taklit yetenekleri ile ön plana çıkan sultan papağanlarına konuşma eğitimi verilmese bile bir süre sonra evde duyduğu sesleri taklit etmeye başlar. Sizin sürekli söylediğiniz bir kelimeyi, kapı gıcırtısını, saatin, telefon alarmını, televizyon sesini, kapının zilini taklit edebilir. Bu sesleri siz üzerine düşmeseniz bile çıkarabilir. Çünkü bu sesler evin rutininde olan seslerdir ve tekrar yoluyla hafızasına kazımıştır.

Sultan papağanları hafızasına kazınan her şeyi bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde söyler. Onlar için tekrar çok önemlidir. Bu nedenle sevimli papağanınızın söylemesini istediğiniz kelimeleri sık sık tekrar etmelisiniz.

Eğer papağanınız 1 yaşını henüz doldurmadıysa, kelime tekrarlarını algılamayabilir. Sultan papağanlarında eğitim 3 aylıkken başlar ve 1 yaşını geçene kadar devam eder. Bu nedenle yavru papağanınız konuşmuyor, sizi algılamıyor diye üzülmeyin. Ona zaman verin. Yaşı büyüdüğünde ve alışma sürecini tamamladığında konuşmaya başlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlar İçin Zehirli Olan Bitkiler

Papağanınızla sürekli konuşamıyor olabilirsiniz. Çünkü günlük hayatımız içinde okula gidiyor, işe gidiyor ya da orada oraya koşuşturuyoruz. Ancak bu papağanınızın eğitimini göz ardı etmeniz için bir sebep değildir.  Oldukça yaygın olarak kullanılan ses kayıtları tam da bu durumlar içindir. Siz evde yokken papağanınızın söylemesini istediğiniz kelimeleri ses kaydı yaparak kaydedebilir, papağanınıza dinletebilirsiniz. Ancak bu ses kaydının uzunluğu 1 saati geçmemelidir.  Aksi takdirde sevimli dostunuz seslerden sıkılabilir ve psikolojisi bozulabilir.

Sultan Papağanına Konuşma Eğitimi Verirken Ödül Şart

Sultan papağanı ne zaman konuşur sorusunun bir diğer cevabı ise bu durumun eğitimin etkinliğine bağlı olmasıdır. İlgiden çok hoşlanan sultan papağanları, konuşma eğitimi boyunca ilginin yanında ödüllere de bayılacaktır. Söylemesini istediğiniz kelimeyi söylediğinde ona ödül verirseniz bu kelimeleri sık sık tekrar etmekten çekinmeyecektir. Ödül olarak, dal darı, salatalık, kuş krakerleri veya ceviz vermeniz uygun olacaktır.

Sultan papağanlarının konuşma eğitiminde sabır, tekrar ve ödül çok önemlidir. Siz sabırlı olup kelimeleri tekrar ettikçe, sultan papağanınız sesiyle evinizin neşesi olacaktır. Bir de üstüne onu ödüllendirirseniz, bırakın konuşmasını istemeyi, susmasını isteyebilirsiniz. Siz ödül maması verdikten sonra papağanınız kendi kendine tekrarlar yapmaya başlamaktır. Bunun amacı tekrar yaptığı zaman ödül maması yiyeceğini kavramış olmasıdır.

Sultan Papağanı ile Konuşurken Ses Tonunuzu Net Bir Şekilde Kullanın

Sultan papağanları çok duygusal ve gözlemci hayvanlardır. Bu nedenle konuşma eğitiminde sabrınızın zorlandığı ve sinirlendiğiniz anlarda onlara ses tonunuzu değiştirmeyin. Çünkü sultan papağanı bu durumu hemen anlayacaktır ve eğitim sürecinde sizin için zorluklar çıkaracaktır. Sizi önemsememeye ve söylediklerinizi yapmamaya başlamasını istemiyorsanız, onunla konuşurken, bir arkadaşınızla nasıl konuşuyorsanız öyle konuşmanızı tavsiye ederiz. Arkadaşınıza bir şey söylerken bağırmıyorsunuz değil mi? Sevimli dostunuza da bağırmamalısınız ve sohbet ediyormuşçasına konuşmalısınız. Böylelikle konuşma eğitimi her iki taraf için çok daha kolay olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Emine dedi ki:

    Sultan papaginim var bi arkadasimdan aldim ama yaşı kaç bilmiyorum dişi mi erkekmi bilmiyorum ve
    nasil öğrenebilirim konuşmuyor henüz