Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Kanarya Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Yavru Kanarya Bakımı Nasıl Olmalı?

Yavru kanarya bakımı nasıl olmalıdır? Kanaryalar evde beslemek için en uygun görülen kuş türünden birisidir. Güzel ve tatlı bir görünüme sahip oldukları kadar sevimli ses tonlarıyla da size neşe katacaktır. Peki, yavru kanaryaya nasıl bakılır? Yavru kanarya özellikleri neler?

Kanaryaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Yavru kanarya bakımı öncesinde bu sevimli kuşların genel özelliklerinden söz edelim. Kanaryaların genel özellikleri şöyle açıklanabilir:

  • Ortalama 15 cm boyları bulunmaktadır.
  • Ortalama ömürleri 10 yıldır.
  • Tüy dökme, dinlenme ve çiftleşme olmak üzere yıl içerisinde 3 evreden geçmektedirler.
  • Hem erkek hem de dişi kanaryalar kuluçkaya yatmaktadır.
  • Ağırlıkları ortalama 28 gramdır.
  • Sürü halinde yaşamaktadırlar.
  • Renk kanaryaları, ırk kanaryaları ve ses kanaryaları olmak üzere 3 türü bulunmaktadır.
  • Kanaryaların ayaklarında pullanma ve deride kalınlaşma oluşması yaşlandıkları anlamına gelmektedir.
  • Etrafa duyarlı ve hareketli canlılardır.
  • Hastalık belirtileri genellikle göz etrafında renk değişikliği ve akıntı oluşmasıyla anlaşılmaktadır.
  • Eğitime açık canlılardır.
  • Renkleri genellikle sarı olmaktadır.

Yavru Kanarya Bakımı

Eğer yavru kanarya sahiplendiyseniz ya da kanaryalarınız yumurtladıysa; yavru kanarya bakımı hususunda yeteri kadar bilgili olmanız gerekir. Yumurtalar annenin altına sürüldükten 14. günden itibaren yavrular çıkmaya başlar. Buna kuluçka dönemi denmektedir. Annenin yumurtaları iyice ısıtamadığı durumlarda 16. günde de yavrular çıkabilir. Bu tamamen yumurtaların yeterince sıcak ortamda bulunup bulunmamasıyla alakalıdır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra onların sağlığı açısından protein bakımından zengin ve besin değeri yüksek yiyecekler ile beslenilmesi gerekir. Aksi takdirde yavru kanaryaların ömrü çok da uzun olmaz. Bu aşamada kanarya yemleri en doğru seçim olacaktır.

Kuşunuzun beslenmesini çeşitlendirmek maksadıyla ona bazı sebzeler de sunabilirsiniz. Örneğin ıspanak, marul, kıvırcık, lahana, brokoli gibi besinlerle besleyebilirsiniz. Kanaryalar günlük olarak beslenmelidir ve beslenmedikleri zamanlarda ciddi sorunlar oluşabilir, bu da hayatlarını tehlikeye sokmaktadır. Kuşunuzun bağışıklık sistemini ve genel sağlığını dengede tutmak adına ona kuş sağlık ve bakım ürünleri sağlamanız da şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgiler

Kanaryanıza vereceğiniz yiyeceklerin nemli olmamasına ve temiz olmasına son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Nemli yiyecekler bakteri barındırabilir ve bu da kanaryaların ölümüne sebep olabilir. Bu durum kuş yemleri açısından da geçerlidir. Haftada 2 ya da 3 kez sebze ve meyve ile de besleyebilirsiniz ancak az miktarda koymaya dikkat edin, çünkü yavru kanaryaların yeşil sebzeleri fazla tüketmesi ishal oluşumuna sebep olabilir.

Ayrıca avokado kanaryaları zehirleyeceğinden bu besini vermemeniz gerekmektedir. Kanaryaların üreme dönemi Mart ve Mayıs ayları olduğu için bu dönemlerde kanaryaların yiyecek düzenine özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Yavru Kanarya Kafesi Nasıl Olmalıdır?

Yavru kanarya bakımı söz konusu olduğunda kafes seçimi önemli bir konudur. Bu nedenle de kanarya kafesi ideal ölçülerde ve sağlamlıkta olmalıdır. Kanarya kafesi alırken en çok dikkat etmeniz gereken kısım kanaryanızın rahat hareket edebilmesidir. Bu yüzden genellikle tercih edilen boyut 80 x 90 ölçüleridir. Daha küçük boyutlardaki kafesler genelde önerilmez çünkü kafes içerisine koyacağınız kuş oyuncak ve aksesuarları da büyük ölçüde yer kaplayacağı için kanaryanızın hareket etmesi zorlaşabilir. Kanaryaların bulunduğu kafes günlük olarak temizlenmeli ve hijyene son derece dikkat edilmelidir.

İlk günden itibaren kafese bir dilim elma ve mama koyabilirsiniz. Bu mama hazır kanarya maması olabilir ya da kendiniz de yumurta maması hazırlayabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki yumurta mamasını kafese koyduktan 3-4 saat sonra almanız gerekecektir, çünkü hemen bozulabilir. Kanarya yavruları yumurtadan çıkış gününü takip eden 30 ya da 35. günden sonra yere düşmüş olacaktır. Düştükten sonra annelerinin bulunduğu kafesten ayırabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.