Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Havana Brown Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Havana Brown Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
999.00₺

735.55₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

İlgi görmeyi ve dikkat çekmeyi seven Havana Brown kedileri, oyuncu ve aktif yönleri ile öne çıkar. Bu kedilerin genellikle tek renk ve desensiz olması, kırmızımsı kahverengi kürkleri onları en öne çıkaran özelliklerindendir.

Havana Brown

Havana Brown Kedi Karakter Özellikleri

Zeki ve atılgan olan Havana Brown, oldukça meraklı ve neşeli kedilerdir. Oyuncu karaktere sahip olan ırk, ilgi görmeyi çok sever. Onlar ile oyun oynamanız, gün içinde kediniz ile sık sık ilgilenmeniz onları çok memnun eder. Bu kediler sahibine çok düşkün oldukları için sürekli olarak yanınızda olmak isteyebilir.

Havana Brown kedileri ev içinde yaşamaktan, sahibinin yanında dolaşmaktan, sahibi tarafından ilgi görmekten keyif alan bir ırktır. Siz otururken yanınıza gelip saatlerce sizinle kalabilir, sizi evde iş yaparken izleyebilir, peşinizde gezebilir. Bu nedenle kediniz ile sık sık ilgilenmeniz, onun dikkat çeken özelliklerini takdir etmeniz ve onu ödüllendirmeniz çok hoşuna gidecektir.

Agresif bir karaktere sahip olmayan, yabancılardan pek hoşlanmasa da yabancılara karşı soğuk olmayan, doğru tanıştırıldığı zaman herkes ile iyi geçinebilecek Havana Brown kedileri sahibine son derece düşkündür. Sahibini korur, sahibinin yanından ayrılmak istemeyebilir.

Havana Brown son derece aktif ve oyuncu kedilerdir. Bu nedenle de başka kedilerle ve çocuklarla oldukça iyi şekilde anlaşabilen Havana Brown, ayrıca pek konuşkan olmayan, nadiren miyavlayan yapısı ile de öne çıkar. Bu kediler gelişmiş avcılık yeteneklerine sahiptir ve avcılık güdülerine hitap eden oyunları oynamaktan da keyif alır. Kediniz ile keyifli vakit geçirmek ve onun da eğlenmesini sağlamak istiyorsanız avcılık güdülerine hitap eden farklı oyunlar tercih edebilirsiniz. Ona eğlenceli kedi oyuncakları sunabilirsiniz. Böylece keyifli vakit geçirmesine yardımcı olursunuz.

Havana Brown Kedi Tarihçesi

Yaklaşık 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan bu kedi ırkı, çikolata renkli ve kısa tüylü kediler olarak kendilerini göstermişlerdir. Siyam kedilerinin farklı bir mutasyonu olan bu kediler, Siyam kedileri ile Russian Blue kedilerinin bir melezi olarak bilinmektedir.

Havana Brown kedileri ayrıca farklı kaynaklarda Asya kökenli bir kedi olarak da anılmaktadır. Asya’daki Siyam kedileri tarafından çoğaldığına dair görüş de mevcuttur. Yine de bu kedilerin kökeninin Siyam kedilerine dayandığını söylemek her iki görüş için de mümkündür. Havana Brown kedileri Siyam ırkının farklı kediler ile çiftleşmesi sonucu meydana gelmiş ve mutasyona uğramış farklı bir türdür. Bu sebeple de Siyam kedilerine benzer karakter özellikleri sergiler ve temel özellikler bakımından Siyam kedilerini anımsattıkları da yaygın bir görüştür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?

Havana Brown Kedi Fiziksel Özellikleri

Uzun ve dar yapılı bir kafaya sahip olan, büyük ve geniş kulaklı bu kediler uzun bir kuyruğa ve kısa tüylere sahiptir. Gözlerinin rengi genellikle sarı ve yeşil tonlarında olmaktadır. Sarının ve yeşilin farklı tonları Havana Brown kedilerinin koyu kahve ve çikolata kahve rengi kürkleri ile tam bir uyum sağlar. Kimi zaman çikolata kahve kürk rengine sahip olan kedilerin gözlerinin sarı tonlarda olması adeta kürkleri ile bir olan bir renk uyumunu meydana getirir.

Erkekleri dişilerden daha yapılı olan Hava Brown kedilerinin vücutları kaslı ve genel anlamda iri bir yapıya sahiptir. Yüzleri ise Siyam kedilerini andıran bir şekle sahip olacak biçimdedir. Ağız kısımları uzun ve öne doğru çıkıntılıdır. Ayrıca güçlü bir çene yapısına sahip olan bu kedilerin gözleri iri ve oval biçimlidir.

Koyu kahve ve çikolata kahve renklerine sahip kürkleri ile ilgileri toplayan bu kediler, parlak ve pürüzsüz tüylere sahiptir. Ayakları oval ve bacakları incedir. Hem duruşu hem de hareket şekilleri ile oldukça asil ve zarif bir tavır sergiler. Önce doğru eğimli ve geniş olan kulakları onlara farklı ve alışılmışın dışında bir hava katar.

Havana Brown Kedi Bakımı

Bu kedilerin tüyleri pek bakım gerektirmez. Bu nedenle de yalnızca haftada bir olacak şekilde kedinizin tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Ayrıca tarama sırasında telli fırçalar yerine dişli tarakları tercih etmek bu kedilerin tüyleri için çok daha uygun olabilir. Bunun yanı sıra kedinizi gerekli olmadıkça yıkamanız pek tavsiye edilmez. Bu hem onun tüy sağlığı için hem de hasta olmaması için önerilen bir temizlik tavsiyesidir. Gerekli oldukça kedinizi yıkamanız, bunun dışında gerekirse nemli bir bez ile özellikle kirlenen yerleri silmeniz daha kolay ve sağlıklı olabilir.

Kedinizin yüz bölgesini, gözlerinin çevresini ve kulaklarının içini farklı nemli ve temiz bezler ile temizleyebilirsiniz. Birkaç günde bir kedinizin gözlerinin çevresini ve yüzünü bu şekilde silmeniz onun temizliğini sağlamanız için oldukça önemlidir. Buna ek olarak kedinizin tırnaklarını kesmeniz ve dişlerini fırçalamanız da pek çok hastalığı ve rahatsızlığı önleyebilecektir.

Kedinizin dişlerini kedilerin kullanımına uygun olan diş fırçaları ve diş macunları ile fırçalamanız, bunu yaparken yavaş ve sakin hareketler sergilemeniz daha sağlıklı olur. Kediler her zaman dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmaz ancak kedinizi buna alıştırmak için biraz süre geçmesine izin vermeniz ve onu diş fırçalandıktan sonra ödüllendirmeniz kedinizi teşvik edebilir.

Kedinizin tırnaklarını kesmeden önce patilerinin arasında kalan tozları, tüy ve taş gibi farklı yabancı maddeleri temizlemeniz gerekir. Dilerseniz kedinizin patilerini yıkayarak temizleyebilirsiniz. Bunun için ayrıca temiz ve nemli bir bez de kullanabilirsiniz. Bu sayede kedinizin patilerinin arasında kalan farklı yabancı maddeler onun hastalanmasına sebebiyet veremez. Sonrasında ise kedinizin tırnaklarını kediler için uygun olan tırnak makasları ile yumuşak bir şekilde kesmeniz önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Piresi İnsana Zarar Verir Mi?

Kedinizin bakımı yalnızca temizliğinden ibaret değildir. Onunla oyunlar oynamanız, kontrollerini düzenli şekilde yaptırmanız ve beslenme ile egzersiz programlarına da dikkat etmeniz kedinizin bakımı için oldukça önemli detaylardır. Özellikle de kediniz ile yeterli vakit geçirmeniz ve onunla ilgilenmeniz, aranızda oluşacak olan sevgi bağını en çok kuvvetlendirecek olan durumdur. Bu sebeple de bakım ve temizlik sırasında kediniz ile mümkün olduğunca iletişim kurmaya, onu anlamaya ve onun da sizi anlaması için çabalamaya çalışın.

Havana Brown Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kedi ırkına mensup olan kediler genel anlamda çocuklar ve diğer kediler ile çok iyi şekilde anlaşabilirler çünkü oyuncu ve hareketli bir yapıya sahiptir. Diğer kediler ile ya da çocuklar ile çok iyi şekilde iletişim kurabilir. Özellikle de çocukların onlar için sunacağı yakalama, tutma ve kovalama gibi oyunlar ile harika bir dostluk bağı gelişebilir. Avcı karakterlerine yönelik olan farklı oyunları çocuklar ile oynayarak hem keyifli şekilde vakit geçirebilir hem de çocuklar ile iyi bir dostluk geliştirebilir.

Diğer kediler ya da farklı hayvanlar ile anlaşmada pek problemli olmayan bu sosyal  ve dost canlısı kediler özellikle de diğer hayvanlar ile doğru şekilde tanıştırılırsa uzun ve sağlıklı bir dostluk bağı geliştirmeleri mümkündür. Örneğin evde yaşayan bir köpek ile çok iyi anlaşabilir, farklı bir ırktan kedi ile çok iyi şekilde geçinebilir. Bu nedenle de evinizde birden fazla evcil hayvan varsa onların birbiri ile iyi anlaşmaması için hiçbir sebep olmayacaktır. Havana Brown kedileri dost canlısı yönleri ile evdeki herkesi ve tüm evcil hayvanları kendine bağlayacaktır.

Havana Brown Kedilerinde Beslenme

Bu kedi ırkının beslenmesi konusunda dikkatli olmak gerekir. Çok yeme eğilimi gösteren cins, yemek yemeye aşırı düşkündür ve hiç seçici değildir. Diğer kedilerin hiç sevmediği mamaları ya da yemekleri seve seve yiyebilir, bir kap mama yedikten sonra daha fazlasını isteyebilir, farklı kediler ile yaşadıkları zaman diğer kedilerin mamalarını bile yeme davranışı gösterebilir. Eğer bir Havana Brown kedisi bakıyorsanız en dikkatli olmanız gereken nokta onların beslenmesidir.

Kedinizin beslenmesi konusunda bir veterinerden destek almanız, beslenme programı oluşturmanız ve hangi mamayı seçeceğinizi içeriklerine bakarak kararlaştırmanız her zaman en doğrusu olacaktır. Yine de Havana Brown gibi yemeyi aşırı seven kedilerde tahılsız ya da düşük tahıllı mamaları seçmeniz, mamaları sık sık ve azar azar vermeniz en doğrusu olacaktır. Benzer şekilde kedinize ödül maması verirken de fazla bonkör davranmanız onun sağlığı için hiç iyi bir şey olmayabilir. Ödül mamalarını kedinize az az vererek onun yeterince ödül maması ile tatmin olmasını sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ağlayan Kedi Olur Mu? Kediler Ağlar Mı?

Kedinizi hep yaş mama ile beslemeniz onun kısa sürede aşırı kilo almasına yol açacaktır. Bu sebeple de kedinize haftada maksimum üç kez olacak şekilde yaş mama verebilir, dilerseniz kendiniz evde haşlanmış tavuk, balık ya da et gibi farklı ürünler ile ona mama hazırlayabilirsiniz. Buna ek olarak kuru mama vererek kedinizin farklı içerikleri tatmasını da sağlayabilirsiniz. Kuru kedi maması ile birlikte su vermeniz önerilir. Bu sayede kedinizin kabızlık yaşamasını önleyebilirsiniz.

Beslenme programında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri mamaların içeriğidir. Yüksek kalorili olmayan, protein içeriği yüksek olan, az tahıllı ya da tahılsız mamaları seçmeniz önerilir. Ayrıca taurin, Omega 3, Omega 6, vitamin ve mineral bakımından zengin olan mamaları seçmeniz kedinizin sağlığını destekler. Taurin özellikle de kedilerin görme ve kalp fonksiyonlarını iyileştirici ve düzenleyici etkiye sahiptir. Omega 3 ve Omega 6 ise kedilerin beyin gelişimini, zekalarını ve tüylerinin sağlığını destekler. Bu sebeple mamaların içeriğinde bu bileşenlerin yer almasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Havana Brown Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Havana Brown kedileri hakkında merak edilen pek çok detay mevcuttur. Bu soruların neler olduğuna göz atalım.

Havana Brown Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Havana Brown kedileri obeziteye son derece yatkındır çünkü bu kediler yeme konusunda bir düşkünlüğe sahiptir. Eğer kedinize bir beslenme programı oluşturmazsanız ve doğru mamaları tercih etmezseniz kedinizin kısa sürede obeziteye sahip olma olasılığı da yüksek olacaktır. Kedinizin kısa sürede çok kilo aldığını gördüğünüzde müdahale etmeniz ve veteriner desteği almanız oldukça önemlidir. Ayrıca beslenme programına ek olarak kedinizin aktifliğini korumanız da obezite riskini azaltacaktır.

Havana Brown Kedileri Farklı İsimler ile Anılır Mı?

Bu kediler yalnızca Havana Brown ismi ile anılmaz. Aynı zamanda Berkshire Brown, Chestnut Brown gibi isimler ile de anılmaktadır. Bu da aslında onların karakteristik tüy ve köken özelliklerine göre farklı şekillerde isimlendirilebileceğini göstermektedir.

Havana Brown Kedileri Hangi Kediye Benzer?

Bu kedi ırkına mensup olan her bir kedi farklı yönleri ile Siyam kedilerine son derece benzer. Bunun en temel nedeni de Siyam kedileri ile olan yakın akrabalıklarıdır. Siyam kedilerine dayanan kökenleri nedeniyle Havana Brown kedileri onlara hem fiziksel anlamda hem de karakter anlamında son derece benzer özellikler taşır.

Havana Brown Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Havana Brown kedileri ortalama 15 yıl ömre sahiptir ancak bu kedilerin maksimum 15 yıl yaşayacağı anlamına gelmez. Bu kedilerin 15 yıldan uzun süre yaşaması için yapılması gereken en önemli şey onun beslenmesine, kontrollerine, bakım ve temizliğine son derece özen göstermektir. Bu sayede kedinizin sağlıklı ve doğal olarak uzun bir yaşam geçirmesini garanti altına alabilirsiniz. Ayrıca ona bol ilgi göstermeniz ve kedinizi stresten uzak tutmanız da yaşam süresini büyük ölçüde arttıracak bir başka etkendir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.