Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Jako Papağanı Kaç Yıl Yaşar?

Abone Ol 
Jako Papağanı Kaç Yıl Yaşar?

Jako papağanı, Afrika’nın gri papağanı olarak bilinir. Asıl ismi Psittacus Erithacus olan jako papağanının yaşam alanları Principe Adaları, Fildişi sahilleri ve Bioko’dur. Bütün papağanlar arasında en akıllı ve konuşmayı en çok seven papağandır. Peki, bu sevimli papağanlar kaç yıl yaşar?

Jako Papağanı Ömrü Kaç Yıl?

Popüler papağan türlerinden olan Jako, uzun seneler boyunca yaşayabilir, ailenizin değerli bir üyesi olabilir. Bu papağanların yaklaşık olarak 23-25 sene kadar yaşadıkları bilinir. Fakat Jako papağan ömür süresi bakım koşullarıyla da yakından ilgili. Bu yüzden papağanınıza iyi şartlarda bakmanız ve onun gereksinimlerini karşılamanız gerekir.

Jako Papağanı Özellikleri Nelerdir?

Eğitiminde gerekli özveriyi gösterirseniz, diğer papağanlara göre çok daha fazla kelime öğrenme yeteneğine sahiptir. Ayrıca kısa sürekli hafızası da bir hayli iyidir. Konuşmayı çok seven sevimli jako papağanı, evcil bir hayvandır. Evdeki insanlara kısa sürede uyum sağlar. Hırçın özelliklere sahip değildir. Konuşma özelliğini de göz önünde bulundurursak özellikle çocuklar için kısa bir süre sonra evin maskotu haline gelecektir.

En çok tercih edilenleri kırmızı kuyruklu olanlarıdır. Eğitimi ile yeteri kadar ilgilenilirse 1000 kelime söyleyebilirler. Geveze diye adlandırabileceğimiz kadar çok konuşan jako papağanlarının çok iyi taklit yapma yeteneğine sahiplerdir. Çığlıkları ile ünlü olan jako papağanlarının kanat açıklık ölçüleri 42-52 cm iken, ağırlıkları 400-550 gramdır.

Jako Papağanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Geniş bir alanda yaşamayı seven jako papağanları için geniş bir kafes almak en doğru seçim olacaktır. Aksi takdirde papağanınız yeteri kadar konforlu hissedemeyeceği için mutsuz olabilir. Her hayvan gibi jako papağanının da temizliğe ihtiyacı vardır. Bilinenin aksine kuşlar da banyo yaparlar. Jako papağanlarına sıcak havalarda ayda 3 ya da 4 kez banyo yaptırmak yeterli gelecektir. Banyo yapmak, alerjik reaksiyon göstermeye çok yatkın olan jako papağanlarına iyi gelecektir. Çünkü banyo sayesinde vücutlarındaki tozlardan arınırlar. Kuş sağlık ve bakım ürünleri ile papağanınızın sağlığını koruyabilir, bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Jako Papağanı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Jako papağanı alırken ilk dikkat etmemiz gereken unsur, sağlıklı olmasıdır. İthal papağan yerine yerli papağan tercih etmeliyiz. Çünkü ithal olanları yani Afrika’da doğadan yakalanarak ülkemize getirilen jako papağanlarının büyük bir kısmı yabanidir. Bu papağanlar ülkemizde piyasaya göre çok daha ucuz fiyatlara satılırlar. Ancak yabani oldukları için, kafese alışmaları çok zordur. Bu konuda zorlanan jako papağanları strese girerler. Strese girdikleri için de bağışıklık sistemleri bozulabilir. Bu nedenle ömürleri yerli jako papağanlarına göre çok daha kısa olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gaga Taşı Nasıl Yapılır?

Daha sonrasında da kuyruk rengi konusunda çok dikkatli olmalıyız. Çünkü jako papağanlarında kuyruk rengi konuşma becerilerini belirler. Kımızı kuyruklu olanlar konuşma yeteneği en fazla olan papağanlardır. Bordo kuyruklular ise sesleri taklit etmekte çok iyidirler.  Eğer, jako papağanınızın konuşmasını istiyorsanız kırmızı kuyruklu olanları tercih etmelisiniz.

Jako papağanlarını yavruyken almanız tavsiye edilir. Çünkü yavru papağanlara yeni kelimeler öğretmek yetişkin bir papağana göre çok daha kolaydır. Jako papağanları bir çocuktan farksızdır. Bir çocuğa ne kadar ilgi, özveri, sevgi ve anlayış göstermek gerekiyorsa jako papağanlarına da en az o kadar göstermek gerekir. Jako papağanları için hırçın oldukları söylense de aslında hiç öyle değillerdir. Aksine uysal, sevecen ve zeki papağanlardır.

Jako Papağanı Temel İhtiyaçları Nelerdir?

Jako papağanları için beslenme çok önemlidir. Sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi için sebzelerden, tohumlardan ve kuruyemişlerden oluşan mamalar ile beslenmesi gerekir. Suyunun tazelenmesi jako papağanları için çok önemlidir. Günde 2 defa suyunu tazelemeniz yeterli olacaktır. En iyi papağan yemleri için TIKLAYINIZ!

Konforuna çok düşkün olan tatlı papağanlarımız için evinizin en rahat köşesini ayırmalısınız. Jako papağanları, içinde kanatlarını rahatlıkla açabilecekleri, geniş, demirden ya da çelikten oluşan kafese ihtiyaç duyarlar. Bütün gün kafeste durmaları önerilmez. Ara ara uçması için ona geniş alanlar yaratmalısınız. Jako papağanları ne çok sıcağı ne de çok soğuk havayı severler. Bu yüzden evinizde kafesi koyacağınız yeri iyi seçmelisiniz. Kafeslerinin çok sıcakta ya da soğukta kalmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, papağan kafesi yeterince büyük olmalı.

Jako papağanları oyun oynamayı çok severler. Oyun oynamak onlar için uyumak, beslenmek kadar önemlidir. Bu nedenle, papağanınıza bir oyun alanı oluşturmalısınız. Aynı zamanda oyuncaklar ile de çok ilgilidirler. Unutmayın ki, onlar en nihayetinde bir kuştur. Kuş demek özgürlük demektir. Onlara, doğal yaşam alanındaki gibi olmasa da rahatça oyun oynayabileceği, uçacağı bir alan yaratmanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlarda Gaga Kesimi Nasıl Olmalı?

Her hayvanın olduğu gibi jako papağanlarının da sizin tarafından verilecek olan sevgiye ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Eğer onları yeteri kadar sevemeyecekseniz ya da onlarla yeteri kadar ilgilenemeyecekseniz almamanızı öneririz. Çünkü daha önce de dediğimiz gibi onlar çocuktan farksız hayvanlardır. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan jako papağanları gün içinde sizi sık sık görmek isterler. Tüm gün evde yalnız kalmak hem psikolojileri bakımından hem de konuşma eğitimleri bakımından iyi olmayacaktır. Çünkü jako papağanları duydukları sayesinde konuşabilirler. Kuş oyuncakları ve aksesuarları ile papağanınızı memnun edebilirsiniz.

İlk eve geldiğinde son derece sessiz gibi gözüken jako papağanlarının size alışma süreci tamamlandıktan konuşmaları ve şarkıları ile evinizin neşesi olmayı başaracaktır. Aynı zamanda, jako papağanları sabahın ilk saatlerinde ötmeye bayılırlar. Bu onların, evinde mutlu ve huzurlu olduklarını gösterir. Papağanınızın yanında sigara içmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü papağanların ciğerleri çok hassastır ve çok fazla sigara dumanına maruz kalmak onların ömrünü kısaltır.

Jako Papağanı Beden Dili Nasıldır?

Jako papağanlarının hafızaları çok kuvvetlidir.  Doğaları gereği ürkek yapıları olan bu papağanlar, yüksek sesi ve azarlanmayı asla kaldıramaz. Onları eğitmek amaçlı bile olsa bu şekilde davrandığınız zaman sizden nefret ederler. Boynunu yukarı doğru uzatan bir jako papağının sizden korktuğunu anlayabilirsiniz.

Tek ayağını öne doğru kaldırması, gözlerini sık sık açıp kapatması, tüylerini kabartması, gagasını birbirine vurarak ses çıkartması, kuyruk tüylerini açması, gagasını hafif bir şekilde aralayarak durması, göz bebeklerini kısması ve hırlaması agresif olduğunu gösterir. Papağanınızın size agresiflik yapmasını ve sizden nefret etmesini istemiyorsanız ona ılımlı davranmalısınız.

Sizden ilgi bekleyen bir jako papağanı, sık sık ıslık çalarak sizden cevap bekleme, baş kısmındaki tüylerini kabartma, kafesin size yakın kısmına gelme, kendi ismini tekrarlama gibi özellikler gösterebilirler. İlgili çok seven jako papağanları neredeyse tüm gününü sizin ilginizi çekmek için harcayabilir. Uykusu olan bir jako papağanı, yanak tüylerini kabartma, tek ayak üzerinde durma, kanatlarının arasına başını sokma, gagasıyla gıcırtı şeklinde ses çıkarma gibi eylemlerde bulunabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hint Bülbülleri Hakkında Temel Bilgiler

Jako papağanınızın hasta olduğunu hareketlerinden anlamanız mümkündür. Genelde hasta olan jako papağanları, normalde çok konuşkan olmalarına rağmen hiç ses çıkarmazlar. Yanına gittiğinizde size tepki vermezler.  Başını kanatlarının altına alıp uzun süre uykuda kalabilirler.  Onlar hasta olduğu zaman evinizde büyük bir sessizlik hâkim olur. Yokluklarını hemen hissettirirler. Bu yokluğu hissetmek eminiz ki sizi çok üzecektir. Bu yüzden de jako papağanınızın bakımına çok dikkat etmelisiniz. Yediği mamadan, kaldığı odanın sıcaklığına kadar tüm etkenler onların sağlığı için çok önemlidir.

Her hayvanda olduğu gibi jako papağanlarının da düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır. Aksi takdirde evinizin neşesi olan dostunuzu vaktinden önce kaybedebilirsiniz.  Bir jako papağanınız varsa, kötü bir gün geçirdiğinizde, sinirli olduğunuzda ya da üzgün olduğunuzda her zaman için gülümsemek için bir nedeniniz olacaktır. Çünkü komik sesi ve konuşmalarıyla evinizin havasını anında değiştirecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.