Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Eğitimi Nasıl Yapılır?

22.04.2022
1.190
Abone Ol 
Hamster Eğitimi Nasıl Yapılır?

Hamster eğitimi büyük bir sabır ve bilgi gerektirir. Ancak gerekli teknikler bilindiği ve uygulandığı taktirde hamsterların eğitimi kolay şekilde tamamlanabilir.

Hamster Eğitimi Nedir?

hamster eğitimi

Hamsterlar, her yaştan birey için ideal olan evcil canlılardan biridir. Sevimli görünümü ve eğlenceli davranışları ile dikkat çeken hamsterlar, son derece popülerdir. Özveri ve sabırlı bir şekilde hamsterların eğitimini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Öncelikle bilmelisiniz ki her hamsterın kendine özel kişiliği vardır. Bazı hamsterlar eğitime hızlı yanıt verirken bazıları ise geç öğrenebilirler. Bu noktada sabırlı olmanızda yarar var. Ayrıca, hamsterların öğrenebilecekleri, kuşlar ve köpeklerdeki gibi değildir ve sınırlıdır. Bu sebeple de hamsterınızı eğitim için zorlamamanız gerekir.

Hamster eğitimi arasında ele alıştırma, kafese giriş çıkış, zıplama, labirent ve tuvalet eğitimleri yer alır. Bu tarz basit eğitim konuları hamsterlara hitap etmekle birlikte, kafesteki oyuncakların kullanımı ve belirli bir yere kadar gitme gelme konuları da hamstera öğretilebilir.

Hamster eğitimi esnasında en önemli detay sakinlik ve sabırdır. Bu yüzden hamster eve gelir gelmez hemen eğitime başlamamalı, bir süre onu takip etmeli ve karakteri hakkında bilgi edinmelisiniz. Bu süreçte hamsterın da size ve evine alışmasını sağlamalısınız.

Bir hamsterın yaşı ne kadar küçük ise eğitimi de o kadar kolay şekilde gerçekleşir. Bu da demek oluyor ki yavru hamster eğitimi ile yetişkin hamsterların eğitimi aynı olmaz. Eğer hamster sahiplenmeyi planlıyorsanız bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurmalısınız. Şimdi hamster eğitimleri nelerdir bunları inceleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Hamster Ele Alıştırma Eğitimi

Hamster eğitiminde en temel konulardan biridir. Hamsterınızın elinize alışması demek aranızdaki bağın güçlenmesi demektir. Ele alışan hamsterla vakit geçirmek daha keyifli olacaktır. Hamster ele alıştırma eğitimi için birkaç teknik söz konusudur. Bunlar arasında en etkili yöntem ise ödüllendirmedir.

Evcil hayvanınızı elinize gelmeye alıştırmak için yapmanız gereken şey onunla konuşmaktır. İlk zamanlar sizden ürkebilir. Ancak zamanla size alışacaktır. Bu noktada ise yumuşak bir ses tonu ile onunla konuşmaya dikkat etmelisiniz. Elinize alışmaya başladıkça hamster yemi ile onu ödüllendirebilirsiniz.

Hamster ele alıştırma eğitimi için tercih edebileceğiniz ödüllendirme tekniği kısa zaman içinde kalıcı sonuçlar elde etmenize destek olacaktır. Ayrıca bu hamster eğitimi sırasında evcil hayvanınıza ödüllendirilmeyi de öğretmelisiniz. Ödül olarak hamster ödülleri, hamster mamaları, ayçiçeği çekirdeği veya kuru yemişler sunabilirsiniz.

Ödülü kafesin içine koymayı ve bu eğitime kafes içinde başlamayı da unutmamalısınız. Hamster ödülünü hamster kafesi içindeki uygun bir alana yerleştirebilirsiniz. Unutmamalısınız ki hamsterınızın bu eğitime yanıt vermesi hemen gerçekleşmez ve zaman alır. Bu nedenle de eğitimi titiz bir şekilde sürdürmeye ve pes etmemeye özen göstermelisiniz.

2. Hamster Kafese Giriş Çıkış Eğitimi

Hamster eğitimi arasında bir diğeri de kafese giriş çıkış eğitimi. Bu sevimli canlılar her ne kadar kafesin içinde yaşasalar da daimi olarak kafeste kalmamaları gerekir. Bunun en büyük nedeni ise hamsterın doğal yaşamında sürekli olarak hareket halinde olmasıdır.

Hamster kafesten hiç çıkmazsa stres yaşayabilir ve bu durum neticesinde çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Bu yüzden de arada bir kafes dışına çıkması son derece önemlidir. Hamsterınız size alıştıktan sonra kafesin dışına çıkmasına ve etrafta gezinmesine izin vermeniz gerekir.

Evcil hayvan dostunuzun kafes giriş çıkış eğitimi için ödüllendirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Hamster ödülünü veya hamsterınızın severek tükettiği bir yiyeceği göstererek kafesin dışına çıkmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde yiyeceği kafese koyarak tekrar kafese girmesini sağlamanız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların İhtiyaç Duyduğu Ürünler

3. Hamster Zıplama Eğitimi

Hamstera verilecek basit eğitimlerden biri de zıplamadır. Sevimli dostunuza zıplama hareketini öğretmek amacıyla yiyeceğini yani ödülünü yüksek bir alana koymalısınız. Bu sayede hamsterınız zıplayarak ödülünü almaya çalışacaktır.

İlk dönemlerde hamster ödülünü daha az yüksek bir alana yerleştirmeniz gerekir. Zamanla yükseklik derecesini artırabilirsiniz. Ayrıca hamsterların aşırı yüksek yerlere zıplaması mümkün değildir. Bu sebeple de yükseklik derecesini ideal şekilde ayarlamaya dikkat etmelisiniz.

4. Hamster Labirent Eğitimi

Hamster eğitimi arasında bir diğeri de labirent eğitimi oluyor. Hamsterların başarılı olduğu oyunlardan biri de labirenttir. Hamster aksesuarları arasında da son derece popüler olan labirentler, hamsterların eğitimini desteklerken diğer yandan onların keyifli vakit geçirmelerine yardımcıdır.

Yine bu eğitim için de ödüllendirme tekniğini tercih edebilirsiniz. Labirentin çıkış yoluna veya sonuna koyacağınız hamster ödül mamaları ile sevimli dostunuzun labirente alışmasını sağlayabilirsiniz. Zamanla hamsterınız labirentte doğru şekilde ilerleyecektir. Ancak yeterince alıştırma yapmaya dikkat etmeniz gerekir.

5. Hamster Tuvalet Eğitimi

Hamster eğitimi söz konusu olduğunda en önemli eğitim çeşitlerinden biri de tuvalet konusunu kapsar. Hamsterlar, tuvaletlerini kendilerinin belirlemiş olduğu bir alana yapmak isterler. Fakat dışkılarının üzerine yatma ve hatta dışkılarını ağızlarına alma ihtimalleri vardır. Bu sebeple de özellikle kedi ve köpeklerde olduğu gibi bir eğitim söz konusu olmaz.

Bir hamster tuvaleti alarak hamsterınızın tuvaletini pratik şekilde yapmasını sağlayabilirsiniz. Ancak hamsterınızı tuvalet kabı üzerinde uyurken görmeniz de mümkündür. Çünkü bu kapları evleri olarak benimsemeleri yüksek ihtimaldir. Bu aşamada en ideal olan şey hamsterınızın özgürce hareket etmesine izin vermektir.

Hamsterler stres yaşadıklarında da dışkılayabilirler. Örneğin hamsterınızı elinize aldığınızda dışkılar ise bu durum onun korku yaşadığını işaret eder. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde onu güvenli alanına tekrar geri koymalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.