Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster ve Guinea Pig Farkı Nedir?

14.03.2023
1.032
Abone Ol 
Hamster ve Guinea Pig Farkı Nedir?

Hamster ve guinea pig farkı, kemirgen sahiplenmeyi düşünenler tarafından merak ediliyor. Hayvanlar aleminde birbirine benzeyen birçok farklı hayvan türü var. Bunlar arasında öne çıkanlar guinea pig’ler ve hamsterlar oluyor. Peki, bu iki kemirgenin farkı nedir?

Hamster ve Guinea Pig Farkı

Hamster ve Guinea Pig Farkı

Her iki kemirgen de farklı ailelerden geliyor. Bu nedenle hamster ve guinea pig farkı olarak pek çok durumdan söz edebiliriz. Bunlar:

Hamster ve Guinea Pig Ortalama Yaşam Süresi

Bu iki kemirgen arasındaki öne çıkan farklardan birisi yaşam süresidir. Guinea pig’ler genelde 5-10 sene kadar yaşarken, hamsterlar daha kısa yaşamaktalar. Hamster yaşam süresi ortalama 2-3 senedir.

Hamster ve Guinea Pig Boyutları

Hamster ve guinea pig farkı söz konusu olduğunda boyut detayı dikkat çekiyor. Guinea pig dolgun vücudu ve tombul görünümü ile biliniyor. En çok 25 cm boyutunda olabiliyorlar. Hamsterlar ise daha küçüktür. En çok 15-20 cm boyutunda olabilirler.

Hamster ve Guinea Pig Beslenme ve Bakım Gereksinimi

Hamster ve guinea pig farkı dediğimizde beslenme ve bakım değişiklikleri de öne çıkıyor. Guinea pig’ler çoğunlukla bitkisel beslenirler. Bu nedenle özel guinea pig yemleri ile bu kemirgenleri beslemek çok önemlidir. Bazı kaynaklarda guinea pig’lerin yumurta ve süt tüketebilecekleri söylenir.

Fakat guinea pig’lere bu tür gıdaları sunmak çok yanlıştır. Çünkü süt ve yumurta gibi gıdaları sindiremezler. Hayvansal protein tüketmeleri gereken tıbbi durumlar dışında onlara bitki bazlı gıdalar verilmeli ve bunun haricinde hayvansal besinler sunulmamalıdır. Hamster dostlarımız ise kimi zaman et tüketebilirler. Güçsüz ve hasta oldukları zamanlarda et bazlı yemler tüketmeleri, veterinerler tarafından tavsiye edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Tavşanları Serin Tutmanın Yolları

Hamsterların ağız bölümlerinde besin saklamak için özel bölmeleri yer alır. Doyduktan sonra kalan yiyecekleri bu keselerde muhafaza ederler. Ardından keselerdeki yiyecekleri boşaltarak bir yere saklarlar. Ancak guinea pig’lerde böyle bir kese bulunmaz ve besinleri muhafaza etmezler. Hamsterlar ayrıca besin yönünden zengin olan özel hamster yemi tüketmeliler. Böylece sağlıklı kalabilmeleri söz konusu olacaktır.

Guinea pig’ler, özel kemirgen şampuanları ile sık olmamak koşulu ile bazen yıkanabilirler. Yaz mevsiminde iki haftada bir, kış mevsiminde ise ayda bir defa yıkanmaları yeterlidir. Banyo aktivitesinden sonra tüylerinin iyi bir şekilde kurulanması gerekir.

Hamsterlar ise genelde yıkanmazlar. Zaten kendilerini yalayarak temizlediklerinden ötürü kötü kokmazlar ve vücutları üzerindeki parazitleri arındırabilirler. Ayrıca, evcil hamster banyo yaparsa üşütüp hasta olabilir. Bu nedenle de banyo yaptırılmamaları tavsiye edilir.

Hamster ve Guinea Pig Aktif Oldukları Saatler

Hamster ve guinea pig farkı düşünüldüğünde bir başka önemli ayrıntı ise aktif oldukları saatlerdir. Hamsterlar gündüz saatlerinde uyurlar veya dinlenirler. Genelde akşam saatlerinde aktif olurlar. Guinea pig’ler ise tam tersine gündüz aktif olup geceleri de uyumayı tercih ederler.

Guinea pig’ler pek fazla hareket etmezler. Sahipleri ya da kafes arkadaşları ile bir süre oyunlar oynayıp, ardından dinlenmeyi seçerler. Hamsterlar aktif canlılardır. Hamster oyuncakları ile oynamayı, uyumadıkları zamanlarda arkadaşları ve sahipleri ile zaman geçirmeyi çok severler. Bu canlılar doğal yaşamlarında kilometrelerce koşarlar. Aktif kalmayı sevdikleri için hamster kafesi de buna uygun bir şekilde dizayn edilmeli, hamster aksesuarları ile yaşam alanı zenginleştirilmelidir.

Hamster ve Guinea Pig Sosyallik

Guinea pig’ler son derece sosyal kemirgenlerdir. Birbirlerini korurlar. Bazı dönemlerde liderlik mücadelesinden dolayı kavga edebilirler. Fakat birbirlerinin canını asla yakmazlar. Hamsterlar da kavga edebilirler ve hatta birbirlerini ısırıp tırmalayabilirler. Bazı hamster çeşitleri ise bir arada yaşamaya uygun değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede En İyi Tavşan Yemleri

Hamsterlara oranla guinea pig’ler insanlarla daha yakın ilişkiler kurabilirler. Hamsterlar yemek söz konusu ise agresif tavırlar sergileyebilirler. Buna karşılık guinea pig’ler çok daha sakin ve uyumlu bir mizaca sahiptir.

Hamster ve Guinea Pig Çıkardıkları Sesler

Guinea pig’ler gürültülü çığlıklar atabilirler. Hatta sahiplerini gördükleri zamanlarda ıslığa benzeyen sesler çıkarabilirler. Ek olarak, acıktıklarında da bu tür sesler çıkardıkları bilinir. Hamsterlar ise viyaklama benzeri bir ses çıkarmalarıyla da tanınırlar. Bunun haricinde sessiz hayvanlardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.