Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

16.05.2022
2.297
Abone Ol 
Hamster Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

Hamster hastalıkları, hamster dostlarımızın sağlığını riske atan çeşitli rahatsızlıkları içerir. Hamsterlar hassas ve narin canlılar olarak bilinir. Her canlıda olduğu gibi hamsterlarda da ciddi veya hafif olabilecek çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Peki, hamsterlarda sıklıkla görülen rahatsızlıklar nelerdir?

Hamster Hastalıkları Nelerdir?

hamster hastalıkları

Hamsterları sıklıkla etkileyen hastalıklar hakkında şunları söyleyebiliriz:

1. Dişlerin Uzaması

Hamsterlarda en sık görülen sağlık problemlerinden biri, dişlerin aşırı uzaması durumudur. Buna bağlı şekilde hamsterlarda ağrı ve yeme sorunları da ortaya çıkabilir. Hamsterın dişleri aşırı uzadığı zaman mutlaka kesilmelidir. Bu noktada veteriner hekimden yardım almak en doğrusu olacaktır.

Bu sağlık sorununu önlemek için kafes içine hamster kemirgen taşları eklenmelidir. Bu sayede hamsterınızın mineral ve kemirme gereksinimini karşılamış olursunuz.

2. Solunum Yolu Problemleri

Hamster hastalıkları arasında solunum yolu problemleri de yer alıyor. Evcil dostunuzu zinde ve sağlıklı tutabilmek amacıyla gerekli ısı düzeyi 18-27 derece aralığındadır. Uzun süre düşük sıcaklıklara maruz kalan hamsterlarda solunum yolu problemleri ve hatta zatürre meydana gelebilir. Bunun sonucunda hapşırma, burun akıntısı, hırıltılı solunum gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

3. Sıcak Çarpması

Hamsterlar soğuk havadan etkilendikleri kadar aşırı sıcak havalardan da etkilenebilirler. Bu yüzden sıcak çarpması gibi sağlık problemleri oluşabilir. Özellikle 27 dereceden yüksek olan sıcaklıklar hamsterlar için risk oluşturmaktadır. Bu yüzden hamster kafesi hava alan bir yerde konumlanmalıdır.

4. Islak Kuyruk Hastalığı

Hamster hastalıkları arasında ıslak kuyruk rahatsızlığı oldukça yaygındır. İshal ile karakterize olan bu rahatsızlık, bakteri kaynaklı bulaşıcı bir durumdur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

5. Deri Kistleri

İyi huylu deri kistleri, hamsterları etkileyen rahatsızlıklar arasında sayılır. Hamsterınızı elinize aldığınızda vücudunda yumruya benzeyen şişlikler fark edebilirsiniz. Bunlar deri kistleri olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda veteriner hekimden yardım almanız önemlidir.

6. Diyabet

Hamster hastalıkları listesinde diyabet de var. Hamstera kan tahlilleri yaparak bu hastalığın teşhisi konulabilir. Yine de hamsterınızın günlük su tüketim düzeyine bakarak da belirtiler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Hamsterınızın su tüketim miktarında bir artış söz konusu oluyor ise diyabetten şüphelenebilirsiniz.

7. Vestibuler Sistem Sorunları

Tüm memeli canlılarda olduğu gibi hamsterlar da vestibuler sistem problemlerine yatkındır. Bu sorunlar, vücudun dengesinin sağlanması ile alakalıdır. Hamsterınız koşu çarkından düşüyorsa, yürürken sallanıyorsa, başını bir tarafa yatırıyorsa bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Bu durumlar kulak enfeksiyonu veya tümör belirtilerini de işaret edebilir.

8. Dış Parazitler

Hamster hastalıkları söz konusu olduğunda dış parazitlerden de bahsetmek gerek. Dış parazitler çoğunlukla alerjik sorunlara da neden olmaktadır. Hamsterlarda uyuz, akar ya da pire problemleri ortaya çıkabilir. Sürekli olarak kendini kaşıyan hamsterlarda da dış parazit olasılığı yüksektir. Bu tarz sorunları önlemek adına kafes düzenli olarak temizlenmeli, hamsterın bağışıklık sistemini güçlendirecek hamster yemleri tercih edilmelidir.

Hamsterın Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hamster hastalıkları hakkında bilgi paylaştıktan sonra hamsterınızın hasta olup olmadığını gösteren işaretlerden söz edelim. Bunlar:

  • Bir hamsterın sağlıklı olduğunu gösteren durumlardan birisi, evcil dostunuzun son derece hareketli olmasıdır. Hamsterınız çarka çıkıyor, hamster oyuncakları ile oynuyor, kafeste dolanıyorsa sağlığı yerindedir demektir.
  • Hamsterın sağlık göstergeleri arasında bir diğeri de kemirme davranışı ve yem yemesidir. Sürekli olarak kemirme ve kazma eğilimi olan hamster sağlıklıdır.
  • Hamsterınızın parmaklarında, derisinde, burnunda, kuyruk altında, kulaklarında ve gözlerinde olağan dışı bir görüntü fark ederseniz onu veterinere kontrol ettirmeniz gerekir.
  • Sağlıklı olan hamsterın gözleri parlak ve yuvarlak görünür. Hasta olan hamsterda ise gözler mat ve kısık bir görüntüde olmaktadır.
  • Hamsterınızın kulaklarında kir ve akıntı gibi durumlar varsa, burnu sürekli akıyorsa, hamsterınız hasta olmuş olabilir.
  • Hamsterın sağlıklı olup olmadığı tüylerinden ve deri yapısından da anlaşılır. Sağlıklı bir hamsterın tüyleri düz ve parlak yapıda olmalıdır. Tüylerine hafifçe üfürerek deriyi de mutlaka kontrol etmelisiniz. Derisi kırmızı, kuru veya pul pul görünüyor ise veteriner kontrolü şarttır.
  • Hamsterlar çoğunlukla günlerinin büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Gece aktif ve uyanık oldukları bilinir. Bunun tersi söz konusu ise hamsterınızın rahatsız olduğundan şüphelenmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.