Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hırçın Köpek Nasıl Sakinleştirilir?

13.10.2021
1.722
Abone Ol 
Hırçın Köpek Nasıl Sakinleştirilir?

Hırçın köpek nasıl sakinleştirilir? Hırçın köpeğin nasıl sakinleştirileceği birçok kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazıyı, bu soruyu detaylı olarak cevaplamak için kaleme aldık. Köpek kavgaları ve hırçın köpek halleri oldukça yaygın görülen bir durum olmasıyla dikkat çeker. Bu oldukça tehlikeli bir şeydir, köpeklerin sakinleştirilmesi lazımdır. Ama nasıl? İşte hırçın köpeği sakinleştirme yolları!

Kavga Anında Hırçın Köpek Nasıl Sakinleştirilir?

Herhangi bir köpek kavgasının nasıl ayırılacağı süreci son derece basittir aslında. Fakat tüm bu saldırganlığın tam ortasında bunu gerçekleştirmek bir tık zor hale gelebilir. Korkutucu bir kavganın içerisine düşebilirsiniz. Müdahale etmesi gereken tek kişi o an orada sizseniz, aşağıdaki önerileri dikkate alarak köpeğinizi nasıl sakinleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Hırçın Köpek Nasıl Sakinleştirilir? El Arabası Taktiği İşe Yarar Mı?

Köpek dövüşlerini ayırmanın en iyi yolu el arabası taktiği olacaktır. Bu, aslında kendi köpeğinizin arka bacaklarını tutarak köpekleri birbirinden uzağa götürmeniz demektir. Karşınızdaki kişi de diğer köpeği arka bacaklarından tutarak uzaklaştırmalıdır. Böylece sorun çözülecektir. Köpekleri tamamen ayırdıktan sonra, iki birey öteki köpekten uzaklaşmayı sürdürürken bir daire içinde dönmelidir.

Bu özel taktik, her iki köpeği de birbirinden o an için ayıracaktır. Köpeklerin tekrardan kavgaya başlamasını ve bacaklarını tutanları ısırmasını da tamamen engeller. Kavgayı ayırmanıza yardım edecek başka biri yoksa, diğer yöntemleri denemenizde fayda vardır.

Durumu Bizzat Değerlendirin ve Saldırgan Köpeği Belirleyin

Hırçın köpek nasıl sakinleştirilir? Eğer bir köpek hırçın haldeyken olay yerinde tek başınaysanız ve o köpek başka bir tanesiyle kavga halindeyse ilk olarak hangi hayvanın kavgayı başlattığını belirleyin. Bu şekilde kavgayı ayırmanız çok daha rahat olacaktır.

Tipik biçimde çok daha kavgacı bir köpek vardır ve kendini belli eder. O köpeği teşhis edin ve kavgadan çıkarın. Böylece kavga biter. Ama sakin köpeği ayırırsanız diğer köpek daha çok sinirlenir. Bu da can sıkıcı birçok duruma neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması adına her zaman için saldırgan köpeği olay yerinden ayırmanız lazımdır. Tabii o esnada kendinize de dikkat etmelisiniz. Sonuçta size de bir zarar gelebilir, bunun yaşanmaması için temkinli olmakta kesinlikle fayda var. Tabii bir de köpeği kavga alanından çıkarma süreci var. Onu da şöyle anlatalım:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir? Bu Rahatsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Köpeği Kavga Alanından Çıkarma

Kavga probleminin yeniden tekrar etmemesi bakımından köpekleri birbirinden uzaklaştırmanız lazımdır. Köpeklerin son derece uzak mesafeleri bile hızlı bir biçimde kat edebileceğini de unutmamanız gerekiyor. Bu nedenle dövüş sonrasında köpekleri tasmalı biçimde tuttuğunuzdan kesinlikle emin olmanız şarttır. Dostunuzun bir tasması yoksa, güvenilir, sağlam ve uzun ömürlü köpek tasma modelleri için TIKLAYINIZ!

Köpekleri Kavgadan Ayıramazsanız Ne Yapmanız Gerekiyor?

Hırçın köpek nasıl sakinleştirilir diyenler için şu detaylar da çok önemli. Herhangi bir köpek dövüşü ile karşılaştığınızda bu kavgayı ayıramayacağınız anlar da olacaktır. Köpekler çok hareketli ve sinirliyse kavgayı ayırmak sizin yara almanıza neden olacaksa, bundan uzak durun. İnsanlar bu tür kavgalarda şiddetli kesiklere maruz kalabiliyor. Hatta öyle ki köpek kavgası ayırmaya çalışırken el bileği kırılanlar bile var.

Köpekler sandığınızdan daha saldırgan olabiliyorlar. Birçok insan köpeğini şiddetli köpek kavgaları sonucunda kaybediyor, fakat genel olarak köpek kavgaları birkaç saniye kadar sürüyor. Yine de köpek kavgalarının tam olarak ne kadar süreceğini ve sonucunda neler olacağını net bir şekilde tahmin etmek ve açıklamak hemen hemen imkansız bir durum diyebiliriz.

Sınırınızı Her Zaman Bilmeniz Gerekiyor

Bir köpek kavgasında önemli olan şey önce kendinizi, sonra da köpekleri korumaktır. Bu iki durum oldukça büyük ehemmiyet taşır. Fiziksel sınırlılıklarınızın bilincinde olarak hareket edin. Kendinizi korumadan bir köpek kavgasını ayırmaya çalışırsanız ciddi yaralar alabilirsiniz, her zaman dikkatli olmakta yarar var. Sınırınızı bildiğiniz sürece başınıza çok büyük bir şey gelmez fakat unutmayın ki saldırgan bir köpek sınırlarını bilmeyen bir insana pek de kibar davranmayacak demektir. Durumun bilincinde olarak hareket ederseniz herkes bu kavgadan hasar almadan kurtulacaktır.

Bir Köpek Dövüşü Nasıl Engellenir?

Kavga eden köpekleri tutabilmek dikkat gerektirir. Eğer olay yerindeyseniz kavganın başlamasına engel olmaya çalışın. Örneğin köpeğiniz agresif bir köpekse yürüyüşlerden biraz kaçınmaya bakın. Köpeğiniz saldırgan bir cinsse onu evde tutmaya özen gösterin. Gerekiyorsa da bir köpek ağızlığı ile gezdirin. Fakat kavga başlatma enerjisi olan bir köpeği asla diğer köpeklere yaklaştırmamanız gerekecek. Çünkü agresif bir köpek, sakin köpeklere zarar verebilir. Hatta ne yazık ki başka bir köpeğin canını bile alabilir. Bu gibi konular hassas konulardır, lütfen daha dikkatli bir şekilde hareket etmeniz gerektiğinin farkında olun. Böylece kimsenin canı yanmamış olsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Bakımı Zor Köpek Irkları

Köpeğinizin daha sakin olması için onun egzersiz, eğitim ve oyun gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun. Tüm bunlar için köpek eğitim ürünleri, ödül mamaları ve köpek oyuncağı kullanmayı unutmayın!

Köpeklerin Beden Dilini Okumayı Öğrenmelisiniz

Hırçın köpek nasıl sakinleştirilir öğrenmek için köpeklerin beden dili hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Herhangi bir köpeğin beden dili, bizlerin düşündüğü gibi çok basit şekilde okunabilecek bir şey olmaz. Nefes nefese kalmış olan bir köpek sevgi istiyor gibi görünebilir, fakat saldırmaya hazırlanıyor da olabilir. Aç ya da bir şeyden korkmuş da olabilir, asla ama asla bilemezsiniz. Tahmin etmek oldukça zordur. Kavgadan kaçınmaya çalışan bir köpeğin temel hareketleri ise şu şekilde olacak demektir:

  • Çökmüştür,
  • Dudaklarını yalar,
  • Esnemesi abartılıdır,
  • Kulaklar düşüktür,
  • Yüz çeviriyordur,

Kuyruğu dikleşir, sıkışır ya da titrer. Eğer tüm bunlar varsa o köpek kavgadan kaçmaya çalışıyordur. Onu kurtarabilecek bir durumdaysanız hiç durmayın kurtarın. Eğer böyle bir durumda değilseniz kendinizi koruyarak o ortamdan uzaklaşmaya çalışın. Aksi halde can sıkıcı durumlar gerçekleşebilir. Bu da kötü olaylara neden olur.

Herhangi Bir Köpek Kavgasından Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Köpeğiniz başka bir köpekle kavga edecek olursa kavga biter bitmez köpeğinizi bu durumdan çıkarın. Kavga bitince atmanız gereken ilk adım köpekleri birbirinden tamamen ayırmak olmalıdır. Her iki köpek de sizin olsa bile bunu yapmalısınız. Bağlı olduklarından ya da tasmalı halde olduklarından emin olun. Her ikisini de yürürken sakinleşmeleri için sürekli bir biçimde sakince telkin etmeye çalışın.

Sakinleştirme Çalışmaları Yapmanız Gerekebilir

Köpekleri ayırdıktan sonra onları muayene ettirmeye götürün. Travmatik olay sonucunda kendilerini daha iyi hissetmeleri için onlara bol bol güzel kelime söyleyin. Birçok köpek kavgadan çıkınca hızlıca iyileşir ama bazı köpekler uzun bir zaman süresince gergin hissetmeye devam edecek demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Herhangi Bir Yaralanma Olup Olmadığını Kontrol Edin

Mücadele son derece tehlikeli ve korkutucu halde geçebilir. Her köpek ısırık yarası ve kesik gibi durumlara maruz kalabilir. Ama bunun için hemen bir veterinerden yardım almak şarttır diyebiliriz. Ciddi bir yarayı siz kapatamazsınız, sadece bir uzman bunu iyileştirebilir. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemlidir. Köpeğinizi güvenli bir alana götürmeyi de unutmamanız gerekecektir.

Köpeğiniz harika bir genel sağlık durumuna sahip olduğu sürece, tanıdık bir alanda iyileşmesi açısından onu evinize götürmenizi tavsiye ediyoruz. Bol bol dinlensin, açsa köpek maması ile karnını doyursun ve kendini o kavga anından daha da soyutlasın. Sonra da tamamen bu kötü günü unutsun. Şayet köpeğiniz bu köpek kavgasında çok ciddi derecede yara alırsa da riskli bir durumun ortasında olabilir. Bu nedenle köpeğinizi acilen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir diyebiliriz.

Köpeğinizin hiçbir zaman başka bir köpekle kavga etmesini istemesek de bu hayatın bir gerçeğidir. Aynen insanlar gibi bazen köpekler de gergin hissedebilirler. Gergin hissettikleri durumlarda bizler gibi konuşarak anlaşamadıkları için birbirilerine saldırmaya başlayacaklardır. Bu konuda hiçbir zaman kendinizi suçlamamalısınız. Sizin bu konuyla alakalı olarak hiçbir suçunuz yoktur. Bu tamamen köpeklerin arasında olan bir durum şeklinde kendini belli eder. Önemli olan ise bu yazıda size tavsiye olarak verdiklerimizi dikkate almanızdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.