Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Tırmığı Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler

Abone Ol 
Kedi Tırmığı Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedi tırmığı hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veriyor olacağız. Bireylerde kedi tırmalama ateşi olarak da anımsanan kedi tırmığı adlı hastalık, maalesef kedilerden bulaşmakta olan bir hastalık türüdür. Ülkemiz genelinde Ankara’da yer alan kedilerin yüzde sekiz nokta ikisi kadarının bu hastalık etkenini taşıdığı bilinir.

Bu hastalığın görülme sıklığı da yüzde on sekiz nokta sekizdir. İstanbul şehrinde ise bu oran yüzde yirmi nokta biri bile görmüştür. Ülkemizin ılıman olan bir iklim kuşağı içerisinde bulunması ve yüksek pire popülasyonuna her zaman sahip olması da bu hastalık riskini arttırır. Hastalığın sebebi ise bartonella adlı bir mikroorganizma olmaktadır.

Kedilerin dişleri ve tırnakları, yalanma ve kaşınma gibi durumlarda etkeni taşımakta olan pire dışkısı ile kontamine olur. Bunun sonucunda bu mikroorganizma insana geçer. Tırmalama ya da ısırma yoluyla geçtiği görülmüştür. Hastalık da zaten ismini tam olarak buradan alır. Bu rahatsızlığın bulaşması nadiren pirenin ısırması sonucunda meydana gelecektir. Kedilerden başka kedilere bulaşması, pirelerin mikroorganizmayı taşımasıyla gerçekleşir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Semptomları Neler Olmaktadır?

Kedi tırmığı hastalığı

Herhangi bir semptom göstermeden etkeni taşımakta olan kediler senelerce bu biçimde yaşam sürebilir. Pire yoğunluğunun çok olduğu nemli alanlarda yaşam süren kedi dostlarımızda, en çok da Ağustos ve Ocak atları sürecinde etkene daha çok maruz kaldığı bilinir. Yani sonuç olarak evde kedi besleyenler ve veterinerler bu hastalığa çoğu zaman yakalanabilir. Kedi tırmığı hastalığı ile ilgili detaylar anlatmaya devam ediyoruz…

Bu hastalık, bizlerde kedinin tırmaladığı alanda ufak bir deri lezyonu ile başlangıcını yapar. Bu lezyonlar genelde papülden veziküle, en son da ülsere evirilir. Ülserler de, birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen bu süre, birkaç haftaya dek uzayabilir. İlerlemiş olan olgularda genelde koltuk altı, kasık ve tek taraflı boyun kısmında lendadenopati adıyla bilinen oluşumlara rastlanır. Bu tür oluşumlar birkaç haftada iyileşme gösterebilir.

Aylar boyunca devam da edebilir. Kedinin tırmalaması sonucunda kedi tırmığı hastalığına maruz kalan kişilerin belli bir bölümünde rastlanan enfeksiyon hali genelde yüksek ateş, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi semptomlarla kendini belli eder. Siz buna karşın kedinizi sevmekten ve onunla oyunlar oynayarak vakit geçirmekten çekinmeyin. Her kedinin tırmığı hastalığa neden olmaz. Kedi tırmığı hastalığı her zaman tedavi edilebilir bir hastalıktır. Korkmayın, muhakkak bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Zehirlenmesi Nasıl Belli Olur?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.