Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesi Neden Olur?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesi Neden Olur?

Muhabbet kuşunun tüy dökmesi önemli bir konudur. Muhabbet kuşlarının kimi zaman aşırı tüy döktüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu durum beslenme düzeni, kuşun psikolojisi ya da mevsimsel etkenler gibi farklı nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenle de tüy dökme dönemini takip etmek, nedenini belirlemek için oldukça önemlidir. Peki, muhabbet kuşunun tüy dökmesi neden olur? Hangi etkenler muhabbet kuşlarının tüy dökmesine neden olmaktadır?

Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesi

Muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen durumlardan biri tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi gözlemlendiği zaman bunun nedenini belirlemek, engellemek için de önemlidir. Tüy dökülmesi mevsimsel olduğunda müdahale gerektirmez. Farklı durumlarda ise nedene uygun bir tedavi sağlanabilir.

Vitamin Eksikliği Tüy Dökülmesine Neden Olabilir

Kuşlarda görülen tüy dökülmesi probleminin en temel nedenlerinden biri yeterli vitaminin alınmamasıdır. Muhabbet kuşları mamalardan ve ek vitamin desteklerinden vitamin alabilir. Suya katılan, mama ile birlikte verilen vitaminler yeterli değilse kuşlarda tüy dökülmesi görülebilir. Bu durumda bir veterinerden ya da petshoptan kuşlar için uygun olan vitamin takviyelerini alabilirsiniz. Ayrıca vitamin desteği içeren muhabbet kuşu mamalarını da tercih edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşunun Eksik Beslenmeye Bağlı Tüy Dökülmesi

Muhabbet kuşlarının eksik beslenmesi tüy dökülmesi sorununa yol açar. Doğru beslenmeyi sağlamak için ise kuşunuz için doğru mamayı tercih etmeniz gereklidir. Bir veterinerden destek alarak onun için doğru mamayı seçebilirsiniz.

Ayrıca kimi kuşlar mamalarını beğenmedikleri için de yemeyebilir. Bu durumda onun damak tadına hitap edecek bir mama seçmek için farklı çeşitleri de deneyebilirsiniz. Bu sayede kuşun yeterli ve dengeli beslenmesini de sağlamış olursunuz. Sevimli evcil kuşunuz için besleyici kuş yemleri online mağazamızda!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cinnamon Sultan Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Muhabbet Kuşunun Strese Bağlı Tüy Dökülmesi

Kuşlar uzun süre boyunca yoğun strese maruz kalmamalıdır. Bu durum onların ölümlerine bile sebep olabilir. Yoğun stres yaşayan muhabbet kuşlarında görülen belirtilerden biri tüy dökülmesidir. Özellikle de kedi gibi anlaşamadığı bir hayvan ile aynı evde yaşayan muhabbet kuşlarında stres sıklıkla görülür. Ayrıca sürekli yabancıları gören, sahibine ya da evine alışamamış kuşların da stres altında olması olasıdır.

Muhabbet kuşları taşınma, yer değiştirme, kafes değişikliği, kafesin konumunun değişmesi, evin eşyalarının değişmesi gibi pek çok durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu stres etmenlerini en aza indirmek muhabbet kuşlarının sağlığı için gereklidir.

Muhabbet Kuşunun Mevsimsel Tüy Dökülmesi

Muhabbet kuşlarında da pek çok hayvanda olduğu gibi mevsimsel tüy dökülmesi gözlemlenir. Bu durum müdahale gerektirmez. Genellikle bahar aylarında olan tüy dökülmeleri normaldir. Bu dönemde vitamin içeriği zengin olan mamaların verilmesi büyük öneme sahiptir. Kış aylarına doğru daha kalın yapılı ve koruyucu tüyler çıkar. Yaz aylarına yaklaştıkça da kuşların kalın tüyleri dökülerek yerini daha ince yapılı tüylere bırakır. Pek çok hayvanda görülen bu durum muhabbet kuşları için de normaldir. Herhangi bir tedavi ya da müdahale gerektirmez.

Muhabbet kuşlarında tüy dökümü konusunda daha çok bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.