Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kanarya Kuşu Ne Yer? Kanarya Nasıl Beslenir?

Abone Ol 
Kanarya Kuşu Ne Yer? Kanarya Nasıl Beslenir?

Kanarya kuşu ne yer? Kanarya gibi narin ve güzel bir kuşa bakmak özen gerektiren bir iştir. Sadece yem vererek bu kuşların bakımını tam anlamıyla yapamazsınız. Kanarya bakımında bazı takviye besinlerin de mutlaka düzenli aralıklarla kuşa verilmesi gerekir. Bu aralıklar aksatılır ya da dikkate alınmazsa kanarya ishal olabilir. Elbette ciddi ihmaller neticesinde çok daha büyük sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilirler. Kanaryaların sevdiği besinler sizlerin ekonomik düzeyini sarsacak nitelikte değildir. Aksine salata yaparken kullandığınız birkaç malzemenin arta kalanlarını ayırarak onların daha güçlü olmalarını sağlayabilirsiniz.

Kanarya Kuşu Ne Yer?

“Kanaryama takviye besinler verirsem, sebzelerle desteklersem ve doğru miktarda yeşillik yemesini sağlarsam ne kazanırım?” diye soran okurlarımız için bu konuyu kısaca açıklayalım. Düzenli ve dengeli beslenmek hemen her canlı için yararı olan bir eylemdir. Canlılar enerji kelimesinin üzerine kurulu bir sistemin üyeleridir. Enerjilerinin onların bedenî ve ruhî varlıkları üzerinde ciddi etkileri bulunur.

Düzgün beslenen canlılar enerjik olurlar ve huzurlu bir yaşam sürerler. Aynı şekilde yaşlanma etkileri düzgün beslenme ile ciddi oranda yok edilebilir. Kanaryanızın yaşlansa dahi genç bir kanarya gibi görünüp, ötmesini istiyorsanız bu beslenme kurallarına dikkat etmeniz gerekli. Düzgün beslenen kanaryaların parlak tüylere sahip olduklarını da belirtmek istiyoruz.

Kanaryaların En Sevdiği Yiyecekler Nelerdir?

Kanarya beslemek istiyorsanız; kanarya kuşu ne yer sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Kanaryalar kafes kuşu olarak nitelendirilen kuşlar arasında yer alırlar. Evcilleştirilmek üzere alınsalar bile ele gelen ya da insanla sıkça temasta bulunabilen kuşlar değillerdir. Onların kafeste durmaları, düzenli olarak bakım görmeleri ve beslenmeleri yeterli olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede En Zeki Papağan Cinsleri

Kanaryalar ötüşleri ile ilgili çeken, parlak tüylü ve renkleriyle göz dolduran kuşlardır. Pet shop sayfamızda bulabileceğiniz kanarya yemleri temel besin ihtiyaçlarının karşılanması seviyesinde yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra haftada bir ya da iki gün yeşillik verebilirsiniz. Yeşillikleri verirken bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırmanız kanaryanızın bu besinleri çok daha kolay tüketmesine yardımcı olacaktır. Brokoli, marul, havuç, salatalık, darı, susam, semizotu, kendir, keten tohumu, şalgam tohumu ve kıvırcık kanaryalara verilebilecek besinlerdir.

Hazır kanarya mamalarının yanında bu tarz yeşillikleri verirken oranlara dikkat etmeniz gerekir. Fazla yeşillik tüketimi birçok hayvanda olduğu gibi kanaryalarda da ishale yol açmaktadır. Haftada bir ya da iki gün bu yeşillik takviyesini yapabilirsiniz.

Kanaryalar Yumurta Yer Mi?

Kanarya kuşu ne yer, yumurta yer mi? Kanaryaların severek yediği besinlerden bir diğeri de haşlanmış yumurtadır. Hem beyazını hem de sarısını yiyebilen kanaryalar, bu besin aracılığıyla çeşitli ihtiyaçlarını karşılarlar. Normal yemin yanı sıra destek maksadıyla verilecek olan yumurtanın haftanın yalnızca iki gününde kuşa sunulması uygun olacaktır. Sık sık verilmesi durumunda kuşun hastalanmasına yol açabilir.

Yavru Kanarya Beslenmesi

Yavru kanarya kuşu ne yer diye de merak ediyor olabilirsiniz. Yavru kanarya beslemek yetişkin bir kuşu beslemeye göre çok daha zahmetlidir. Burada yalnızca yem ya da takviye besinler yeterli olmadığı gibi evde hazırlanmış karışım mamaların da devreye girmesi gerekir. Yavru kanarya maması hazırlamak pek zor bir iş değildir ancak bu konuda uzman yardımı almakta fayda vardır. Ev ortamında yumurta ve çeşitli sebzelerin karıştırılıp iyice öğütülmesi neticesinde yeni doğan kanaryaların tüketebileceği mamalar oluşturulabilir ancak hata yapmamak için veterinerlerden kuşunuzun durumuna göre bilgi almak çok daha mantıklıdır.

Hasta Olan Kanarya Ne Yapar? Kanarya Hastalıkları Nelerdir?

Kanarya fiziki yapısından da anlaşılacağı üzere pek hassas bir hayvandır. Hasta kanaryalar kafesin bir ucuna giderler ve oradan hiç kıpırdamazlar. Tüylerini kabartıp öylece beklemeye başlarlar. Su içmeye ve yem yemeye bile dermanları yoktur. Uzun süre baktığınız bir kanaryanın hasta olup olmadığını birkaç dakikalık gözlem neticesinde hemen anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Evcil Kuş Türleri

Bir kanarya edinmek için kuşları incelerken ise onların enerji durumlarına, tüylerinin parlaklıklarına, kafes içi hareketlerine odaklanmanız yeterli olacaktır. Hastalıklarını gizleyebilen canlılar değillerdir. Kanaryanın sağlıklı olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da kuşun ses ve hareket algısını ölçmektir. Kuş dışarıdan gelen sese ve harekete karşı tepkisiz kalıyorsa bu durumda kuşun bir rahatsızlığı olabilir. Kuşunuzda yukarıda bahsettiğimiz sorunlardan birini ya da birkaçını görüyorsanız bu durumda veterinere gitmenizde fayda vardır.

Kanarya Seçerken Kuşun Karın Bölgesine Bakın

Her sektörün içerisinde işini düzgün yapanlar kadar işini doğru şekilde yapmayanlar da bulunuyor. Herhangi bir yerden kanarya almak istediğinizde bu tarz insanlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Kanarya seçimi esnasında alacağınız kuşun kalıcı ve ciddi bir rahatsızlığa sahip olup olmadığını tespit etmek istiyorsanız kuşu elinize alın ve karnına üfleyin.

Üflediğiniz zaman tüyleri açılacaktır ve deri rengi ortaya çıkacaktır. Kuşun karın tüylerinin altındaki deri ile vücudunun geriye kalanındaki derinin rengi aynı ise bu durumda büyük ihtimalle incelediğiniz kuşun ciddi bir sorunu yoktur. Eğer deri renkleri arasında ciddi farklılıklar mevcut ise bu durumda o kuşun sorunları olabileceğinden şüphelenebilirsiniz.

Kanaryaların Tüy Dökme/Değiştirme Dönemlerine Dikkat

Kanaryalar yılda bir kez olmak üzere tüylerini yenilerler. Bu tüy değiştirme süreci ortalama bir ay kadar süren bir süreçten ibarettir. Bu süreci yaşayan bir kanarya yukarıda saydığımız hastalık belirtilerinin bazılarını gösterebilir. Birçok okurumuz tüy döken kanaryalarının durumunu anlayamadıkları için onları veterinerlere götürmektedir. Böylesi bir durumda endişe edilecek bir şey yoktur. Bu yaşanılan süreç gayet doğaldır. Bu süreç genelde yazdan sonbahara geçiş döneminde yaşanmaktadır. Kuş almaya giderken bu zaman dilimini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu süreci yaşayan kuşların genel durumu hakkında verimli gözlemler yapamayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağan Kaç Yıl Yaşar?

Tüy dökme dönemindeki kuşlara oldukça iyi bir bakım yapmanız gerekir. Beslenme bu sürecin oldukça önemli bir parçasıdır. Güçlendirme mamaları ve suya karıştırılan kuş vitaminleri ile kuşun genel mukavemetini arttırmanız faydalı olacaktır. Yine aynı şekilde kuşun diğer yaşam koşullarına da tüy dökme döneminde özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Oda sıcaklığı bu kriterlerin başında gelir. Çok soğuk bir odada kuşunuz tüy değiştirme dönemine girerse bu durumda ne yazık ki kuşunuzu kaybedebilirsiniz. Bu nedenle kanarya kafesi uygun bir yere konulmalıdır.

Kanarya Kafes Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Kanaryalar oyuncu kuşlar değillerdir. Bu nedenle kafes içerisinde pek hareket etmezler. Çoğu insan güzel sesleri ve görüntüleri nedeniyle kanarya tercih etmektedir. Kanaryaların kafeslerinin ahşap olması genel öneridir. Ahşap diğer tüm maden ürünü kafeslere göre çok daha sağlıklıdır.

Bunun yanında kuş aksesuar ve oyuncak yerleşiminde abartıya kaçılmamalıdır. Kanarya zaten sakin bir kuş olduğundan bu tarz oyuncaklar ile kuşun nefes alanı daraltılmamalıdır. Yine kuşun sindirimine fayda sağlayacak nitelikle olmasından dolayı kafeste kuş kumu mutlaka bulunmalıdır. Sağlam ve şık görünümlü bir tünek, su kabı ve mama kabı; kuşun rahatlıkla hareket edebileceği şekilde yerleştirilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.