Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Javanese Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Javanese Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
683.65₺

538.53₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2090.41₺

1683.89₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1339.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Zekaları ile ön plana çıkan Javanese kedileri özellikle de oyuncu ve hareketli yapıları ile bilinir. Uzun tüylü kuyrukları, küçük kafaları ve renkli gözleri ile kendilerini öne çıkaran bu kediler, kedi severlerin gönlünü fetheden eşsiz ırklardan biridir.

Javanese

Javanese Kedilerinin Karakter Özellikleri

Meraklı, sevecen ve hareketli bir karaktere sahip olan ırk, sahiplerine oldukça ilgili yaklaşan bir ırk olarak öne çıkar. Sahiplerini izlemekten keyif alan bu kediler, siz evde bir işle uğraşırken yanınızda dolaşıp sizi dikkatle izleyebilir. Peşinizde gezmekten keyif alır, yanınızdan ayrılmadan sizinle tüm günü geçirebilir.

Bu kediler geceleri tek başlarına uyumaktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle de geceleri odanızın kapısına gelip onu yanınıza almanızı isteyebilir. Uyurken yatağınıza tırmanıp gece sizinle uyuyabilir. Onu reddetmeden yanınıza almanız ise Javanese kedilerini çok memnun edecektir.

Javanese kedileri, sahiplerine düşkün karakterlerinin yanı sıra hareketli yapılarıyla da bilinir. Bu kediler tüm günü ev içinde oyunlar oynayarak, peşinizde gezerek ve mümkün olduğunca aktif kalarak geçirmekten keyif alır. Onlarla oyun oynamanızdan memnuniyet duyan bu kediler, her durumu oyuna çevirebilir.

Zekaları ile öne çıkan cins, basit ve hareketsiz oyuncakların yerine çözmesi zor oyuncakları tercih eder. Özellikle de zeka gelişimini destekleyecek oyuncakları tercih etmeniz kedinizin keyifli vakit geçirmesi için idealdir. Kedinize sunabileceğiniz oyuncaklar arıyorsanız, TIKLAYINIZ!

Bu kediler oldukça zeki, anlayışlı ve dikkatli oldukları için kolaylıkla eğitilebilir ve onunla vakit geçirmenizden keyif duyar.

Javanese Kedilerinin Tarihçesi

Özellikle de Siyam kedileri ile büyük benzerliği olan Javanese kedileri ilk olarak 1940 yıllarında görülmüştür. Javanese kedileri, Siyam kedileri üzerinde araştırma yapan kişiler tarafından üretilmiş bir ırktır. Siyam ve Balinese kedilerinin bir kırması olarak üretilmiş olan bu ırk, Siyam ve Balinese kedilerinin farklı özelliklerini kendinde barındırır.

Bu kediler ancak 2008 yılında yeni bir tür olarak tanınmaya başlanmış olsa da 2008 yılına kadar üzerine pek çok araştırma yapılan, kökeni hakkında detaylı bilgi edinilmeye çalışılan bir ırk olmuştur. Bu sebeple de hala farklı kuruluşlar tarafından resmi olarak bir ırk olduğu söylenememektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Günde Ne Kadar Uyur?

Javanese Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Ağırlıkları 2 kilogram ile 4,5 kilogram arasında değişiklik gösterebilir. Uzun sayılabilecek tüyleri, uzun ve tüylü kuyrukları, öne doğru sivrilerek gelen kafa yapıları ile bu kedilerin genel fiziksel özellikleri Siyam kedilerine son derece benzemektedir. Mat görünüme sahip olan ipeksi yumuşaklıktaki tüyleri farklı renklerde olabilir. Javanese kedilerinin kürkleri kırmızı, çikolata, lila, mavi, krem gibi farklı pek çok renkte olabilir. Bu kedilerin kürklerinde ayrıca çeşitli renklerin karışımı da yer alabilir.

Geniş ve yassı şekle sahip kafaları öne doğru çıkıntılıdır. Burunları uzun ve oldukça geniştir. İnce ve kibar vücutları aslında oldukça kaslı bir yapıdadır. Yoğun tüylere sahip olan kuyrukları ise uzun ve ince görünümlüdür. Uzun bacakları ve oval patileri ile bu kedilerin duruşlarının oldukça kibar ve asil olduğunu söylemek mümkündür.

Javanese Kedilerinde Bakımı

Nadiren banyo yaptırmanın yeterli olacağı bu kedilerin tüyleri son derece dayanıklıdır ve nadiren dökülür. Bu sebeple de sık sık taranma ihtiyacı hissetmezler. Haftada bir ya da iki kez tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Bu kedilerin tüyleri mevsim geçişleri sırasında daha sık şekilde dökülebilir. Kedinizin tüylerinin çok döküldüğünü fark edeceğiniz bu dönemlerde tarama sıklığını arttırabilir, tüylerin sağlığını destekleyecek farklı mamalara ve takviye edici gıdalara yönelebilirsiniz.

Kedinize banyo yaptırırken kafasına su gelmemesine özen göstermeniz gereklidir. Bu sayede onun kulağına, ağzına ya da burnuna su kaçmasını engelleyebilirsiniz. Kedinizin yüz bölgesini temizlemek için ise nemli ve temiz bir bez kullanabilirsiniz. Kulaklarını, göz çevresini ve yüzünün tamamını farklı temiz bezler ile temizlemeniz kedinizin genel temizliği için oldukça önemlidir. Ayrıca her bir gözü de farklı bez ile silerek kedinizin bir gözünde olan olası enfeksiyonun diğer göze taşınmasını da engelleyebilirsiniz.

Kedinizin tırnaklarını düzenli şekilde kesmeniz, patilerinin arasında kalabilecek olan taş ya da toz benzeri yabancı maddeleri temizlemeniz önemlidir. Özellikle de kedinizle dışarıda vakit geçirdikten sonra bu şekilde pati temizliğini yaparak onu kirlerden arındırabilirsiniz.

Javanese kedileri çok sık yıkanma ihtiyacı duymaz. Bu nedenle de gerekli görmedikçe kedinizi yıkamaktan kaçınmanız önerilir. Örneğin kedinizin dışarıda çamura girdiğini görürseniz, tüylerine yabancı bir madde yapışırsa ya da tüyler canlılığını kaybedip tozlu bir görünüme sahip olursa kedinizi ara sıra yıkayabilirsiniz. Kedinizi sık sık yıkamanız ise tüylerinin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kış aylarında üşüyüp hasta olmasına neden olabilir. Kaliteli kedi bakım ürünleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Havana Brown Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Bakımda önemli olan bir diğer nokta ise kedinizin malzemelerinin temizlenmesidir. Kedinize ait olan her bir eşyayı düzenli şekilde temizlemeniz onun sağlığını koruyacak en önemli adımdır. Mama ve su kaplarının günlük olarak yıkanması, kum kaplarındaki kumun ise günlük olarak yenilenmesi gerekir. Ayrıca kum kaplarını da birkaç günde bir yıkayarak temizlemeniz ve kumunun tamamını yenilemeniz oldukça önemlidir. Kedinize ait olan oyuncakları, yatağı, onun kullandığı eşyaları birkaç günde bir temizlemeniz, haftalık olarak da yıkamanız kedinizin sağlığını koruyacaktır.

Javanese Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar İle İletişimi

Bu kedilerin diğer kediler ile geçinme konusunda çok başarılı olduğu söylenemez. Farlı kediler ile yavruluktan itibaren aynı ede yetiştirilirlerse ve doğru şekilde tanıştırılırlarsa çok iyi şekilde anlaşabilir. Eğer kediniz evine yeni alışmışken başka bir kedi ile tanıştırılırsa, Javanese kediniz bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Özellikle de yetişkinlik döneminde eve yeni bir evcil hayvanın ya da kedinin gelmesi onu çok rahatsız edebilir.

Bu kediler çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilir. Neşeli, aktif ve sosyal yapıları sayesinde çocukların oyunlarına ayak uydurabilir. Çocukların oyunlarını takip edebilir, onların yaptıklarını izlemekten keyif alabilir. Yine de Javanese kediler tam anlamıyla bir kucak kedisi olmadığı için çocukların onları sevmek için inat etmesi ya da onunla uğraşması kedinizi rahatsız edebilir.

Javanese Kedilerinde Beslenme

Göz rahatsızlıklarına ve kalp rahatsızlıklarına yatkınlığı olan bu kedilerin beslenme programlarının kalp ve göz fonksiyonlarını destekleyecek şekilde olması gerekir. Özellikle de taurin içeriği kedilerin görme ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Bu nedenle de kediniz için seçeceğiniz mamanın içeriğinde taurin bileşeninin yer almasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Kedilerin kilo almaya genel olarak yatkınlığı mevcuttur. Bu yüzden de Javanese kedilerin yaygın bir kilo alma eğilimi olmasa dahi onu iyi şekilde beslemeniz, kilo almasını ve obeziteye sahip olmasını engelleyecektir. Kedinizin düşük tahıllı şekilde beslenmesi, onun sağlığını destekleyecektir. Buna ek olarak Omega 3 ve Omega 6 içeriklerine sahip mamalar ile kedinizi beslemeniz, onun tüy sağlığını iyileştirecek ve tüylerinin sağlıklı görünüme kavuşmasına yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?

Kedinize özel bir beslenme programı edinmeniz onun sağlığı için en iyisi olacaktır. Bu sebeple de veterinerinizden destek alarak ona özel bir beslenme programı hazırlayabilir, kedinizin tüketimine uygun mamaları da güvenle seçebilirsiniz. Ayrıca kedinizin tüketimine uygun ödül mamalarını da seçerken veteriner desteği almanız, Javanese kedinizin öğrenme sürecini pekiştireceği gibi sağlığını da destekler.

Javanese kedinizin beslenme programı içinde konserve mamaya ve kuru mamaya birlikte yer vermeniz onun farklı gıdalar ile beslenmesini destekler. Ayrıca hafta içindeki bir gün kendiniz de kediniz için özel ev mamaları hazırlayabilirsiniz. Bu mamalarda taze sebzeleri, haşlanmış tavuğu ya da balığı tercih edebilirsiniz. Kendi yapacağınız mamalarda karbonhidrat oranının düşük olmasına ve protein içeriğinin yüksek olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca tuz ve yağ içermeyecek olan bu mamalara taze mevsim sebzelerinden kedinizin tüketimine uygun olanları seçip ekleyebilirsiniz. Kediniz için en kaliteli mamaları online petshop mağazamızda bulabilirsiniz.

Javanese Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu kediler sevimli bakışları, farklı renkteki tüyleri, özel karakterleri ile dikkat çeken farklı bir ırktır. Bu nedenle de Javanese ırkı kediler, kedi severler arasında özel bir merak uyandırarak farklı soruların ortaya çıkmasını sağlar. Bunlar:

Javanese Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Özellikle de göz ve kalp rahatsızlıklarına yatkın olan ırklardan biridir. Şaşılık ve Nystagmus gibi görme problemlerine sahip olabilecek olan bu kedilerin görme fonksiyonlarını destekleyecek olan içerikler barındıran mamalar ile desteklenerek düzenli kontrollerinin sağlanması önemlidir.

Javanese ırkı kediler doğumsal kalp rahatsızlıklarına sahip olabilir. Her Javanese kedide bu tip kalp rahatsızlıkları görülmese dahi kedinizde bu tip sorunların görülmemesi için kontrollerinin düzenli olması şarttır. Ayrıca kedinizin kalp sağlığını desteklemesi için yağ oranı düşük mamaları seçmeniz ve kalp hastalığı görüldüğünde kedilerin kalp sorunlarına yönelik hazırlanan içeriklere sahip mamaları tercih edebilirsiniz.

Javanese Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 15 yıl ömre sahip olan Javanese kedilerinin bakım ve temizlikleri iyi şekilde sağlandığında 15 yıldan uzun süre de yaşamaları mümkündür. Bu kedilerin bakımına ve temizliğine ek olarak kontrollerinin de düzenli olması gerekir. Yatkın oldukları farklı sağlık sorunlarının kontrol edilmesi ve olası rahatsızlıkların erken dönemde tespit edilmesi onların uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için büyük bir role sahiptir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.