Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Great Dane Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Great Dane Köpek Irkı  Özellikleri ve Bakımı

Great Dane köpek ırkı, herkesçe sevilen bir köpek türüdür. Bugünkü yazımızda bu harika köpekleri daha da yakından tanımanın keyfine varıyor olacağız. İşte tüm detaylarıyla sevimli dostlarımıza dair her şey…

Karakter Özellikleri

Great Dane köpek ırkı, resmen devasa bir köpektir. İyi huyludur. Sevgi dolu bir köpektir. Çocuklara her daim sabreder. Hemen hemen herkesi sevdiğini söyleyebiliriz. İnsanların etrafında olmasından büyük bir mutluluk duyar. Fazla havlama davranışı göstermez ve sadece gerektiği zaman agresif hale gelen bir köpektir. Kontrollü bir ırktır. Güvenilir ve sorumluluk sahibidir. Sadıktır.

Cesur bir ırktır. Mükemmel bir bekçi köpeği olabilir. Küçükken sosyalleştirilirse saldırganlaşması engellenmiş olur diyebiliriz. Hiçbir zaman ailesini koruma konusunda cesaretlendirilmemesi gerekir. Çünkü erişkin hale geldiği zaman yani 3 yaşından sonra gerektiği zaman harekete geçme konusunda hazır hissedecek olan bir köpektir. Devasa cüssesi sebebiyle kontrol edilmesi gereken bir köpektir.

Onu ufak yaşları itibarıyla eğitmeniz lazımdır. Bu devasa köpeğe insanlara ve çocuklara hiçbir şekilde yaslanmaması gerektiğinin öğretilmesi lazımdır. Bazı Great Dane köpek türleri, köpeklere karşı agresif olurlar. Yavru oldukları dönem itibarıyla beraber büyütülürlerse öteki hayvan ve köpeklere daha iyi davranırlar. Bu köpekler biraz zor eğitilir, dikkatli olmakta yarar var.

Tarihçesi

Milattan önce 36 senesinde bazı Yunan paralarının üzerinde yer alan bir köpek, günümüzün Great Dane köpeğine fazlasıyla benzerlik gösterir. Bu köpeklerin Apollosu olarak bilinir. Milattan sonra 407 zamanlarında ise Almanya, İtalya ve İspanya’nın bir bölümü, yanlarında mastife benzer köpekleri de getirmiş olan Asyalılarca tamamen işgale uğradı diyebiliriz. En çok da Almanya dolaylarında yaban domuzu ve ayı avı için görevlendirilmiş olan bu köpekler, son derece iyidir.

İngilizce dilinde Büyük Danimarkalı olarak bilinen Great Dane adıyla tanınsalar bile bu köpeklerin Danimarka ile herhangi bir bağlantısı olamaz. Bu köpek ırkı Alman Mastifi olarak da birçok kişi tarafından bilinmektedir. Bekçi köpeği olma, iz sürme ve araba çekme bu köpeklerin bilinen en önemli kabiliyetlerindendir. Peki bu güzel köpeklerin fiziksel özellikleri nelerdir? Haydi gelin her bir fiziksel özelliğe yakından bakalım.

Fiziksel Özellikleri

Great Dane

Great Dane Köpek Irkı

Köpeklerin Apollosu diye bilinen bu köpekler, zarafet ve gücün temel simgesi olan kaslı bir bedenle yaratıldılar. Dişi ve erkekleri boyut ve ağırlık olarak farklıdır. Dişi olanları 71 ila 81 cm kadar bir boyda olurken ağırlıkları 45 ila 59 kilo kadardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Horlama Nedenleri

Erkek olanları ise 76 ila 86 cm kadar bir boyda olurlar ve kiloları da 54 ila 72 kilo kadardır. Bunun haricinde Amerika Birleşik Devletleri’nde California taraflarında yüksekliği 1 metre ve ağırlığı da 85 kilo olan ve Guinness rekorlar kitabına giren türleri de vardır.

Bu köpek ırkının ağız, burun ve çene yapısı genel olarak uzun, dar ve belirgin haldedir. Yan kısımdan bakıldığı zaman kare biçiminde görülebilir. Burun delikleri ise büyük haldedir ve dudak kısımları çoğu zaman sarkıktır. Çıkıntılı bir alnı olur. Kulakları ise büyüktür.

Badem gözleri vardır. İfadeli bir bakışı olmasının en önemli nedeni gözlerinin koyu renk olmasıdır. Boynu kavislidir ve yere dimdik basan ayakları vardır. Geniş ve derin yapıda olan dikkat çekici diyebileceğimiz bir göğse sahiptir. Sırtı ise dümdüzdür. Kuyruğu ortalama bir uzunlukta olur, ortalama bir kalınlığı vardır.

Tek tabakalı, sık ve kısa olan tüyleri; kalın telli, düz, parlak ve pürüzsüz haldedir. Bu köpek ırkının tüy rengi ise değişir. Danua köpekler açık kahverengi, siyah, mavi-gri, alacalı gri siyah gibi birçok renk ve desende çoğu zaman görünebilen köpekler olmaktadır diyebiliriz.

Bakımı

Bu köpeklerin bakımını yapmak son derece kolay olur ama Great Dane köpeklerinin maması ile ilgili olan gider, öteki ırklara göre daha çoktur. Fakat bundan korkmayın. Çünkü bu köpekler asla obur olmaz. Bulduğu her şeyi yiyen köpeklerden değildirler. Bunun haricinde sorun oluşturacak bir şey asla yoktur.

Egzersiz gereksinimi de düşük olur. Fazla aktif ve enerjik olan bir köpek ırkı olduğunu söyleyemeyiz. Gün süresince bir köşede kıvrılıp yatabilir. Bu sebeple de minder köpeği adıyla bilinir. Bu köpeklerin gün içerisinde yarım saat ila bir saat arasında yürüyüş yapması lazımdır. Aksi halde kilo alarak sağlıksız olurlar.

Fakat bu köpeklerin büyüme süreçlerinde eklemlerinin zarar görmemesi bakımından 2 yaşını doldurana dek uzun yürüyüşlerden kaçınması ve kısa süreli olarak sık yürüyüşler yapması gerekir. Bunun yanı sıra bu dönemde eklemlerine çok baskı yapılırsa zarar görebilir. Bu nedenle atlamasına müsaade etmeyin tabii!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Afrika Köpek Irkları

Bu köpekler doğaları gereğince iz sürmeyi severler. Bir koku aldıkları zaman iz sürebilmek adına kontrolsüz şekilde uzaklaşacaklardır. Bu sebeple tasmasız gezdirilmeleri sıkıntılı bir durumdur. Bahçede serbest bırakırsanız çitlerin emniyetli olması lazımdır, bunu da unutmayın.

İyi zıplayan bir köpek olmasa bile uzun yapılı bacakları işe çitlerden basit şekilde geçebileceğini bilmelisiniz. Çok tüy dökmezler. Tek tabanlı ve kısa olan tüylerinin orta sertliğe sahip bir köpek fırçasıyla beraber haftada bir defa taranması kafi olacak demektir.

Senede 2 defalığına tüy değişim dönemi gelince tüy dökülme hali artış gösterecek demektir. Bu evrelerde köpeğinizi her gün fırçalamanız gerekir. Bu köpeklerin banyo gereksinimleri son derece azdır. Çok kirli bir alana girmeyen ve ev ortamında yaşam süren bir Great Dane ırkı köpeğin yıkanmasına lüzum yoktur.

Nemli bez ve kuru şampuanla yapılan temizlik kafi olacaktır. Aşı, kulak temizliği, diş temizliği ve tırnak bakımı gibi birçok rutin bakım türünün düzenli olarak yapılması sahiden de oldukça önemlidir. Çok uzayan tırnakları yürüyüş yapmasına engel olabilir. Yaralanmasına da yol açabilir.

Bu sebeple iki haftada bir kez tırnaklarını kontrol edin ve uzadıysa kısaltın. Diş fırçalama işlemine küçük yaşta alıştırıldığı zaman işlemlerin gerçekleştirilmesi de basit hale gelecek demektir. Günlük şekilde dişini fırçalayın. Bu ağız kokusunun da önüne geçer ve diş sağlığını iyiden iyiye korumuş olur. Bu harika olur!

Bu köpek ırkının ısıya karşı bir hassasiyeti vardır. Bu nedenle çok soğuk ve sıcak havalardan korunması gerekir. Çok soğuk ve kar yağışlı olan havalarda onu dışarda bırakmak yanlıştır. Hatta onunla beraber yürüyüşe çıktığınız zaman köpek kıyafeti giydirin ki soğuktan korunsun. Yaz mevsiminde güneş altında kalmamalı.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İlişkisi

İri bir köpek olduğu için dikkatli olmanız gerekebilir. Çocukları seven ve onlara bakabilen bir ırktır ama ne olur ne olmaz siz yine de onları tek başlarına bırakmayın. Sabırsız bir köpek değildir, çocuklarla oyunlar oynamaya bayılır. İnsanları sever. Dost canlısıdır.

Beslenme

Bu köpek ırkının beslenmesi konusunda yavru olan ve yetişkin olan köpeklerin evrelerine göre beslenmesi gerekir. Kaliteli bir kuru köpek maması tercih etmek en iyisidir. Kendi yiyeceklerinizi ona vermeyin ve yağlı olan haşlanmış kemikleri de ona vermeyin. En çok da yavru köpek maması seçerken kesinlikle veteriner hekime danışmayı unutmayın. İri ırk olan diğer köpeklerde de olduğu üzere kas ve kemik gelişiminin dengeli olması çok mühim bir konudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Ortopedik sorunların görünmemesi için buna dikkat etmek gerekecektir. Great Dane ırkı olan köpeklerin beslenmesi konusunda yağ seviyesi her daim yüksek olan mamalardan sakınılması da önem taşıyan bir durumdur. En çok da ileriki yaşlarda kilo problemine yatkın olan bu ırkın daha yavruyken kilo kontrolünün ele alınması gerekir diyebiliriz. Mama seçimi sırasında köpek mamasının tanecik yapısının köpek ırkına uyum sağlayıp sağlamadığına bakmalısınız.

Bu köpekler için en iri taneli üretilen kuru mamayı almanız gerekmektedir. Beslenme durumunda dikkatli olunması gereken şeylerden biri de beslenme tarzıdır. Bu köpek ırkında midede genişleme ve midede dönme en çok yaşanan durumlardandır ve ölümle sonuçlanma olasılığı da son derece yüksek olmaktadır. Bu durumdan köpeğinizi korumak için yapabileceğiniz birçok şey var aslında. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Köpeğinizin mamasını tek öğün içerisinde vermeyin. Günde vereceğiniz mama seviyesi iki ila üç öğüne bölünmek zorundadır, buna dikkat etmelisiniz.
  • Köpeğinize mamasını yüksekte yedirin. Yer seviyesinde yemesin. Bunun için ayaklı olan bir mama kabı ya da standlı bir mama kabı alabilirsiniz.
  • Köpeğinizin mamasını aşırı derecede hızlı yemesini engelleyin. Bu aslında yavaş besleme mama kabı alarak çözebileceğiniz bir durumdur.
  • Köpeğiniz mamasını yedikten sonra hemen çok miktarda su içmemelidir. Buna engel olmalısınız kesinlikle.
  • Mama yedikten sonra oyun oynamamalı ve egzersiz yapmamalıdır. Tüm bunlara dikkat edilmesi gerekir diyebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Great Dane köpek ırkı ile alakalı sorulan birçok soru var. Sizler için her birinin cevabını güvenilir birtakım kaynaklardan araştırdık.

Bu Köpeklerin Gastrik Dilatasyon Rahatsızlığı Var mıdır?

Evet, Great Dane köpek ırkının böyle bir hastalığı vardır. Mideleri içerisinde gaz birikir ve böylece mide genişlemiş olur. Bütün iri ırk köpeklerdeki gibi bu köpekler de bu hastalıkla karşılaşabilir. Mide dönmesiyle beraber şekillenirse ölümle bile sonuçlanabilir maalesef.

Dirsek ve Kalça Çıkığı Bu Köpeklerde Olur mu?

Bütün büyük ırk köpeklerdeki gibi bu köpeklerde de bu hastalıklar görülebilir tabii. Irkın kalça çıkığına yatkın olması bilinir ama görülme olasılığı düşük olmaktadır. Orta seviyede yaşanabilen bir problemdir. Dengeli bir beslenme ve ufak yaşlardan itibaren kontrol altına alınan bakım yöntemleri ile bu önemli risk en az seviyeye indirilebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.