Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kanarya Kuşu Özellikleri, Üreme, Beslenme

Abone Ol 
Kanarya Kuşu Özellikleri, Üreme, Beslenme

Bugünkü yazımızda kanarya kuşu hakkında birbirinden ilgi çekici bilgileri bulabilirsiniz. Bu kuşlar, İspanyolların Kanarya Adası’nı fethi sonucunda keşfedilmiştir. Sonrasında da bu hayvanların ticaretine başlangıç yapılmıştır. 1478 senesinden şu ana dek ticareti sürdürülen bu kuşların, farklı biçimlerde üretimi yapılarak birçok çeşitte melez kanarya cinsleri elde edilmiştir. Bu faaliyetlerin tamamı 1550 senesine dek İspanyollardaydı.

Yalnızca erkek olan kanaryaların satışını gerçekleştirerek bu sektörün uzun uzun seneler boyunca ellerinde kalmasını sağlamışlardır. Fakat Avrupa dolaylarına gönderilmiş olan bir geminin kaza yapması neticesinde dengeler değişmiştir. Bu kazadan sağ çıkan birçok kanarya, Elba Adası’na geçmiştir. Bu konumda serçe familyasıyla çiftleşerek yeni bir ırk oluşturmuşlardır. Kanaryaların keşfedilmesi sonucunda bu kuşları gören herkes şaşırmıştır.

Bazı kişiler bu kuşların ötme şeklini beğenirken bazıları da renklerine ve desenlerine hayran kalmıştır. Elbette bu özellikler yerden yere değişiklik gösteriyor. Bunu örneklendirelim; Fransa ve İngiltere dolaylarında yaşayan kişiler bu kuşları renkleri nedeniyle besledi. Almanlar da çıkardıkları seslerden ötürü bu kuşlara ev oldular. Peki bu kuşların genel fiziksel özellikleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Kanarya Kuşu Fiziksel Özellikleri Neler Olmaktadır?

Kanarya Kuşu

Doğada Bir Kanarya

Kanarya kuşu özellikleri içerisinde en önemlisi hiç şüphesiz narin görünümleridir. Kusursuz şekilde öterler. Yüzyıllardır en fazla beslenen kuş türleri içerisinde yer alan kanarya kuşlarının boyları ise hemen hemen on iki ila yirmi cm arasında yer almaktadır.

Kanarya kuşlarının tüyleri ise geçirmiş oldukları mutasyonlar nedeniyle farklılık gösterir. Birçok renkte kanarya kuşunu görebilirsiniz, bu tamamen mümkün olan bir durumdur. Kanaryaların yaşam vakti, cinsiyetlerine göre değişecektir. Erkek olanlar on seneye dek yaşarken dişiler altı sene kadar yaşar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Kuşu Ne Yer? Kanarya Nasıl Beslenir?

Fakat yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda yirmi sene kadar yaşayan kanarya kuşlarının da olduğu ortaya çıkarılmış olan önemli bir durum olarak dikkat çeker. Peki kanarya kuşlarının türleri var mıdır? Varsa bu türler nelerdir? Haydi görelim…

Kanarya Çeşitleri Nelerdir?

Kanarya kuşlarının profesyonel olan üretici kişiler vasıtasıyla birçok mutasyon geçirdiğini söylemiştik sizlere. Buna bağlı biçimde üç farklı kanarya türü gelişmiştir.

  • Irk kanaryaları
  • Renk kanaryaları
  • Ses kanaryaları

Bu türlerin haricinde ırklar da bulunmaktadır. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Malinous
  • Roller
  • Gloster
  • Lizard
  • Yorkshire
  • Border
  • Lancashire
  • Crest
  • Taklacı
  • Norwich

Kanarya Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır? Beslenmesi Nasıldır?

Kanarya kuşu besin maddesi, muhabbet kuşları ile tamamen aynı olmaktadır. Bu kuşlar kaliteli kuş yemi ile beslenmelidir. Meyve, yeşil renkli sebzeler ve tohum bu kuşlara her zaman verilebilir. Bu kuşlara elbette her zaman için taze besin sağlamanız gerekmektedir, bunu tekrar hatırlatmış olalım.

Bununla beraber her gün düzenli olarak suluk kısımlarını temizleyin. Onlara taze içme suyu verin. Bu hayvanlar ıspanak, kereviz, brokoli, marul, bezelye, lahana ve kıvırcık gibi sebzeleri sever. Meyve olarak da muz, kavun, elma, portakal ve üzümden hoşlanır. Bunları azar azar verin ki problem yaşamayın.

İnsanlarda ve öteki canlı çeşitlerindeki gibi kanaryalar da proteine gereksinim duyuyorlar. Protein gereksinimlerini karşılayabilmek adına yapmanız gereken her şeyi bir veteriner hekimden öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Hiçbir zaman kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz, bu oldukça önemlidir.

Kanarya Kafesi Nasıl Olursa Daha İyi Olur?

Kanarya kuşu konusu açılmışken kanarya kafesi konusundan bahsetmeden geçemezdik. Bu hayvanlar biraz fazla hareketli bir yapıda olurlar. Tabiri caizse bir salise dahi boş durmayan canlılar olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle kanarya besleme kararı aldıysanız kafes seçimini de bu duruma göre yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Beyaz Muhabbet Kuşu Özellikleri ve Bakımı

Kanarya kafesi satın alırken seksen çarpı doksan ölçüsü en ideal seçim olacaktır. Ufak boydaki kafesleri tavsiye etmemiz imkansız. Bunun nedeni ise kanaryanın küçük kafes içerisinde rahatça kanat çırpamamasından kaynaklanmaktadır. Kanaryanın yaralanmaması için büyük bir kafes önemli bir kıstas olarak bilinir.

Kanarya kuşunuza iyi bakmanızı temenni ediyoruz. Ona her daim ilgi ve sevginizi hissettirin. Aksi halde ömrü daha az olur, hastalıkları artar. Ama siz onu severseniz o da size alışır ve sizi sever. Sizinle olan iletişiminin her daim kuvvetli olması için ilginizi ondan asla eksik etmemeniz gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.