Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kafes Kuşları Neden Tüy Döker?

Abone Ol 
Kafes Kuşları Neden Tüy Döker?

Kafes kuşları neden tüy döker? Kanarya, muhabbet kuşları, saka kuşları ve diğer kafeste bakılan kuş türlerinde tüy dökme problemleri sık sık yaşanmaktadır. Peki bu sorun neden oluşur?

Kafes Kuşları Neden Tüy Döker? Nedenleri Neler?

Kafes Kuşları Neden Tüy Döker?

Kafes kuşları neden tüy döker sorusu kuş sahipleri tarafından sıklıkla soruluyor. Kuşlarda tüy dökmenin birkaç farklı nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi mevsimler nedeniyle yaşanan tüy dökmeleri. Kuşlar tüylerini mevsimlere göre yenilemektedir. Bu nedenle dönemsel geçişlerde kuşlarda normalden çok daha fazla tüy dökülmesi görülmektedir. Bu mevsim geçişlerinde mutlaka kuşların bulunduğu mekânın sıcaklığını sabit tutmanız ve soğuk olmamasını sağlamanız gerekmektedir. Kuşlar sürekli olarak değişen hava sıcaklıklarında dirençlerini kaybeder.

Kuşların stres altına girmesi ve kendilerini güvende hissetmemeleri de onların tüy dökmesine yol açar. Bunlar dışında stres, kuşların sağlığında ciddi sorunlar oluşturabilir, anne kuşun yavrularına bakmamasına, kafesteki kuşların birbirleri ile kavga etmesine sebep olabilmektedir.

Strese girmemeleri için evdeki diğer evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yere kafesinizi yerleştirin. Kafesin yerini sürekli olarak değiştirmeyin, kuşlar mekân değişikliklerine hemen adapte olamayabilirler. Kuş kafesi eğer mümkünse sabit bir yerde kalmalıdır. Ek olarak kafese sürekli elinizi sokmayın, onları rahatsız edecek davranışlarda bulunmayın ve kuşları çok fazla elinize almaktan vazgeçin. Kuşlarınızı kalabalık bir kafeste besliyorsanız bunun da sorun oluşturabileceğini bilin. Kuşunuzun sağlıklı kalması için ona besleyici kuş yemleri sunmayı ihmal etmeyin.

Kuşlarda değişik birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Siz sadece tüy döktüğünü görebilirsiniz ancak kuş ciddi bir hastalık geçiriyor olabilir. Kuşun sağlığı için mutlaka bir veterinerden yardım almanız önerilmektedir. Veteriner gerekli kontrolleri sağladıktan sonra size ne yapmanız gerektiğini tüm incelikleri ile anlatacaktır. Kuş hastalıklarında eğer erken müdahale edilirse hastalıkların çoğu tedavi edilebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanaryanın Ötmesi İçin Ne Yapılmalı?

Tüy Dökme Sürecine Giren Kuşlarda Ne Belirtiler Olur?

Kafes kuşları neden tüy döker açıkladık şimdi de tüy dökme döneminde olan kuşlardaki belirtilerden söz edelim. Tüy dönemine giren kuşlarda göze çarpan belirtiler görülmektedir. Bunların en başında kuşun sessizleşmesi vardır. Tüy dökme dönemindeki kuş eğer ötücü bir kuşsa ötümünü eskisi gibi yapamayacaktır. Ötmeye başladığında ise boğuk sesler çıkaracaktır. Bu zaman zarfında kuşunuzdan eskisi gibi ötmesini beklememelisiniz. Tüy döküm dönemi tamamlanınca sağlığında herhangi bir sorun yok ise eski ötümüne devam edecektir.

Bu süreçte kuşlarda halsizlik ve bitkinlik görülür. Duruşlarından ne kadar halsiz ve yorgun olduklarını bakınca anlayabilirsiniz. Bu zamanda kuşunuz tek ise kafesine kuş yuvalığı takarak onu daha da rahat ettirebilirsiniz.

Tüy dönemindeki kuşlarda aşırı uyku göze çarpar. Onları rahatsız edecek bir şey yoksa tünekte tüm gün uyuyabilirler. Aslında kuşlarınızın daha canlı olmasını isterseniz kuş ötüm sesleri açarak onların biraz hareketlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuşunuzun hareketli olması onu eski haline daha çabuk döndürebilir.

Tüy dökme aşamasındaki kuşların suluklarına uygun miktarda vitamin takviyesi katabilirsiniz. Bunun haricinde verdiğiniz mamaları daha özenli hazırlayarak bu dönemi daha hızlı geçirmesine yardımcı olun. ZOO Petshop sayfasında gerekli bütün gıda takviyeleri ve çeşitli yemler bulunmaktadır. Kuş ürünleri kategorimizi incelemek için TIKLAYINIZ!

Aynı Kafeste Birden Fazla Kuş Beslenir Mi?

Aynı kafeste birden fazla kuş beslenebilir. Bu kafesin büyüklüğüne ve kuşun cinsine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı kuşların birbirleriyle anlaşamadığına ve hatta sürekli kavga ettiklerine şahit olabilirsiniz. Kuşlar da insanlar gibi bazen anlaşmazlık içerisinde bulunabiliyorlar. Kavga eden kuşlar birbirlerinin tüylerini yolabilir, vücutlarında ağır yaralar oluşturabilir. Onun için bir kafeste bir çift beslenmesi önerilmektedir.

Aynı kafeste birden fazla çift bulunursa genel olarak yavru almanız zorlaşacaktır. Hint bülbüllerinde bu durum farklı olsa da kanarya, saka, muhabbet kuşu cinslerinde kafeste bir çift olması önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Parazit Tedavisi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.