Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

European Burmese Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
European Burmese Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

European Burmese kedileri, sempatik görünümü ile her zaman için dikkat çeker. Bu kedi ırkı, Birman kedisinin benzeri sayılmaktadır. Bu yazı içerisinde Burmese kedileri hakkında birçok farklı bilgiye ulaşabilirsiniz. Haydi gelin bu güzel dostumuzu beraber tanıyalım…

Karakter Özellikleri

Bu kedi ırkının karakteri, Birman kedisine çok benziyor. En sık öne çıkan özelliği ise sosyal ve zeki bir kedi ırkı olmasıdır. Evcil olan kediler, uzun süredir insanlarla beraber yaşam sürdükleri için insanlara karşı sıcakkanlı olurlar. Fakat bu kediler, diğer kedilerden bir tık daha farklı biçimde insanlara ekstra bağlı olur.

Bunun bir sosyal bozukluk olduğunu düşünenler de vardır. Fakat bizler bunu evcilleşmenin temel bir ögesi olarak görmekteyiz. Sahibinin ya da aile üyelerinin çevresinde dolaşmaktan, kendini evde bulunan tüm hareketlere dahil eden ve karşılıklı aktiviteyle gerçekleşen oyunlar oynamaya bayılan bir kedidir.

Diğer bir yandan hareketli kediler kategorisi içerisine girebilecek olan bir kedi ırkı olarak görülür. En çok da zekasına hitap edebileceğiniz oyunlar oynamaktan hazzederler. Bulma ve getirme, saklanma türünde oyunlara bayılırlar. Beraberce eğlenmiş olursunuz. Öteki yandan ufak numaralar da öğrenmiş olur, söz dinler.

İnsanlarla bu denli sıkı fıkı, insana karşı meraklı olan bir kedi hayat standartlarınıza ve beklentilerinize göre sizler için kusursuz bir dost olacak demektir. Tabii bu durum onun size yük olması manasına gelmesin. Onunla zaman geçirme şansınız yoksa ya da yatağınıza gelmesine müsaade etmeyecekseniz sahiplenmeyin deriz.

Çünkü bu kediler her daim ilgi ister, size yakın olmak ister. Bunun haricinde bir dünya düşünemezler. İlgi saplantılı bir kedi ırkı olmaktadır diyebiliriz. Ev ortamınıza bir misafir geldiği zaman kediniz onu çok sever. İlgi odağı tamamen o olur. Siz bir şeyle uğraşırken işinize burnunu sokar ve ilgi toplamak ister. Onu sevin. En çok da dişi Burmese kediler ilgi bekler.

Tarihçesi

Yatan Bir Europen Burmese Kedisi

Esasen bu kedi ırkının tarihçesi belli bir kısma dek Birman kedisine çok benzer. Hatta günümüzde Avrupa dolaylarında yetiştirilmeye devam edilen Birman ve European Burmese kedi ırkının bir bölgesinin atası da aynı kedi olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Active Clean Plus Kedi Kumu Koku Giderici Nedir? Özellikleri Neler?

Günümüzde Myanmar adıyla da bilinmekte olan Birmanya’nın Budist tapınakları içerisinde yetiştirilmekte olan ve kutsal olarak görülen Birman kedileri ilk defa Dr. Joseph Thompson tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmıştır.

Bu kısımda Birman kedisi olarak yetiştirilmeye de devam etmiştir. Wong Mau adlı kedinin bir tür Siyam kedisi olduğu düşünülmekteydi. Fakat sıradan bir Siyam kedisine nazaran farklı bir görünümü vardı.

Wong Mau aslında tam olarak Siyam kedisi olmasa bile Birman ve Siyam kedilerinin bir melezi olduğu kanısı etrafta senelerdir dolaşıyor. Siyam kedisine benzemesi nedeniyle Dr. Thompson Wong Mau’yu Siyam ile çiftleştirmiştir.

Bunun sonucunda Billie Gerst, Clyde Keeler ve Virginia Cobb ile beraber yürütmekte olduğu yetiştirme programı neticesinde kahverengi tonlarına sahip olan ve yeni bir kedi ırkı olduğu düşünülen bu kediler doğmuş oldu.

Birman kedilerinin European Burmese kedilerine dönüşmesi ise Dr. Joseph Thompson sayesinde Avrupa dolaylarına getirilmiş olan Wong Mau’nun bir alt soyunun Avrupalı olan yetiştirici kişilerin yetiştirme rutininde British Shorthair ve Siyam kedisi ırkıyla melezlenmesi sonucu oluşmuştur.

Bu melezleme adımları cinse en çok da tüy çeşitliliği kattı. Bunun yanı sıra farklı türde fiziksel özellikler de katmıştır. Meydana gelen yeni kedi ırkı ise European Burmese adıyla bilinmeye başlanmıştır.

Fiziksel Özellikleri

Bu kediler genel manada orta boylu, ortalama bir kiloda ve kısa tüylü olurlar. Çevik ve sporcu bir kedi ırkıdır. Genel manada vücut hatları zarif ve yuvarlak olur. Kemikleri bir hayli sağlam ve dayanıklıdır. Bakır, krem, pudra, kahverengi gibi sayısız renklerde olabilirler.

Kafa yapıları nedeniyle Birman kedisinden ayrılırlar. Bu kedilerin kafası yuvarlak hatlı olmaz. Elmacık kemikleri de daha çıkık olur. Kulakları ise biraz daha yuvarlak uçlara sahiptir. Görece geniştir. Bu nedenle Birman kedisinden farklı olmaktadır. Bakır rengi gözleri vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Çikolata Yiyebilir Mi?

Bu kediler tamamen kısa tüylü olan bir ırktır. Tüyleri ise parlak ve dolgun bir görünümdedir. Ek olarak bu ırkın tarihindeki türlü melezlemeler nedeniyle tüyleri dokuz ila on farklı tonda olabilir. Kızıl, leylak, kahverengi, çikolata, pudra ve krem gibi birçok rengi görebilirsiniz. Tekir deseninde de olabilmektedirler.

Bu kediler aynen ataları olan Birman kedileri gibi göründüklerinden çok daha ağır olan bir kedi ırkı olmaktadır. İncecik ve narin olan bedeninin gizlemekte olduğu yoğun seviyedeki kas hali ve kemiklerinin iri olması onları göründüklerinden bile ağır hale getirebilir. Kiloları 3-6 kg, boyları ise 25-30 cm olabiliyor.

Bakımı

Bu kedi ırkının bakımını yapmak her zaman için çocuk oyuncağı olmaktadır. Asıl ihtiyaçlarını karşılamanız, ona bakım yapmanız açısından son derece yeterli olacaktır. Fakat bu kedilerin bakımdan çok ilgiye gereksinim duyduğunu söylemek istiyoruz. Bu kedilerin bakım açısından kolay olması sizi asla onunla ilgilenmemeniz gerektiği düşüncesine gark etmesin.

Bu kediler az tüy döker. Tüyleri son derece kısadır. Genel bakımları çok kolaydır. 15 günde bir tüylerini tarayın. Bunu 10 gün olarak da arttırabilirsiniz. Bu kedilerin büyük bir kısmı bu işlemi çok sever ve bundan keyif alırlar. Lütfen ağız ve tırnak bakımlarını da asla aksatmayın. Aksi halde kötü sonuçlarla karşılaşmanız işten bile değildir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler çok sosyaldir. Hatta herkesle iyi geçinebilecek kadar iyi iletişim kurabilirler. Yabancılar, yalnızlar, çocuklar ve kalabalık olan aileler… Bu kediler herkese iyi geliyor. Sahipleneceğim kedi çocuğumla iyi anlaşsın diyorsanız kesinlikle bu kedi tam size göre bir kedi!

Beslenme

Onu her zaman kaliteli kuru kedi maması ile beslemeye özen gösterin. Sağlıklı şekilde gelişip büyüyebilmesi için ihtiyacına ve elbette yaşına göre mama seçimi yapmanız gerekir. Bunu en doğru şekilde gerçekleştirebilmek için bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Aksi halde kediniz hastalanabilir, kötü hissedebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ragdoll Kedisi ile İlgili 24 Müthiş Bilgi

Sıkça Sorulan Sorular

Haydi gelin bu kediler hakkında en sık sorulan soruları cevaplayalım.

European Burmese Kedilerin Sağlık Sorunları Nelerdir?

Bu kediler genel manada sağlıklı görülebilir fakat her kedideki gibi genetik bazı sorunları olabiliyor. Bu genetik yatkınlık türleri haricinde her canlı dış etkenlere bağlı biçimde çeşitli türde sağlık problemleri yaşayabilir.

Kedinizin her zaman için sağlıklı kalması için veteriner kontrollerini düzenli şekilde yaptırmalısınız. Bu kedilerde görülebilen rahatsızlıklar; Korneal Dermoid, Gangliosidoz, orofasiyal ağrı, diyabet ve Endokardiyal Fibroelastoz olmaktadır.

Bu Kediler Ne Kadar Zaman Boyunca Yaşar?

Bu kedilerin ne kadar yaşadığı sizin ona nasıl bir bakım yaptığınızla alakalı olmaktadır. Bu kediler iyi bir bakım neticesinde 15 sene kadar yaşam sürebilmektedir. Kötü bir bakım neticesinde ise çok daha kısa süre yaşarlar. Bu tamamen size bağlı şekilde biçim kazanır. Ona sevginizi her zaman fazla fazla verin deriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.