Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Kaşınma Nedenleri

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Kaşınma Nedenleri

Muhabbet kuşu kaşınma durumu sık olarak görülebilir. Bu kuşlar pek çok kuş türü gibi kendilerini kaşımak için ayaklarını ve gagalarını kullanırlar. Bazen normal bir davranış olabilen bu durum, bazen de aşırı kaşınma şeklinde ortaya çıkabilir.

Muhabbet kuşlarında aşırı kaşınma ise onlar açısından son derece tehlikelidir. Bu, bir yandan kuşun herhangi bir hastalığı olduğunu gösterebilirken diğer yandan da size zarar verebilir. Çünkü kaşınma, parazitlerden kaynaklanabilir ve bu parazitlerden çoğu da insanlara bulaşabilir. Kuşunuzun ne zaman farklı davrandığını anlamak için onu iyi bir şekilde gözlemlemeniz önemlidir. Peki, muhabbet kuşu kaşınma problemi neden olur?

Muhabbet Kuşu Kaşınma Durumu

Kaşınma söz konusu olduğunda normal ve anormal durumları ayırt etmek gerekir. Muhabbet kuşları aşağıdaki durumlarda normal şekilde kaşınırlar:

  • Kuşunuz, kuyruğunun başlangıcını ve sonra tüylerinin geri kalan kısmını kaşıyorsa, kendini tımar ediyordur. Bu bölümlerde tüyleri temizlemek ve su geçirmez hale dönüştürmek için bir tür yağ salgılayan bez bulunur.
  • Kuşlar bazen birbirlerinin boyunlarını kaşıyabilirler. Bunu kendi kendilerine yapamazlar. Davranışın sonucunda ise bölgedeki tüylerden keratin çıkarılır.
  • Muhabbet kuşu kaşınma davranışı arasında bir diğeri de gagaların kuş kafesi parmaklıklarına sürtülmesidir. Bu, yiyecek kalıntılarını temizledikleri anlamına gelebilir. Ancak bazı kuşlar ise kafeslerinde rahat olmadıklarından dolayı da bu davranışı sergileyebilirler.

Muhabbet Kuşlarında Anormal Kaşınma

Muhabbet Kuşu Kaşınma

Muhabbet kuşu kaşınma durumu anormal olarak ortaya çıkabilir. Genel anlamda kuş aşırı derecede kaşındığı zaman ve bu yukarıdaki durumların hiçbirinden kaynaklanmıyor ise parazitlerden dolayı kaşınma gerçekleşiyor olabilir.

Bu noktada ideal olan şey ise onu veterinere götürmektir. Öncesinde de biraz bekleyip kuşunuzun davranışlarına göz atabilirsiniz. Kuşunuzda parazit problemi varsa çok kaşınma dışında farklı davranışlar da görülebilir. Örneğin muhabbet kuşu çok huzursuz olabilir, kafese sürtünebilir ya da kafesin etrafında aşırı derecede çırpınabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kafes Kuşları Neden Tüy Döker?

Muhabbet kuşu kaşınma durumuna neden olan en yaygın parazitler kırmızı akarlar ve kötü huylu akarlar olmaktadır. Kırmızı akar var ise huzursuzluk ve kaşıntıya ek olarak gece saatlerinde kuşunuzda panik ataklar da görülebilir. Bu aşamada kuşunuzun gece yarısı kanat çırptığını ve çok ses çıkardığını duyabilirsiniz.

Akarlar gibi çeşitli parazitler, muhabbet kuşlarında sıklıklar görülen problemlerden biridir. Bundan dolayı son derece yaygın bir durumdur diyebiliriz. Ayrıca kuşlarda EMA sendromu da muhabbet kuşu kaşınma sorununa yol açabilir.

EMA sendromu, kuşun cildinin kalınlaşmasına, cilt üzerinde kabarcık ve kabuk oluşmasına sebep olabilir. Bununla beraber cilt üzerinde egzama görünümü söz konusudur. Bu durumda yaralardan dolayı kuş çok kaşınabilir. İlgili rahatsızlığın bulaşıcı olduğunu da eklemeliyiz.

Muhabbet Kuşu Kaşınma Problemi Nasıl Çözülür?

Muhabbet kuşu kaşınma sorunu var ise şunlara dikkat etmeniz önemli:

  • Gözlemleyin: Yapmanız gereken ilk şey kuşunuzun durumunu doğru şekilde anlamak ve analiz etmek için onu gözlemlemektir.
  • Veterinere götürün: Onu biraz gözlemledikten sonra kuşunuzu veterinere götürerek muayene ettirmelisiniz.
  • Tedavi: Veteriner tarafından kesin bir teşhis konulduktan sonra veterinerin talimatlarına göre kuşunuzun ihtiyacı olan ilaçları ve bakımı ona sunmalısınız. Muhabbet kuşu kaşınma probleminde genellikle bir sprey tedavisi uygulanmaktadır. Veterinerin tavsiyelerine göre bu spreyi kullanmaya özen gösterin.
  • Kafesi iyice temizleyin: Muhabbet kuşu kafesi iyi bir şekilde temizlenmeli ve hijyenik hale getirilmelidir.
  • Kuşunuza veteriner tavsiyesi dışında başka hiçbir tedavi uygulamaya çalışmamalısınız.
  • Kuşunuzun sağlıklı kalması ve bağışıklığının güçlenmesi için ona kaliteli kuş yemleri sunmayı ihmal etmemelisiniz.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.