Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Fanus Temizliği Nasıl Yapılır? Akvaryum Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

29.04.2021
3.627
Abone Ol 
Fanus Temizliği Nasıl Yapılır? Akvaryum Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir akvaryum sahibi olmanın en az heyecan verici kısmı, akvaryum ya da fanus temizliği ve bakımı ile ilgilenmektir. Ancak bir akvaryumun veya fanusun nasıl temizleneceğini bilmek size uzun vadede zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır. Bakımlı bir fanus, genellikle daha az sorunla karşılaşan daha sağlıklı bir yaşam alanıdır. Fanusu temizlemek düşündüğünüzden çok daha kolaydır ve herhangi bir özel beceri ya da pahalı ekipman gerektirmez. Peki, kolay fanus temizleme yöntemleri neler?

Fanus Temizliği Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Akvaryumların ya da fanusların doğru şekilde temizlenmesi, balıkların uygun ve sağlıklı bir ortamda yaşaması için oldukça önemlidir. Balıkların bu sağlıklı ortama sahip olabilmesi için ise fanusun temizliği sırasında farklı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Balıkların temizlik sırasında nerede durması gerektiği, süs bitkilerinin akvaryumdan çıkarılıp çıkarılmayacağı gibi ufak detaylar her ne kadar önemli görünmese de aslında fanus temizliğinin ve balıkların sağlığının doğru şekilde sağlanması için önemli noktalardır.

Fanus temizliği sırasında suyun nasıl olması gerektiği, kullanılan temizlik ekipmanları, balıkların nerede ve nasıl bekletilmesi gerektiği gibi pek çok detay var. Bu detaylara dikkat ederek balıklar için sağlıklı bir ortam hazırlamak mümkün olabilecektir.

Küçük bir fanusunuz varsa, temizlik işlemine başlamadan önce balığınızı ve suyun yarısını başka bir kaba taşımanız gerekir. İhtiyaç duyduğunuz ekipmanlar:

  • Balığınızı ve tankınızdaki suyun yaklaşık yarısını tutacak kadar büyük özel bir cam ya da plastik kap hazırlayın. Balığı ve suyun yarısını bu kaba aktarın.
  • Musluk veya akvaryum suyunuzdaki (amonyak gibi) klor, kloramin ve diğer kimyasalları nötralize etmek için uygun su düzenleyicisi edinin. Akvaryum su düzenleyicileri keşfetmek için TIKLAYINIZ!
  • Algleri ya da sert su birikintilerini temizlemek için küçük bir temizleme bezi hazırlayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bakımı Kolay Balık Cinsleri Hangileri?

Akvaryum Suyunu Hazırlamak

Her şeyden önce fanusa koyulacak olan suyun hazırlanmasına dikkat etmek gerekir. Bu suyun genellikle 22 – 25 derece aralığında olması makuldür. Temiz, ağır metal ya da yüksek klor seviyesi içermeyen suyun temiz bir kovada bekletilmesi gerekebilir. Bu kovanın içine hiçbir şekilde deterjan, kimyasal madde ya da temizlik ürünü temas etmemelidir.

Kovanın içine gerekli ürünler eklenebilir. Bu sırada suyu klordan arındırmak için ya da ağır metalleri yok etmek için gerekli ürünler suyun içine eklendiği zaman su bir süre bekletilmelidir. Test kiti ile su test edildikten sonra nitrat, nitrit, klor ve benzeri ürünleri kalmadığını anladığınız zaman suyunuzun sıcaklığını da ölçerek yeterli olup olmadığını görebilirsiniz. 7 – 8 pH aralığındaki sular balıkların sağlığı için yeterli olacaktır. Bu suyu kenarda bekletirken diğer temizlik işlemleri ile ilgilenmeniz tavsiye edilir.

Balığı Bekletmek

Balığınızı başka bir kaba alarak bekletmeniz gerekir. Bu süreçte balığı içinde bulunduğu fanustaki kirli suyu ile başka ve tamamen temiz bir kaba almalısınız. Bu kabın da içine kimyasal ürünlerin, kimyasalların ya da zararlı içeriğe sahip ürünlerin temas etmemiş olması gereklidir.

Öncelikle bir kaba fanustaki suyun bir kısmı aktarılabilir. Sonrasında kepçe yardımıyla balığı fanustan alıp kaba koyabilirsiniz. Çoğu zaman balıklar farklı bir kaba geçirildiği zaman stres hisseder ve zıplayarak kabın içinden çıkmaya çalışabilir. Ortamın ışığını loş tutmanız ve tercihen kabın üzerini kısmen kapatacak ancak hava da alacak bir ürün kullanmanız önerilir. Delikli süzgeç gibi ürünleri ya da farklı tip objeleri bu kabın üzerine kapatırsanız ve etrafın ışığını loş olacak şekilde ayarlarsanız balığınızın kaçmasını ve strese girmesini de engelleyebilirsiniz.

Akvaryum Temizlik Aşaması

Fanusun temizliği sırasında kimyasal ürünleri kullanmamanız çok önemlidir. Bu kimyasal ürünler balığınızın zehirlenmesine ve ölmesine sebebiyet verebilir. Öncelikle fanusun içindeki aksesuarları, bitkileri ve taşları çıkarmalısınız. Sonrasında taşları temiz bir süzgece koyarak suyunu süzdürüp ılık su ile hiçbir temizlik ürünü kullanmadan yıkamalısınız. Bu sayede taşlarınızın tozu giderilebilir ve yosun gibi oluşum mevcutsa bunlar da giderilebilir. Bu sırada taşları ovalayabilir ve elinizle temizleyebilirsiniz. Sabun ve benzeri ürünleri kesinlikle kullanmayın. Eğer inatçı ve fırça ile dahi çıkmayan lekeler mevcutsa sirke ile bu bölgeleri fırçalayabilirsiniz. Sonrasında bol su ile yıkanan fanusunuz sağlıklı bir şekilde temizlenmiş olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

Fanusun içindeki su da boşaltıldıktan sonra içi kağıt havlu ile silinebilir. Yosunlaşma gibi oluşumlar mevcutsa bunlar zaten kağıt havlu ile rahatlıkla temizlenebilir. Sabun ya da deterjan kullanmak sağlıklı değildir. Eğer fanusun iç yüzeyinde, taşlarda ya da diğer aksesuarlarda inatçı lekeler ya da el ile silerek çıkaramadığınız yosunlaşmalar mevcutsa kullanılmamış, temiz bir diş fırçası yardımıyla bunları ovalayabilirsiniz. Bu şekilde lekelerin tamamından kurtulmanız mümkün olabilir. Fanus ve aksesuarların tamamı ılık su ile yıkandıktan sonra suyu süzülür ve fanusun içine yeniden yerleştirilmek üzere bekletilir.

Fanusu Yeniden Yerleştirmek

Fanusun içine her bir aksesuarı ve balığınızı yerleştirmek için önce çakıl taşlarınızın suyunu iyice süzdürün ve bunları fanusun dibine orantılı şekilde yayın. Aksesuarları taşlar yardımıyla sabitleyerek fanusunuzun içini istediğiniz şekilde dizayn edin. Hazırlanan sağlıklı suyunuzu fanusa aktarın. Sonrasında balığı pis suyu ile fanusa koymaya çalışmayın. Bir kepçe yardımıyla balığınızı alarak fanusa yerleştirin ve temiz, sağlıklı fanusunun keyfini çıkarması için onu serbest bırakın.

Görüldüğü gibi fanus ve akvaryum temizliği oldukça kolay. Balığınızı daha iyi koşullarda tutmak için ihtiyaç duyduğunuz akvaryum filtre ve malzemeleri ZOO’da!

Balıklar hakkında daha çok bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.