Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kaplumbağa Uyku İhtiyacı

10.12.2022
491
Abone Ol 
Kaplumbağa Uyku İhtiyacı

Kaplumbağa uyku ihtiyacı önemli bir detaydır. Kara ve su kaplumbağaları popüler evcil hayvanlar arasında yer alır. Fakat davranışları biraz gizemlidir. Uyku, bu gizemli davranışlardan biridir. Çünkü bir kaplumbağanın ne zaman uyuduğunu veya uyumak istediğini anlamak zordur. Uyku düzeni ve uyku için ihtiyaç duyulan ortam, kaplumbağanın türüne göre farklılık gösterir.

Hangi kaplumbağa olursa olsun, hepsinin ortak yanı bir noktada dinlenmeleri ve uyumalarıdır. Çünkü kaplumbağa uyku ihtiyacı da doğal bir gereksinimdir. Bir kaplumbağanın normalde nasıl uyuduğunu bilmek, uyku düzenleri değişirse kaplumbağanızda bir sorun olabileceğine dair işaretleri tanımanıza yardımcı olabilir.

Kaplumbağa Uykusu: Kaplumbağa Uyku İhtiyacı

Kaplumbağa Uyku İhtiyacı

Hem su hem de kara kaplumbağaları uyur. Ama ne zaman uyuduklarını anlayabilmek zor olur. Kaplumbağalarda uyku ihtiyacı konusunda çeşitli araştırmalar yapılmış olsa da bazı sonuçlar cinse göre değişir.

Evcil hayvan kaplumbağaları genellikle gün boyunca kısa aralıklarla uyurlar ancak aynı zamanda birkaç saat de uyuyabilirler. Su kaplumbağaları, kuru bir havuzda veya başlarını sudan dışarı çıkararak saatlerce uyuyabilir. Su kaplumbağaları su altında daha kısa uyurlar. Gerektiği zaman ise nefes almak için suyun üzerine çıkabilirler. Kara kaplumbağaları ise herhangi bir yerde ve zamanda uykuya dalabilirler.

Kaplumbağa Uyku Alanı Nasıl Olmalı?

Kaplumbağa uyku ihtiyacı karşılanması için sevimli sürüngenin yaşam alanı ideal bir şekilde dekore edilmelidir. Pek çok çevresel faktör, kaplumbağanın uyku düzenini değiştirebilir. Kaplumbağanızın ortamı ideal değilse, kaplumbağanız olması gerekenden daha fazla ya da daha az uyuyabilir. Uyku ihtiyacının yeterince karşılanmaması ve kaplumbağada uyku bozukluğu olması ise bazı hastalıklara davetiye çıkarır. Bunun için uyku alanı uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler:

  • Aydınlatma: Hem su hem de kara kaplumbağaları için düzenli bir beyaz ışık döngüsü gerekir. Bunun için sürüngen lambası kullanabilirsiniz. Işık döngüsü kaplumbağa yaşam alanı için çok önemlidir. Eğer sürekli bir aydınlatması yoksa, kaplumbağanın uyku döngüsü anormal olabilir.
  • Platformlar: Kaplumbağanın rahat ve konforlu bir şekilde uyuması için yaşam alanında platformlar yer almalıdır. Kara kaplumbağalarının saklanacak bir yere, su kaplumbağalarının ise kuruyabilecekleri bir iskeleye ihtiyaçları vardır.
  • Sıcaklık: Kaplumbağa uyku ihtiyacı söz konusu olduğunda sıcaklık da dikkate alınmalıdır. Yaşam alanının ideal sıcaklıkta olması sağlanarak, sürüngen için daha konforlu ve sağlıklı bir alan yaratılmalıdır. Bunu sağlamak adına sürüngen ısıtıcı kullanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çamur Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.