Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

19.03.2023
1.518
Abone Ol 
Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Himalaya tavşanı özellikleri, bu tavşan ırkından sahiplenmek isteyenlerin merak ettiği bir konu. Himalaya tavşanları uysal, sakin ve bakımı kolay olan canlılardır. Tarihi tam anlamıyla bilinmese de en eski tavşan cinslerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Himalaya Tavşanı Özellikleri

Himalaya Tavşanı Özellikleri

Himalaya tavşanı özellikleri kendine has niteliklerle fark yaratır. Bu tavşanlar, birçok farklı tavşan cinsinin üretilmesinde rol oynamıştır. Kimilerine göre Himalaya dağlarından gelir. Kimilerine göre de bu sevimli tavşanlar Uzak Doğu’ya özgüdür. Henüz bu konuyla ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

Küçük ila orta boyutlarda olan bu tavşan, popüler evcil tavşanlar arasında yer almaktadır. Birçok renk varyasyonu olan Himalaya tavşanları ağırlıklı olarak siyah-beyaz, kahverengi, çikolata, leylak ve mavi tonlarındadır. Tüy rengi ise iklime göre değişmektedir. Bu da Himalaya tavşanı özellikleri arasında önemli bir ayrıntıdır.

Himalaya tavşanları oldukça uyumlu, kolay idare edilen ve uysal canlılardır. Dost canlısı ve zeki olduklarını da söyleyebiliriz. Erken yaşlarda sosyalleşmeleri ise daha uyumlu bir tavşan olmalarına olanak tanımaktadır. Özellikle çocuklar ile arası çok iyidir. Diğer tavşanlar ve evcil hayvanlarla da iyi anlaştığı bilinmektedir. Tavşan oyuncakları ile oynamayı ve kafes dışı zaman geçirmeyi ister. Buna rutin olarak ihtiyacı vardır.

Himalaya Tavşanı Fiziksel Özellikleri

Kaliforniya tavşanına benzeyen Himalaya tavşanları, onlara göre biraz daha küçük boyutludur. Fakat Kaliforniya tavşanının üretilmesi aşamasında bu tavşanlar kullanıldığı için bu kadar çok benzerlik olması normaldir. Boyut farklı nedeniyle iki tür birbirinden kolayca ayrılabilir. Himalaya tavşanları yaklaşık olarak 1,3-2,3 ağırlığında iken Kaliforniya tavşanları çok daha ağırdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  15 Maddede Tavşanlar Hakkında Her Şey

Himalaya tavşanının uzun ve silindirik bir gövdesi bulunur. Bacakları ince ve uzun yapılıdır. Gözleri ise oval biçimlidir ve kırmızı tonlarındadır. Dik ve uzun kulaklı bir tavşandır. Kulakları da uçlara doğru sivri bir forma kavuşur. Burnu çıkıntılıdır fakat çok sivri bir görünümü bulunmaz.

Himalaya tavşanı özellikleri hakkında şunları da söyleyebiliriz: Bu tavşanlar oturdukları zaman gövdeleri uzun ve silindirik bir şekil almaktadır. Bu vücut biçimi ile Himalaya tavşanları diğer tavşanlara göre daha farklı bir görünüş sergiler. Ayakları ise gövdesinin altında kaybolmaktadır. Üst taraftan bakıldığında omuzdan kalçaya dek aynı olan ve tam anlamı ile silindir görünen bir vücut dikkat çeker.

Himalaya tavşanlarını özgün kılan bir başka nitelik ise meme sayısının fazla olmasıdır. Bütün tavşan cinsleri içinde meme sayısı en çok olan tek tavşan ırkıdır.

Himalaya Tavşanı Kaç Sene Yaşar?

Sağlıklı bir şekilde bakılan Himalaya tavşanı daha uzun süre yaşayacaktır. Bu tavşanların ortalama yaşam süresi 5-8 sene olmasına rağmen, bakım koşullarının iyi olması nedeniyle 7-10 sene kadar yaşayan Himalaya tavşanları da vardır.

Himalaya Tavşanı Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Himalaya tavşanı özellikleri nedeniyle yaşam alanı büyük bir titizlikle hazırlanmalı ve tavşana sunulmalıdır. Sık tüy yapısı sebebi ile bu tavşanlar soğuk iklimlere uyum sağlar. Aynı şekilde sıcak iklimlerde de rahatlıkla yaşayabilir. Fakat çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan kaçınmak önemlidir.

Himalaya tavşanına ev içinde veya ev dışında bakılabilmektedir. Evcil canlı olarak dünya çapında popüler olan Himalaya tavşanı için bakım oldukça kolaydır. En önemli detay ise uygun bir tavşan kafesi edinmektir. Özgürlüğüne düşkün olan Himalaya tavşanına geniş bir kafes sunmaya özen göstermelisiniz.

Tavşanın rahat bir şekilde hareket etmesi için kemirgen talaşı gibi malzemelerle kafesi desteklemelisiniz. Kafes alanında kemirgen mama kapları ve kemirgen sulukları için de yer olmalıdır. Bunlara ek olarak tavşan kafesini rutin olarak temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Neden Hamster Sahiplenmelisiniz?

Himalaya Tavşanı Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Himalaya tavşanı özellikleri sebebi ile beslenme mühim bir konudur. Bu tavşanların temel beslenmesi tavşan yemi olmalıdır. Buna ek olarak tavşana çeşitli sebzeler, meyveler ve tohumlar da sunulmalıdır. Özellikle pelet yemler bu tavşanların beğenerek tükettiği besinler arasındadır. Farklı kemirgen otları ile de sağlıklı beslenmesi teşvik edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.