Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Zehirlenmesi Nasıl Belli Olur?

Abone Ol 
Kedi Zehirlenmesi Nasıl Belli Olur?
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2195.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Kedi zehirlenmesi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar ve bazı belirtiler ile kendini gösterir. Kedilerde zehirlenme hakkında bilinmesi gerekenler açıkladık.

Kedi Zehirlenmesi Nedir?

Kedi Zehirlenmesi

Zehirlenmenin en yaygın nedeni, evcil hayvan sahiplerinin permetrin içeren pire/kene koruma ürünü kullanmasıdır. Ancak açık havada yaşayan hayvanlarda hastalığa neden olan zehir genellikle bilinmiyor veya spesifik bir panzehir bulunmuyor. En yaygın zehirlenmeler arasında sümüklüböcek topaklarının, fare zehrinin, böcek öldürücülerin, bozulmuş yiyeceklerin, sigara izmaritlerinin, yasa dışı uyuşturucuların, ilaçların, temizlik ürünlerinin ve antifrizin yutulması yer alır. Tedavinin başarısı için hızlı aksiyon çok önemlidir.

Kedi Zehirlenmesi Belirtileri Neler?

Sebep oldukları semptomlar toksinler kadar çeşitlidir. Mide bulantısı, kusma, aşırı tükürük salgısı, ishal gibi mide-bağırsak sistemi belirtileri ve/veya sallanma, titreme, kramp gibi nörolojik belirtiler sıklıkla görülür. Ayrıca kedi dostunuzda nefes alma sorunları veya kanamalar da ortaya çıkar.

Bir evcil hayvan sahibi olarak kedinizin neden zehirlenme belirtileri gösterdiğini biliyorsanız, ilacın veya zehrin tam adının yazılı olduğu dış ambalajını veterinere giderken yanınızda getirmeniz ve kedinin ne zaman, ne kadar yediğini veteriner hekime önceden bildirmeniz önemlidir.

Kedi nörolojik semptomlar gösteriyorsa, gerekli intravenöz tedavi için rutin olarak venöz erişim sağlayabilecek ve aynı zamanda hayvanı hastaneye kaldırabilecek bir veteriner hekime danışmak önemlidir. Zaman hayatta kalmak için çok önemli olabileceğinden, her evcil hayvan sahibi, acil durumlarda hayvanları için günün her saatinde yardım bulabilecekleri bir telefon numarasını her zaman yanında bulundurmalıdır.

Kedi Zehirlenmesi Teşhisi ve Tedavisi

Başvuru üzerine, hastanın durumunu hızlı bir şekilde değerlendirebilmek ve gerekirse hemen önlem alabilmek için kesin bir ön raporla birlikte hızlı bir klinik muayene gereklidir. Bununla birlikte, kedilerin ciddi bir mide-bağırsak enfeksiyonu geçirmesi de sıklıkla görülen bir durumdur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede İri Gözlü Kedi Irkları

Kedinin cildine zehirli bir madde bulaşmışsa en önemli önlem hayvanın yalama ve banyo yapmasının engellenmesidir. Bazı zehirler için veteriner gözetiminde birkaç kez uygulanması gereken özel panzehirler vardır. Bu genellikle yatılı yoğun tedavi ve bakım gerektirir.

Fare zehri yutulursa, hayvan ancak bir süre sonra semptomlar göstermeye başlar. Çünkü bu zehirde yer alan kumarinler doğrudan toksik olmayıp kanın pıhtılaşmasına müdahale eder. Zehir genellikle küçük dozlarda tekrar tekrar yutulur. Örneğin farelerle savaşmak için gizli yem yoluyla. Tipik semptomlar ile birlikte kandaki pıhtılaşma, tanıyı koymaya yardımcı olur.

Zehirlenen hayvanların prognozu, yalnızca yutulan toksik maddenin türü ve miktarına değil, aynı zamanda hayvan sahibinin ve tedavi eden veterinerin doğru ve hızlı müdahalesine de bağlıdır! Hızlı ve doğru veteriner tedavisi ile birçok zehirlenme vakasında hastanın hayatta kalması sağlanabilir. Ancak çoğu zaman çok yoğun, karmaşık ve pahalı bir tedavi gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.