Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır, Kökeni Neresidir? Ne Yer?

28.03.2021
4.357
Abone Ol 
Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır, Kökeni Neresidir? Ne Yer?

Bugünkü yazımızın konusu sevimli mi sevimli dostlarımızdan biri olan Japon balığı oluyor. Akvaryum balıkları arasında en çok sevilenlerden biri haline gelen bu balıklar, görünümleri ile herkese kendini sevdiren bir balık cinsi olmaktadır.

Bu balıklar sazangiller familyasından gelir. Birçok türü de soğuk suda yaşam sürebilir. Sonuç olarak akvaryumunuzda sadece bu balık çeşidi varsa ısıtıcı satın almak zorunda kalmazsınız.

Bu balık türleri genel olarak beş sene yaşarlar. Ama iyi bakarsanız daha da uzun süreli yaşayabilirler. Peki bu balıkları nasıl besleyebilirsiniz? Japon balığının özellikleri nelerdir? Ne yerler? Bakımı nasıl mümkün olur? İşte detaylar…

Japon Balığı Kökeni Hakkında Bilgiler

Japon Balığı

Japon Balığı

Ülkemiz genelinde Japon balığı şeklinde lanse edilen bu balık dostumuz, diğer ülkelerde altın balık manasına gelen gold fish adıyla anılır. Bu dostumuzun tarihi ise Çin dolaylarında yer alan birçok kayıt doğrultusunda milattan sonra ikinci yüzyıla dek dayanan ciddi bir geçmişe sahip olmaktadır.

Bu balığa benzeyen öteki kırmızı havuz balıklarının temel kökeni ise milattan önce iki bin senesine dek dayanmaktadır. Bu kısımdan da anlayacağınız üzere akvaryum balıkları içerisinde en eski balık çeşitlerinden biri kesinlikle Japon balıkları olacaktır. Peki bu dostların cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? İşte o detay…

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılmaktadır?

Bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapıldığı sırada gövde, kuyruk ve karın bölgeleri incelenmelidir. Erkek olan balığın dişi olan balığa nazaran daha uzun bir kuyruğu vardır. Dişi olanın ise gövdesi diğerine göre çok daha uzun olur. Karnı ise biraz daha şişkin bir yüzeye sahiptir.

Japon Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu balık türünün suda yer alan oksijen seviyesinin değişmesine ve çeşitli ısı değişimlerine çok dayanıklı olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Yaşam sürdüğü suyun sıcaklığı on sekiz ila yirmi dört derece arasında yer almalıdır. Bu balıkların beslenebilmeleri için özel türde yemler piyasada bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler 6 Tuzlu Su Balığı

Mide organları olmayan bu balıkların doyma hisleri olmaz. Bu nedenle bu balıkları kontrollü bir biçimde beslemeniz en iyi hareket olacaktır. Protein kaynağı haricinde Japon balığı arkadaşlarımızın karbonhidrat kaynağı ile de beslenmesi önem arz eder. Bu balıklar kendi türünden olan balıklarla iyi anlaşır.

Ama kendinden ufak ya da çok büyük olan Japon balıkları ile de iyi geçindiği söylenemez. Yaşadıkları problemler akabinde ufak balıkları öldürerek yiyebilirler. Peki bu balıkların akvaryumu nasıl olmalıdır? İşte birbirinden detaylı anlatımımızla Japon balığının akvaryumu hakkında bilgiler…

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Bu balıklar çok küçük olsalar bile iyi bakıldıkları zaman daha uzun bir yaşam sürerler. Bunun neticesinde de son derece iri boyutlara ulaştıkları görülür. Bu nedenle Japon balığının büyüyüp gelişmesi için balık başına on litre olacak şekilde bir su hacminin oluşturulması lazım olmaktadır.

İyi bir gözlemci olduğunuzu düşünüyorsanız bu balıkların sürekli şekilde ağız kısımlarına akvaryum kumu alarak kum içerisinde yem aradıktan sonra kumu tekrar attıklarına şahitlik etmişsinizdir. Bu nedenle akvaryum kumu seçtiğiniz esnada yuvarlak ve ince yapılı kumlar seçin.

Tabii karma türde olan kumlar da suyu bulandırır. Bu nedenle kaliteli bir akvaryum filtresi kullanmanız gerekir. Bu filtreyi her an çalıştırmanız da son derece önemli bir konudur. Ama balıkları yoracağınız durumlardan da kaçınmanız gerekir.

Japon balığı beslediğiniz zaman akvaryum içerisinde kesinlikle köklü bitki türlerinden yetiştirmemeye özen göstermelisiniz. Bunun nedeni balıkların durmaksızın kumla oyun halinde olması sonucunda bitki köklerine zarar vermeleri olmaktadır diyebiliriz.

İlla akvaryum içerisinde bitki yetiştirmek istiyorum diyorsanız da, kalın yapraklara sahip olmasıyla dikkat çeken akvaryum bitkilerinden büyütebilirsiniz. Ama bizce buna hiç gerek yok. Daha berrak bir akvaryum görünümü için böyle bir şey yapmamanızı öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Oscar Balığı (Astronot Balığı) Özellikleri ve Bakımı

Japon Balığı Yumurtası Nasıldır?

Bu balıkların bazılarının karın kısımlarında oluşan aşırı derecedeki şiş hal, gebe olduklarına işaret eder. Bu gebe kalan Japon balıklarında anüs bölgesi içeri doğru çökmüş bir hal alır. Üreme dönemlerinde ise erkek olan balıkların vücutlarıyla kafalarının birleştiği kısımda kabarcıklar meydana gelir.

Bu bahsi geçen türlü kabarcıklar, Japon balıklarının cinsiyet ayrımı yapıldığı esnada çok iş görür. Bu sevimli balıkların belli bir zaman sonra cinsel bakımdan olgunluğa ulaşmaları ise akvaryum olanaklarına göre değişiklik gösterecek demektir. Isı bakımından sabit olan yirmi iki ila yirmi beş derecelik akvaryumlarda sene süresince yumurta alınabilir. Bu iyi bir olaydır.

Fakat dış havuzlarda havanın çok daha sıcak olduğu dönemlerde yumurta almak mümkün hale gelir. Bu sıcaklık genel olarak İlkbahar mevsimine tekabül eder. Bu balıkların yumurtaları beş ya da altı günde açılmaya başlayacaktır. Bu evrede Japon balığı dostumuzu tek bir türdeki yemle beslemek en iyi seçenek olacaktır.

Japon Balığı Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Bu balık türünün yaşam süresi elbette bakımlarının ne denli iyi yapıldığı ve çevre olanaklarının neler olduğu ile yakından alakalı olmaktadır. Bu balıklar en uygun balık yemiyle beslenirlerse, akvaryum suları da her daim temiz tutulursa, gün içerisinde bir ya da iki kez güneş görürlerse yedi sene yaşarlar.

Ama unutmayın ki güneş ışıklarını direkt olarak görmemeleri gerekir. Bilinmekte olan en yaşlı Japon balığı da tam olarak kırk dört yaşında aramızdan ayrılmıştır. Eğer siz de bu balığın uzun süreli yaşamasını istiyorsanız kesinlikle bakımına dikkat etmelisiniz. Onu en iyi şekilde büyütürseniz daha uzun süreli yaşayacaktır. Sevginizi her daim hissettirmeyi unutmayın, yaşamına ancak bu şekilde değer katabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çiklit Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.