Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evde Kanarya Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Abone Ol 
Evde Kanarya Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evde kanarya bakımı hakkında bilmeniz gereken birçok farklı detay var. Ötüşleri ile insanı kendine hayran eden kanaryalar çok hassas bir kuş türüdür. Kanarya bakımı, kuşun sağlığı açısından ve olursa yavruları açısından çok önemlidir.

Evde Kanarya Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde Kanarya Bakımı

Öncelikle kanarya kafesi çok dar olmamalıdır. Kanaryalar için ötüm kafesleri mevcuttur ancak bu kafese alışık olmayan kanarya kısa zamanda strese girebilmektedir. Strese giren kuş hem hastalanabilir hem de ötmesini kesebilir. Kafesler içindeki kuş adetine göre değişir ancak en fazla iki kuş bulunan kafesin orta boyda olması yeterlidir.

Çok büyük bir kafese ihtiyacınız yok. Kafes bakımı ve temizliğini mümkünse iki günde bir yapmanız gerekmektedir. Kafes ızgaralı değilse tabana gazete kâğıdı gibi kolay değiştirilecek bir ürün koymalısınız. Kanarya dışkısının zeminde fazla durması kuşun sağlığını bozabilir. Suluk ve yemlikte taze yem ve su olmalıdır. Suyun çeşme suyu olmamasına özen gösterin. Taze içme suyu ve karışık yem kullanın. Kanarya yemi ile sevimli dostunuzu sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.

Evde kanarya bakımı konusunda şunlar da çok önemli: Kanarya banyo yapmayı ve kendini ıslatmayı seven bir kuş türüdür. Bu nedenle kuş banyoluğu satın alıp haftada bir kafesin içine koyabilirsiniz. Banyoluğun içindeki su ılık olsun. Havalar eğer soğuksa kesinlikle banyoluğu kafese koymayın, kuşlar hassas canlılar olduğundan hastalanabilir.

Evde Kanarya Bakımı: Kanaryalar İçin Sağlıklı Beslenme

Kanaryaların sadece su ve yem yiyerek sağlıklı olmasını beklememek lazım. Dal darı alıp kafese ekleyebilirsiniz veya az bir miktarda keten tohumu alıp yemliğin içine azar azar ekleyebilirsiniz. Bunlar dışında suluğa katılan vitaminler hakkında bilgi alın ve kuşunuza dilerseniz bu vitaminlerden sunabilirsiniz. Kuş krakerleri de kanaryaların çok sevdiği yiyecekler arasında yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Rainbow Özellikleri Nelerdir?

Kanaryalar için bebek maması alabilir ve bunu yem ile harmanlayıp ayrı bir kap içinde kafese koyabilirsiniz. Her kuşun özelliği kendine has olduğundan beğenmeyen olabilir ancak çoğu kanarya bebek mamalarını afiyetle yemektedir. Mamalara aktarlarda satılan arı poleni ilave edebilirsiniz. Ölçüleri azar azar ekleyin, kafesteki mamayı gün sonunda kaldırın ve asla bir daha kuşa vermeyin. Kafesten alınan fazla mama çöpe dökülmelidir.

Evde Kanarya Bakımı: Kanaryaların Çiftleşme Zamanı

Evde Kanarya Bakımı

Kanaryaların aslında belirli bir çiftleşme zamanı yoktur. Herkes yaz ayı dese de kanaryalar dışarıda değil evin içinde yaşadığından dolayı onlar için mevsimlerin pek bir önemi yoktur. Odanın ortalama sıcaklıkta olması kanaryalar için çiftleşmenin uygun olacağı bir ısıdır. Eşler aynı kafeste biraz vakit geçirir ve iyi anlaşırlarsa çiftleşme başlar.

Kafesi arada sırada gözlemenizde fayda var. Eşler anlaşamıyor ve sürekli kavga ediyorsa mutlaka onları ayırın. Aksi durumda birbirlerine zarar verebilirler. Çiftleşme başarılı olduysa, dişi kanarya yuvalıkta yatmaya başlar. Yuvalık ve keten ipi tedarik etmeyi unutmayın.

Yuvalıkta yatan dişi kuşu kesinlikle rahatsız etmeyin. Yem, su ve taban temizliğini olabildiğince hızlı ve ürkütmeden gerçekleştirin. Dişi kanarya yumurtanın üzerinden gerekmedikçe kalkmaz ve erkek kanarya, dişi kanaryayı beslemeye başlar. Yumurtadan yavru çıktığı zaman dişi kanarya sadece yavrularını beslemek için kalkar, besler ve tekrar oturur. Yavrular belli bir olgunluğa ulaşınca dişi kanarya yuvalıktan kalkar ve diğer bir yavru dönemine kadar yatmaz.

Evde Kanarya Bakımı: Eş Kanaryaları Ayırma Zamanı

Erkek ve dişi kanaryayı yavrular erişkinliğe ulaştığı zaman ayırın ve yuvalığı kaldırın. Dişi sürekli çiftleşir ve yavru vermeye çalışırsa hem yavru sayısı azalır hem de dişi kuş zayıflar ve hastalanabilir. En az 3 veya 4 ay dişi kuşu çiftleştirmeyin. Erkek kuşu başka bir dişi kuş ile çiftleştirmenizde bir sakınca görülmemektedir. Eğer anne yavruların veya yumurtaların üzerinde yatarken erkek kuş onu rahatsız ediyorsa yavruların büyümesini beklemeden ayırabilirsiniz. Erkek kuş dişinin tekrar hazır olmasını beklemeden tekrar çiftleşmek veya onu yavrulardan kıskanıyor olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Büyük Papağan Türleri

Yavru Kanaryalara Ötüş Sesleri Dinletin

Yavrular yumurtadan çıktıktan yaklaşık bir hafta sonra internet üzerinden kanarya ötüş sesleri dinletin. Ötüşlerin kusursuz denilebilecek vaziyette olmasına, kötü ötüşlerin olmaması lazım. Kuşa dinleteceğiniz bu sesler zamanla kuşa oturur ve kuş bu sesleri çıkarmaya başlar.

Haftalar sonra kusursuz bir kanarya ötüşüne sahip olabilir. Kanaryaların genetik özelliğine de bağlı olarak ötüş sesleri değişkenlik gösterebilir. Bu ötüş seslerini her gün bir veya iki saat dinletmeniz yeterli olabilir ancak sabah akşam birer saat dinletseniz çok daha verimli olur. Yavruları sağlıklı ve taze besinlerle büyütün. Vitamin ve mineral bakımından yoğun olan kuş yemleri tercih edin. Odanın sıcaklığı genellikle sabit tutmaya çalışın ve odayı sık sık havalandırmaya, havanın temizliğine dikkat edin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.