Evcil Papağan Bakımı Zor Mu?
Evcil papağan bakımı çoğu kişi tarafından merak ediliyor. Papağanlar çok iyi bir ev arkadaşı olabilecek hayvan türleridir. Bütün evcil hayvanların bakımında ve beslenmesinde olduğu gibi papağanlarınkinde de dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Aslında evcil bir dost edinmek istediğimizde bize kolaylıkları kadar zorluklarını da bilmemiz gerekmektedir. Evcil dostumuzu beslemek ve onlara bakmak, gerekli şeyleri bildikten sonra hiç de zor olmayacaktır. Peki, evcil bir papağanımız olduğunda sevimli dostumuza nasıl bakıp onu nasıl beslememiz gerekir? Papağanların bakımları zor mudur? Bu gibi soruların cevaplarını gelin birlikte bulalım.
Evcil Papağan Bakımı Nasıl Olmalı?
Evcil papağan bakımı aslında zorluktan ziyade özen gerektiren bir durumdur. Sadece papağan değil birçok canlının bakımı sorumluluk ve özen ister. Son zamanlarda ülkemizde de evcil olarak çokça beslenen papağanların bakımı hakkında doğru bilgileri edindikten sonra esasen onlarla yaşamak hiç de zor olmayacaktır.
Evde besleyeceğiniz papağanın yaşam alanı öncelikle kendi yaşamına ve özelliklerine uygun olmalıdır. Papağanları küçük bir kafese koymak tamamen yanlış olacaktır. Papağanların rahat edebilmeleri için büyük bir büyük bir papağan kafesi olmalıdır. Papağanınızın eğer yaşı küçükse soğuk havalarda oda sıcaklığında durması gerekmektedir.
Papağanların bazıları konuşabilirler ve ses çıkarırlar. Onları yalnız ve ilgisiz bırakmak yapacağınız en büyük kötülük olacaktır. Bu hayvanlar ilgiyi severler ve ilgisiz kaldıklarında kendilerini yalnız hissedip kısa sürede ölebilirler. Bu sebeple bir papağan sahibiyseniz ilginizi onlardan eksik etmemelisiniz. Bir papağanı yetişkinken almaktansa, bebekken alıp kendinize alıştırmak çok daha doğru bir seçim olacaktır. Bu sayede papağanınız size çok daha çabuk alışacak ve size daha çok güvenecektir.
Papağanlar için en önemli şeylerden biri de sevgidir. Onlar sizin sevginizi hissettiğinde gerçek bir arkadaş haline gelirler. Evde papağanınızın olması hem çok zevkli hem de biraz yorucu bir durumdur. Onlar küçük bir bebek gibi sürekli ilgi ve sevgi görmek isterler.
Bunların dışında papağanınızın kafesindeki yem ve su her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Taze su ve yem onlar için önemlidir. Yaşam alanlarının temiz olması da çok önemlidir. Kafesinin altına koyacağınız gazeteleri en geç üç günde bir temizlemeniz onlar için yeterli olacaktır. Papağanlar meraklı ve zeki hayvanlardır. Değişikliklerden çok hoşlanırlar. Onlar için alınan zekâ geliştirici bir oyuncağı keşfetmek çok hoşlarına gidecektir. Kafeslerine koyacağınız kuş oyuncakları da kesinlikle temiz ve güvenli olmalıdır.
Evcil Papağan Nasıl Beslenir?
Evcil papağan bakımı söz konusu olduğunda beslenme önemlidir. Papağanlar yemek konusunda biraz seçicidirler desek yanlış olmayacaktır. Onlar her zaman en beğendikleri yiyecekleri yemeyi tercih ederler. En beğendikleri yiyecekleri yerken de kendileri için en faydalı olana pek bakmazlar. Bu sebeple onlar için faydalı olan yiyecekleri bizlerin bilmesi gerekmektedir. Bu aşamada ise papağan yemleri devreye girer. Kaliteli markaların ürünlerine yatırım yaparak, sevimli dostunuzun sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.
Papağanınıza bozuk veya bayat bir yiyecek kesinlikle vermemelisiniz. Yiyeceklerin tazeliği ve temizliği onların sağlığı için çok önemlidir. Papağanlar kendi doğal yaşamlarında genellikle meyve ağaçlarında beslenmekten çok hoşlanırlar. Hatta bir papağan cinsi olan Jako papağanı neredeyse bir insan gibi beslenmektedir. Genel olarak papağanlar diğer kuşlardan farklı beslenmektedirler. Onlar kuruyemiş, tohum, meyve veya sebzeler, ekmek, hindi veya tavuk eti, yumurta, yeşillik gibi besinlerle beslenebilmektedir. Sevimli papağanınızın damak tadına hitap eden kuş krakerleri ile de onu besleyebilirsiniz.
Evcil papağanlara çiğ et veya yumurta verilmesi tavsiye edilmez. Çiğ besinlerle genellikle yırtıcı kuşlar beslenmektedir. Papağanların en çok sevdiği yiyecekler çekirdek ve mısırdır. Özellikle de çekirdeği çok sevmeleri onlara sürekli verebileceğimiz anlamına gelmez çünkü onlar için çekirdek yemenin fazlası zararlı olacaktır. Papağanların her zaman faydalı yiyecekleri seçemediklerinden bahsetmiştik. Onlar için faydalı olan besinlere örnek olarak brokoli, karnabahar, havuç, bezelye, muz, elma, pişmiş tavuk veya hindi ve mısır ekmeğini verebiliriz.
İşte bunların tümünü dikkate aldığımızda ve öğrendiğinizde evcil papağan bakımı hiç de zor olmayacaktır. Onlar için doğru yaşam alanının ne olduğunu bilmek, nasıl sağlıklı olacaklarını keşfetmek çok önemlidir. Evcil dostunuz için neyin yararlı olduğunu bilmek onların bakımını kolaylaştırıcı bir durumdur. Ne ile besleyeceğimizi bildikten sonra onların sağlıklı olması kaçınılmaz bir durumdur. Bu sayede aranızda çok güçlü bir bağ ve sevgi doğacaktır.