Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hint Bülbülü Özellikleri, Bakımı ve Üreme (Zebra İspinozu)

Abone Ol 
Hint Bülbülü Özellikleri, Bakımı ve Üreme (Zebra İspinozu)

Hint bülbülü özellikleri çoğu insan tarafından merak ediliyor. Hint bülbülü daha sık bilinen ismiyle Zebra İspinozu, hareketli yapısı, tatlı sesi, birbirinden güzel renkleri ve sosyal davranışlarıyla kendi tüyleriyle barış içerisinde yaşayan bir kuştur. Türkiye’de de sıkça beslenen Hint bülbülünün anavatanı Avustralya’dır. Hint bülbüllerinin pek çok farklı türü vardır. Minik boylara sahip olan bu kuşların sırtlarından kuyruk kısımlarına kadar uzanan siyah ve beyaz desenlerinin olması, onlara zebra isminin verilmesini sağlamıştır.

Hint Bülbülü Özellikleri

Büyüleyici sesi ile kendisine hayran bırakan Hint bülbülünün özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hint bülbüllerinin göz altlarında siyah desenler vardır. Sırt ve kuyruk kısımlarında ise zebra desenini andıran siyah ve beyaz renkler bulunur.
  • Kuşun gözleri kırmızı renk olup, ayakları sarı ve turuncu tonlarında olabilmektedir.
  • Hint bülbüllerinin ortalama boyları 10 cm, ağırlıkları ise 12 gram kadardır.
  • Hint bülbülleri doğal yaşamlarında yaklaşık 3 yıl kadar yaşayabilirken, iyi bakıldıkları zaman 7 yıla kadar yaşarlar.
  • Cinsiyetlerinin ne olduğu kolay bir şekilde anlaşılabilir. Gri renkte olanlar dişi; kahverengi, turuncu, siyah, beyaz, gri olanları ise erkektir. Bunun yanı sıra erkek Hint bülbüllerinin yanak kısımlarında farklı renklerde desenler vardır. Dişi Hint bülbüllerinin gagası turuncu, erkeklerin ise kızıldır.
  • Bu kuşların sosyal davranışları kuvvetlidir.
  • Hint bülbülü yavru olanlarının gagası siyah olup, tüyleri ise gridir. Yavrular 3 aylık olduğu zaman rengini belli etmeye başlar. Yani 3 ay sonra cinsiyetinin dişi veya erkek olduğu tespit edilebilir.
  • Hint bülbülleri tek başlarına kafeste yaşayamazlar. Kanaryalar ile iyi anlaştıkları için geniş bir kafeste birlikte beslenebilirler.
  • Çok kolay ve çabuk üremeleri de Hint bülbülü özellikleri arasındadır.
  • Bakımları ve beslenmeleri kolay şekilde sağlanabilir.
  • Minik, narin ve oldukça hareketli kuşlardır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  4 Maddede Sessiz Evcil Kuşlar

Hint Bülbülü Beslenmesi

Hint bülbülleri, küçük tohumlara sahip olan yemlerle beslenirler. Ayrıca muhabbet kuşlarının yediği yemlerden tüketmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Çünkü muhabbet kuşu yemi ile Hint bülbülü yemlerinin besin değerleri aynıdır. Bunun yanı sıra kanarya yemi de verilebilir.

Hint bülbülleri, ak darı, kırmızı darı, sarı darı ve Nijer tohumu yemeyi çok severler. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan kalamar kemiği ve grit kafesin içinde mutlaka bulunmalıdır. Evcil kuşlar kalsiyuma da çok ihtiyaç duyarlar. Kalsiyum ihtiyacını karşılayacak olan mürekkep balığı kemiği alınabilir. Mürekkep balığı kemiği, Hint bülbüllerimim ihtiyacı olan kalsiyumu fazlasıyla karşılayacaktır. Hint bülbüllerinin kafesinden bu tür besinler eksik edilmemeli ve daima kolay ulaşabilecekleri bir su bulundurulmalıdır. Hint bülbülünüz için yem arıyorsanız; kaliteli kuş yemleri için TIKLAYINIZ!

hint bülbülü

Hint Bülbülü Bakımı

Hint bülbülü özellikleri arasında bir diğeri de bakımının kolay olmasıdır. Bundan dolayı yeni kuş sahiplenecek kişiler için idealdir. Kendilerini sürekli koruma ihtiyacı duydukları için ürkek tavırlar sergilerler. Bu yüzden Hint bülbüllerinin kafesini sakin ve güvende olabilecekleri yere koymak doğru olacaktır. Ev içerisine klima ve kalorifer gibi ısıtma ve soğutma aletlerinin yanına kafeslerini koymak, strese girmelerine veya hastalanmalarına sebep olur. Ayrıca, Hint bülbülü kafesi yeterli büyüklükte olmalıdır.

Hint bülbülleri sevecen, sosyal ve barışçıl özelliklere sahip olduğu için tek sahiplenmeleri doğru olmaz. Ya iki Hint bülbülüne bakılmalı ya da yanına kanarya alınmalıdır. Böylece Hint bülbülü doğal yaşamındaymış gibi hisseder ve sahibinden daha az ilgi bekler. Evde bulunulmadığı zamanlarda Hint bülbülüne radyo veya televizyon açık bırakılmalıdır. Çünkü Hint bülbülleri ses duymaktan çok hoşlanırlar. Kendileri de çok ses çıkarak kuş olduğu için evde sessizliği seven insanlar tarafından tercih edilmemelidir. Evde olunan zamanlarda bu kuşlarla bol bol konuşulmalı ve ilgi gösterilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Hint bülbülleri, ürkek ve korkak yapıda olduklarından sahibine pek yanaşmaz ve alışması için zaman gerekir. Ancak yavruyken sahiplenilen Hint bülbülleri küçük yaşlarda sahibine alışmaya başlar ama onu diğer kuşlar gibi elinize alamaz ve omzunuzda gezdiremezsiniz. Kafesin kapağı açılır açılmaz bu kuşlar evin içerisinde heyecanla uçuşmaya başlarlar. Kuşunuzun bakımını en iyi şekilde sürdürmek için kuş bakım ürünleri tercih etmeniz önemli. Bu ürünleri online petshop mağazamızda keşfedebilirsiniz.

Hint Bülbülü Üremesi

Hint bülbülleri genelde çift olarak sahiplenilir. Güçlü üreme içgüdüleri olan bu kuşlar kolay ve çabuk ürerler. Ancak bu kuşlara yuva ve yumurtalarını bırakacakları güvenli bir yer ayarlanması gerekir. Üremeleri kontrollü bir hale gelmezse eğer bu kuşların özellikle de dişi olanları zayıf düşer. Çünkü dişi kuşlar yumurtlayabilmek için fazla enerji tüketerek zayıf düşerler. Zayıf düşmeleri ise ölmelerine sebep olabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için kuşlara üreme molası vermek gerekir. Kuluçka dönemlerinde (14 gün), Hint bülbüllerine besin değeri açısından zengin olan yemlerden verilmeli ve beslenme düzenleri değiştirilmelidir.

Hint Bülbülleri Ne Kadar Yaşar?

Hint bülbülü yaşam süresi tam olarak bakımla alakalıdır. Hint bülbülleri, doğal yaşamlarında yaklaşık 3 yıl kadar yaşayabilirken kafeste iyi bakıldıkları zaman 7 yıla kadar yaşarlar. Bakım ve beslenme şartlarının kötü olması durumunda ise en dayanıklı olan türleri bile kısa zamanda ölebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.