Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sultan Papağanı Ömrü,Bakımı ve Hastalıkları

Abone Ol 
Sultan Papağanı Ömrü,Bakımı ve Hastalıkları

Bugünkü yazımızda sultan papağanı ömrü ne kadar sorusunu yanıtlıyor olacağız. Bunun yanı sıra bu sempatik arkadaşlarımızı daha yakından tanımanın keyfine ulaşacağız. O halde başlayalım. Sultan papağanları Avustralya kökenli kuşlardır. Ülkemizde en çok beslenen papağan çeşidi olma unvanına sahiptir. Çok sevimlidirler. Dost canlısı olurlar. Onu çok seveceğinize eminiz.

Bu papağanlar zahmetsiz bir bakıma gereksinim duyar. Evdeki herkese kolayca uyum sağlar. Sosyal bir hayvandır. Kendine özgü bir görünüme sahiptir. Meraklıdır. Bu fonksiyonları sayesinde eğitilmeleri de son derece kolay gerçekleşir. Hatta papağanlar içerisinde en rahat eğitilebilen papağanların sultan papağanları olduğunu söyleyebiliriz.

Sultan Papağanı Ne Kadar Yaşar?

Sultan papağanı ömrü

Sultan Papağanları

Bu kuşlar on beş sene kadar yaşayabilir. Fakat bu aslında ona ne kadar iyi ya da kötü baktığınıza göre şekillenen bir durumdur. Ona iyi bakarsanız yirmi iki sene kadar bile yaşam sürebilir. Ama bakımını aksatırsanız on beş sene bile yaşamaz. Buna dikkat etmek çok önemlidir. Sultan papağanı ömrü bu şekilde biçimlenir.

Sultan Papağanı Renkleri Neler Olmaktadır?

Bu papağanların sarı, gri ve beyaz renkleri vardır. Yanak kısımlarında ve kulaklarının belirli yerlerinde turuncu renkte tüylerin olması onları diğer papağanlardan ayıran bir özelliktir. Peki bu papağanların cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Sultan papağanı ömrü konulu yazımız devam ediyor…

Erkek olanları koyu renge sahiptir. Göz çevreleri ise sarı tüylerle kaplanmıştır. Fazla konuşurlar ve gür bir sese sahiptirler. Dişi olan sultan papağanı soluk bir renge sahiptir. Çok konuşmaz. Sesi daha incedir. Az türde ötüş sesi çıkarabilir. Bu da nadiren olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Bu sebeple konuşması için bir kuş sahiplenmek istiyorsanız sahipleneceğiniz kuş erkek bir sultan papağanı olmalıdır. O sizinle ve evdekilerle durmadan konuşur sohbet eder. Dişi olan ise daha sessiz olacağı için suskun kalır. Yine de seçim tamamen size ve sevdiklerinize kalıyor tabii.

Sultan Papağanı Genel Özellikleri Nelerdir?

Ev ortamında beslenmekte olan öteki kuş çeşitlerine göre evcilleştirilmeye ve konuşturulmaya daha meyilli olan sultan papağanları, sosyal canlılardır. Sizinle beraber oyun oynamaya bayılırlar. Sakin hayvanlardır. Genel manada size hemen alışır ve sizinle beraber yaşamaya resmen bayılır.

Bizlerde olduğu gibi bu papağanlar da farklı karakter yapısına sahip olurlar. Hepsinden aynı huyları beklemek tamamen yanlış olan bir bakış açısı olarak dikkat çeker. Sultan papağanlarının büyük bir kısmı kolay eğitilebilir ama şansınıza zor eğitilen bir tanesi de denk gelebilir.

Belirli bir sözcüğün manasını öğrenme kabiliyetine sahip olurlar. Sultan papağanları genel olarak üçüncü ay sonrasında konuşma eğilimine geçerler. Yalnızca birkaç tane kelime konuşabiliyorlar. Ama istisnalar olabilir. Dişi olan sultan papağanları sabit ve tek bir ses çıkarabilir.

Erkek olanlar ise kapı zili ve korna sesi gibi sesleri çıkarabilir. Hareketleri ile etrafına bir şeyler anlatmaya çalışabilen bir papağan türüdür. Bu papağanlar doğal yaşam alanlarında uzun süreli şekilde uçabilme yeteneğini barındırırlar. Yer aldıkları ortamda strese girerlerse çığlık atarlar.

Sultan papağanı ömrü on beş sene kadardır ama iyi bakarsanız yirmi iki seneye kadar yaşam sürer. Doğada en sık rastlanan sultan papağanı çeşidi ise gri renge sahip olandır. Ayak kısımlarında tüy yer almadığı için üşüdüğü zaman ilk önce ayaklarından üşür.

Sultan Papağanı Türleri Nelerdir?

Bu papağanların sekiz farklı çeşidi vardır. Bu türlerin bazıları ise doğada mutasyona uğradı. Bir bölümü de kuş üreticileri vesilesiyle farklı kuş türleri ile eşleştirilip mutasyona uğratıldı. Her papağan türünün kendine özgü özellikleri var. Evde bakılabilecek sultan papağanı türlerini sizler için derledik.

  • İlk sırada albino sultan papağanı yer alıyor. Bu papağanın tüm bedeni beyaz renktedir. Gözleri ise kırmızı olur. Bedeninde farklı bir renk olmamasının asıl nedeni ise melanin adlı pigmentin bu kuşlarda var olmamasıyla alakalıdır. Bu papağanlara çok az rastlanır.
  • Cinnamon sultan papağanı ise açık gri olur. Bu papağanın kanat kenar kısımlarında iki cm kadar beyaz şeritler bulunur. Yüzlerinde ise turuncu renkte benekler vardır. Genel manada yüz renkleri cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Ayaklarında ve gagalarında azıcık siyahlık vardır.
  • Lutino sultan papağanı ise beyaz ve sarı renklerinin kombinasyonundan oluşmuştur. Turuncu benekleri de vardır. Kanat bölgelerinde sarımsı renkler olabilir. Yüzlerinde de bu renge rastlanabilir. Hatta ve hatta bedenleri tamamen sarı olan lutino sultan papağanları da bulunmaktadır. Ayakları ve gagaları pembe olur. Çok rastlanan bir papağan türüdür. Herkes tarafından çok sevilir.
  • Normal grey sultan papağanı ise koyu gri olur. Üzerinde ise turuncu renkte benekler görülür. Kanatlarının kenar bölgelerinde beyaz şeritler vardır. Yüz renkleri cinsiyete bağlı değişir. Çok rastlanan bir sultan papağanı çeşidi olduğu için birçok evde vardır diyebiliriz. Sultan papağanı ömrü ne kadardır konumuza devam ediyoruz…
  • Pearl sultan papağanının bir tüyünde iki adet renk vardır. Tüylerinin köklerine doğru bulunan renkler uçlara doğru değişir. Bu papağanların anne ve babasının geldiği soy ve mutasyona göre tüy rengi değişir. Bu papağanın üzerinde de turuncu renkte benekler bulunur.
  • Pied sultan papağanında ise gri, sarı ve beyaz renkler vardır. Kanatları ve yüzleri açık renk olur. Kanatlarında gri renkler yer alır. Renk dağılımları da papağandan papağana değişiklik gösterir. Pied sultan papağanlarının yüz kısımlarında turuncu renkte benekler olur. Çok sevimli bir görüntüleri vardır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Kuşu Özellikleri, Üreme, Beslenme

Papağanınız meyveli papağan krakeri ile şımartabilirsiniz! Ona her daim çok iyi bakın ve sevginizi de her zaman hissetmesini sağlayın. Hoşça kalın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.