Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Parazit Tedavisi

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Parazit Tedavisi

Muhabbet kuşu parazit problemi yaygın olarak görülebilmektedir. Akarlar, muhabbet kuşları da dahil olmak üzere pek çok canlıyı etkiler. Bunlar uyuz rahatsızlığına yol açan mikroskobik parazitlerdir. Peki, muhabbet kuşlarında parazit tedavisi nasıl olur?

Muhabbet Kuşu Parazit Belirtileri

Muhabbet Kuşu Parazit

Muhabbet kuşu parazit sorununun kuşların genel sağlık durumunda değişikliğe neden olması nadirdir. Bu akarlar çoğunlukla gaga ve tüyleri etkiler. Kimi durumlarda kuşların soluk borusu da durumdan olumsuz etkilenir. Kuşunuz ağzı açıkken zor nefes alıyorsa parazitlerden muzdarip olabilir. Ayrıca bu bakteriler kuşların tüylerini etkileyerek kaşınma sorununu teşvik edebilir.

Parazitten etkilenen kuşların gaga ve burun delikleri kabuklarla kaplı olabilir. Gaga ve bacaklarda uyuz hastalığı ortaya çıkabilir. Çünkü genelde bacak ve gagada kabuklanma olur ve bu da kaşıntıya sebebiyet verebilir.

Muhabbet kuşu parazit sorununun kesin teşhisi için laboratuvar testi gereklidir. Kuşun vücudundan alınan örnekler, muhabbet kuşunda parazit olup olmayacağını belirleyecektir. Bundan dolayı kuşunuzda parazitten şüpheleniyorsanız onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Muhabbet Kuşu Parazit Tedavisi Nasıl Olur?

Muhabbet kuşunda parazit tedavisi için veteriner tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Etkilenen alanlara merhem uygulanarak lezyonların ortadan kalkması sağlanır. Bu tarz merhemler akarları öldüren kükürt içerir. Ayrıca bu merhemler cildin yenilenmesini teşvik eder. Diğer bir tedavi yöntemi ise özel damlaların kullanılmasını gerektirir. Bu damlalar kuşun derisine uygulanır ve parazitin yok olmasını sağlar.

Muhabbet Kuşu Parazit Temizleme

Muhabbet kuşunuz sürekli olarak kaşınıyorsa, gövdesini kuş kafesi içinde bir yerlere sürtüyorsa, daimi olarak tüyleri kabarıyorsa ve sık şekilde silkeleniyorsa parazitten şüphelenmek gerekir. Parazitler genellikle nemli ve pis alanları severler. Bu yüzden kafeslerinin sık olarak temizlenmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlarda Zayıflık Sorunu Nasıl Çözülür?

Pire ve bit gibi parazitlerin oluşumunu önlemek adına kafesin haftada iki defa temizlenmesine özen göstermelisiniz. Özellikle kafesin taban bölümünü, kuş yemlik suluk gibi materyalleri temizlemeniz şarttır. Kuşunuzun suluk, yemlik ve oyuncak gibi ekipmanlarını pis bırakmamalısınız. Aksi durumda muhabbet kuşu parazit sorunu kaçınılmaz olacaktır. Parazitleri temizlemek için:

  • Kuşlara özel bit ve pire yok edici ilaç alabilirsiniz.
  • Bit ve pire losyonu kullanabilirsiniz.
  • Muhabbet kuşu banyoluğu içine kuşunuzu alarak onun yıkanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kuşunuzu veterinere götürmelisiniz.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.