Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hollanda Lop Tavşanı Bakımı Nasıl Olmalı?

14.05.2023
1.546
Abone Ol 
Hollanda Lop Tavşanı Bakımı Nasıl Olmalı?

Hollanda Lop Tavşanı bakımı büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Çoğu tavşan severin favorisi olan Hollanda Lop Tavşanı, klasik iki tonlu desenleri ile öne çıkar. Harika evcil hayvanlar olan bu canlılar, diğer tavşanlar gibi iyi beslenmeye, kafes dışı zamana ve egzersize ihtiyaç duyarlar. Ve elbette onlara temiz ve bakımlı bir yaşam alanı sağlamak çok önemlidir. Hollanda Lop Tavşanı sahiplenecekseniz; bu hayvanların bakım gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Detayları sizler için hazırladık.

Hollanda Lop Tavşanı Mizacı ve Davranışı

Hollanda Lop Tavşanı bakımı öncesinde bu tavşanların davranışlarından ve mizaçlarından söz edelim. Hollanda tavşanı, bir kediye veya hamstera alternatif arayanlar için harika bir evcil hayvan olabilir. Tavşanlar uysal canlılardır ve sakin, akıllı ve oyuncu olarak bilinirler.

Hollanda Lop Tavşanı saldırgan değildir. Korktuğunda ya da tehdit hissettiğinde kaçma eğilimi gösterir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için ideal bir evcil hayvandır. Diğer tavşanlar gibi genelde sabahları aktif olurlar. Gündüz ve akşam saatlerinde ise dinlenmeyi tercih ederler.

Hollanda Lop Tavşanı Kafes İhtiyacı

Hollanda Lop Tavşanı bakımı iyi bir şekilde yapılabilmesi için kafes ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu cins tavşanlar da dahil olmak üzere bütün tavşanların oynamak ve koşmak için çok fazla alana ihtiyaçları olur. Zıplamak ve uyumak için de güvenli bir yere gereksinimleri vardır. Hollanda tavşanları için orta boyutlarda bir tavşan kafesi uygun olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Ne Sever? Tavşanların Sevdiği Yiyecekler Neler?

Tavşanınızın kaçmasını, yaralanmasını önlemek için kapalı bir kafes tercih etmeniz önemlidir. Bu sayede evcil dostunuz güvende kalabilecektir. Tavşanınızın kafesi sağlam ve kaliteli bileşenlerden imal edilmiş olmalıdır. Böylece tavşanın sağlığını ve güvenliğini riske atmamış olursunuz.

Tavşan kafesinin alt kısmına kemirgen otları gibi çeşitli yumuşak malzemeler koymanız, tavşanın rahat hareket etmesini sağlayacak ve evcil dostunuzun konfor seviyesini bir üst noktaya ulaştıracaktır. Hollanda Lop Tavşanı bakımı söz konusu olduğunda şu detay da unutulmamalıdır: Tavşanların her daim yeterli ve temiz suya erişimi bulunmalıdır. İnsanlar ve diğer evcil hayvanlar gibi suya ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı tavşan kafesinde kemirgen sulukları bulundurmanız iyi bir yoldur.

Tavşanınızın uyuması için yumuşak bir yatak elde etmelisiniz. Bunun için talaş ve çeşitli kemirgen otlarını kullanabilirsiniz. Geri dönüştürülmüş kâğıt malzemeler de kullanabilirsiniz. Ancak saman ve kokusuz bileşenler tercih etmek en doğrusu olacaktır.

Hollanda Lop Tavşanı Beslenme İhtiyacı

Hollanda Lop Tavşanı bakımı hususunda beslenmeye özellikle de dikkat edilmelidir. Çünkü tavşanınızın sağlıklı ve uzun ömürlü olması, beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasıyla elde edilebilecektir. Diğer tavşan cinsleri gibi Hollanda tavşanları da sağlıklı kalmak için sebze, meyve ve tavşan yemleri gibi besinlere gereksinim duyarlar.

Tavşanın temel beslenmesini tavşan yemleri oluşturmalıdır. Hayvanın ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabilmesi amacıyla ara sıra sebze ve meyveler de ona sunulmalıdır. Öğünlerin çoğu tavşan yemi içermelidir. Ara öğün olarak da sebze ve meyveler verilebilir. Tavşanınızın yeteri kadar su içtiğinden emin olmalısınız. Bu sebeple de suluğunu sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Her gün bir diğer günden kalan suyu değiştirmeli, kafes içinde biriken yem ve sebze-meyve artıklarını temizlemelisiniz. Çünkü tavşanın taze besinler tüketmesi, sağlığı açısından önem arz eden bir konudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Aslanbaş Tavşan (Lionhead) Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Hollanda Lop Tavşanı Sağlık Sorunları

Hollanda Lop Tavşanı bakımı konusunda bu tavşanların yatkın olduğu hastalıklar da bilinmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Maalesef, Hollanda tavşanlarında çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız ve diş problemleri
  • Kulak akarları ve çeşitli enfeksiyonlar
  • Deri akarları ve bazı enfeksiyonlar
  • Göz sorunları
  • Solunum problemleri
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Üreme organı problemleri

Bütün bu sağlık durumları, tavşan hastalıkları konusunda tecrübeli bir veterinerin yardımını ve desteğini gerektirir.

Hollanda Lop Tavşanı Eğitimi

Eğitim, Hollanda Lop Tavşanı bakımı için önemli bir aşamadır. Bu tavşanlar çok zeki hayvanlardır ve basit numaraları, tuvaletini kullanmayı ve çağrıldığında gelmeyi öğrenebilir. Hatta bazı tavşanlar iyi bir eğitim ile bazı eşyaları getirmeyi de öğrenebilirler. Hollanda tavşanlarına verilebilecek bazı eğitimler:

Hollanda Lop Tavşanı Tasma Eğitimi

Tavşan dostunuzu tasmalı yürümek üzere eğitmek isterseniz, onun boyuna göre tasarlanmış bir koşuma tasmayı takmayı unutmamalısınız. Sözlü ikna, tavşan ödülleri gibi yöntemlerle tavşanınızın size doğru yürümesini teşvik edebilirsiniz.

Hollanda Lop Tavşanı Tuvalet Eğitimi

Hollanda Lop Tavşanı bakımı, tuvalet eğitimini de gerektirir. Bu durum hem iç mekânın temiz kalmasını sağlar hem de tavşan ve sahipler için kolaylık sunar. Biraz sabır ve tutarlılık ile tavşanınızın tuvalet kabını kullanmasını sağlayabilirsiniz. Tuvalet eğitimini kolaylaştırmak için tavşan yemlerini tuvalet kutusunun üzerine asabilir ve tavşanın ilgili alanı olarak tuvaletini benimsemesini sağlayabilirsiniz. Tavşanınız yemeğini yedikten sonra yer aldığı tuvalet kabına dışkılayacaktır.

Hollanda Lop Tavşanı Egzersiz İhtiyacı

Diğer evcil hayvanlar gibi Hollanda tavşanlarının da egzersiz ihtiyacı vardır. Zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı kalması, aktif olmasına bağlıdır. Tavşanınız koşmak, oynamak ve etrafta gezinmek ister. Gün içinde tavşan oyuncakları ile oynamasını sağlamalısınız. Ayrıca, kafes dışı zamana gereksinim duyduğunu unutmamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Yiyebileceği Sebzeler Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.