Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hangi Papağan Alınmalı?

Abone Ol 
Hangi Papağan Alınmalı?

Papağan sahiplenmeyi planlıyorsanız, hangi papağan alınmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Kuş türleri arasında en yetenekli olan papağanlar, oldukça gösterişli olan görüntüleriyle, insan sesini taklit etme yetenekleriyle, zekâlarıyla ve hafızalarıyla her zaman herkeste hayranlık uyandırmayı başarabilen kuşlardır. Eğer evimde sadece bir hayvan değil bir ev arkadaşı ve dost istiyorum diyorsanız bir papağan sahiplenmek sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

Evde Beslemek İçin Hangi Papağan Alınmalı?

Papağanların 300’den fazla türü vardır. Oldukça fazla türü olan bu meziyetli kuşların elbette ki her türü evde bakmaya uygun değildir. Evde bakacağınız papağan için iyi ve kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Çünkü evcil papağanlar olduğu kadar, sadece doğada yaşayabilen vahşi papağanlar da vardır. Bu nedenle de sahipleneceğiniz papağanı hem kendiniz için hem de sevimli dostunuzun konforu için çok iyi seçmelisiniz.

Dünyanın hemen hemen her yerinde bulunan, toplu bedenleri, parlak, göz alıcı renkteki tüyleri, kalın gagaları ve sesleri taklit etme yetenekleri ile bilinen papağanların ülkemizde en sık karşılaşılan türü muhabbet kuşlarıdır.  Evet, yanlış duymadınız. Muhabbet kuşları da papağan familyasındandır. Oldukça evcil olan muhabbet kuşları, evde bakılması en kolay olan papağan türlerindendir.

Parlak ve rengârenk tüyleri ile her zaman ilgimizi çekmeyi başaran papağanların bir sürü türü arasından insan sesini en iyi taklit etme yeteneğine sahip olan papağan türü Psittacus Erithacus yani Gri Papağanlardır.

Gri Papağanların boyu ortalama 40 santimetredir. Kuyruğundaki kırmızı telekeleri ile oldukça dikkat çeken bir papağandır.  Evcil papağanlar arasında en çok tercih edilen Gri Papağanlar, duydukları her sesi tekrar etme yeteneğine sahiptirler. Örneğin, evde dört kişi yaşıyorsanız hepinizin sesini ayrı ayrı taklit edebilir.  Üstün zekâlarıyla ünlü olan Gri Papağanları iyi eğitmeyi başarırsanız sesleri taklit etmekle kalmayıp sorduğunuz sorulara cevap bile verebilirler.  Evcil bir papağan sahiplenmek istiyorsanız Gri Papağan size çok iyi bir arkadaş olacaktır. Ancak yine de kendinize en uygun papağanı bulabilmeniz için yazımızın devamında diğer evcil papağan türlerinden bahsettik. Gelin birlikte bakalım…

Evde Bakılabilecek Papağan Türleri Nelerdir?

Hangi papağan alınmalı? Evde bakmak için uygun olan en popüler papağan türleri şu şekilde sıralanabilir:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Amazon Papağanı

Büyük papağan türlerinden biri olan Amazon Papağanı, evinizde rahatlıkla yaşamını sürdürebilir. Kafes yaşamına oldukça uyumlu olan Amazon Papağanlarının yine de kafesten sık sık çıkarılıp kanat egzersizleri yapması sağlanmalıdır. Amazon papağanı için en iyi kafesleri online petshop mağazamızda bulabilirsiniz!

Amazon papağanlarının ömrü oldukça uzundur. Eğer iyi bakılırsa, ortalama 40 sene kadar yaşayabilirler. Konuşma ve taklit yetenekleri oldukça iyi olan bu sevimli papağanlara, iyi bir eğitim verirseniz ve sabırlı olursanız oldukça fazla kelime öğretebilirsiniz.

Jako Papağanı (Afrika Gri Papağan)

Hangi papağan alınmalı diyenler için bir diğer seçenek de Jako Papağanı oluyor. Evde en çok beslenen papağan türlerinden biri olan Jako Papağanı’nın kökeni Afrika’ya dayanır. Halk arasında Gri Papağan olarak da bilinen bu sevimli papağanlar diğer papağan türlerine göre konuşmayı çok daha kısa zamanda öğrenirler.

Yapı gereği biraz çekingen olan Jako Papağanları, başlangıçta sahibine alışmakta zorluk çekebilirler. Ancak biraz sabır gösterdiğinizde size ne kadar alıştığını hatta sorduğunuz sorulara bile cevap verdiğini görmeniz mümkünüdür. Bu özelliği sayesinde en zeki papağan olarak gösterilebilir.

Kakadu Papağanı

Olağanüstü bir taklit yeteneğine sahip olan Kakadu Papağanları sesleri öyle bir taklit eder ki, çoğu zaman gerçeğinden ayırt edemeyebilirsiniz. Bu sevimli papağanların geneli beyaz tüylüdür ve siyah gagaları vardır. Tepe tüyleri sarı olan Kakadu papağanlarının pembeye benzeyen renkleri de mevcuttur. Evde bakmaya oldukça elverişli olan bu sevimli papağanlar oldukça konuşkan ve sıcakkanlıdır.

Ara Papağanı

Hangi papağan alınmalı diye düşünüyorsanız, Ara Papağanı da iyi bir tercih olabilir. Oldukça büyük bir papağan türü olan Ara Papağanı, papağan denilince akla ilk gelen türdür. Nesli tükenmek üzere olan bu papağan türü en büyük ve en görkemli olan papağandır. Konuşma konusunda diğer papağanlardan farklı olarak dedikleri en az bir insanın söylediği kadar net anlaşılır. Tüylerinin rengi o kadar güzeldir ki onun karşısında büyülenmemeniz mümkün değildir. Ancak oldukça büyük bir kuş olduğunun tekrar altını çizmekte fayda var. Büyük bir eviniz yoksa Ara Papağanı sizin için iyi bir tercih olmayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Bahsettiğimiz papağan türleri oldukça büyük olan papağanlardır. Tropikal iklim kuşu olarak bilinen papağanların bakımı oldukça önemlidir. Örneğin, papağanınıza herhangi bir kuşyemi vermemelisiniz. Görkemli papağanlarınıza seçeceğiniz kafes oldukça önemlidir. Evet, kafes geniş ve onun rahat edebileceği şekilde olmalı ancak sürekli olarak da kafesin içinde durmamalı. Papağan sahiplenmek sadece bir hayvan sahiplenmek değildir. Bir ev arkadaşı edindiğinizi düşünürseniz papağanınıza istediği ilgiyi çok daha iyi verebilirsiniz.

Papağanların bakımına özen gösterilmelidir. Örneğin, rüzgârlı yerlere dayanıksızlardır ve onu rüzgârlı yerlerde bırakırsanız hasta olabilirler. Veteriner kontrolleri de aksatılmamalıdır. Genellikle papağanların ömürleri uzundur. Eğer onlara yeteri kadar ilgi ve özeni gösterirseniz, sevimli dostunuzla uzun yıllar geçirebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiklerimiz dışında evde bakılabilecek başka papağan türleri de vardır. Genellikle daha küçük ırk olan, Muhabbet Kuşları, Lori Papağanı, Sevda Papağanları, Sultan Papağanı, Monk Papağanı ve İskender Papağanı da evde bakılabilecek papağan türlerindendir. Büyük papağan türlerine göre bakımı çok daha kolay olan bu papağanların da bakımına özen göstermeniz gerekmektedir.

Özetle, hangi papağanı seçmeniz gerektiği tamamen sizin isteklerinize, beklentinize ve şartlarınıza kalmış. Bizim vereceğimiz tek tavsiye, yeterli alanınız yoksa küçük ırk papağanlardan tercih etmeniz yönünde olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.