Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Kedi Cilt Hastalıkları Nelerdir?
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
1900.50₺

1247.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedi cilt hastalıkları, sevimli dostlarımızın sık sık karşılaştığı problemlerden biridir. Durum böyle olunca kedi sahipleri sürekli veteriner ziyareti yaparlar. Kedilerin vücutlarında belirli alanları sürekli kaşımaları, yüzeylere sürekli sürtünmeye çalışmaları, derilerini ısırmaları ve tüy dökmeleri gibi belirtiler, kedilerin deri hastalıklarını yaşadığına işaret etmektedir. Böyle durumlarda kedi sahiplerinin minik dostlarında bulunan deri hastalığının ne olduğunu ve bu hastalık için neler yapılması gerektiğini bilmeleri gerekir. İşte, kedilerde görülen cilt hastalıkları hakkında bilmeniz gerekenler!

https://www.youtube.com/watch?v=sZB7YoQ_5E8

Kedilerde Cilt Problemleri

Kedi cilt hastalıkları basit görünen bir rahatsızlık gibi bilinse de tedavi edilmediği ve gereken önlem alınmadığı sürece büyük problemlere dönüşebilir. Bazı durumlarda kedilerin hayatını tehlikeye atarak, ölümlerine dahi sebep olabilir. Böyle durumların yaşanmaması için sevimli dostunuzu veterinere götürmek çok doğru olacaktır.

Kediler herhangi bir cilt hastalığına yakalandığı zaman deri hastalıklarından tüy kaybına, kaşıntıdan tüylerin yumru şekline gelmesine, çeşitli döküntülerden tahriş durumuna kadar farklı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler elbette kedi cilt hastalıkları türüne göre değişir.

Sevimli dostlarımızın derilerinin altında bulunan basit kese baloncuklarına veya vücut yumrularına kist ismi verilir. Apse ise derinin ısırılması ya da tırmalanması sonucunda oluşur. Genelde derinin alt kısmında bir doku kesesi ile çevrili şekilde bulunur. Hematom ise derinin alt bölümünde, özellikle de kedinin kulaklarında kan birikimi olarak meydana gelmektedir. Sıcak ve kırmızı olabilir, çoğu zaman kediye acı verir. Bu durumda 24 saat içerisinde veterinere göstermek gerekir.

Bir diğer cilt problemi ise Granulom’dur. Kedinin deri altında işleyen ve herhangi bir şeye karşı verilen konektif doku tepkisidir. Enjeksiyon bölgesi sarkomu ise herhangi bir aşıdan sonra enjeksiyon kısmında meydana gelen şişliktir. Ezofilik granulom durumunda çene kısmında veya dudaklarda alerjik bir sertleşme meydana gelir ve bu kompleks genelde ülserleşmeye yol açar. Yaşlı olan kedilerin bedeninde ise lipom yağ hücresi tümörü meydana gelebilir. Bu tür belirtiler fark edildiği zaman veterinere başvurmak çok doğru olacaktır. Sık olarak görülen kedi cilt hastalıkları şöyle sıralanabilir:

Kedilerde Tüy Kaybı

Kedi cilt hastalıkları arasında bir diğeri de tüy kaybı diyebiliriz. Kedilerde yaşanan sık sık tüy dökülme durumu ciddi bir hastalığın haberci olabilmektedir. Böyle durumlarda veteriner hekime başvurarak gereken önlemin alınması doğru olacaktır. Kedinizin tüy bakımını gerçekleştirmek için düzenli olarak kedi tüy fırçası ile bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Tuvaleti Nasıl Olmalı?

Kedilerde Cilt Kaşıntısı

Bazı zamanlarda herhangi bir yiyecek kedinin derisinin kaşınmasına neden olabiliyor. Bu durumda veterinere başvurarak dışlama diyeti alınabilir. Dışlama diyeti yaklaşık 6 hafta kadar uygulanır ve kedinin kaşıntısının mama alerjisinden kaynaklanıp, kaynaklanmadığı tespit edilebilir.

Kedilerde Akne

Kedi cilt hastalıkları durumlarından bir başkası da kedi aknesidir. Kedinin üzülmesi, strese girmesi, kullandığı ilaçlar veya beslendiği mamalar akne oluşmasına neden olabilir. Akneler genelde yüz kısmında ya da çene kısmında meydana gelir. Veteriner tarafından önerilen, özel şampuanlar veya akne kremleri kullanılarak tedavi edilebilir. Kedi şampuanlarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Kedilerde Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kedilerde meydana gelen bakteriyel cilt enfeksiyonları, başka bir cilt hastalığının habercisi olabilir. Kimi zaman kedide çıkan akneler sonucunda iltihaplanmalar olabilir ve bu da kedinin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Böyle durumlarda veterinere başvurarak, önerilen kremler veya antibiyotikler kullanılabilir. Ayrıca, kedi kulak bakım ürünleri ile kedinizin kulak hijyenini sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Deri Tümörü

Deri tümörü de kedi cilt hastalıkları arasındadır. Kedi derisinde melanom pigmente olan bir deri tümörü çoğu zaman kötü huyludur. Kedilerin derisinde gözle görülecek şekilde olan yumrular tümör olabilir. Ancak her yumru için bir tümör tanımlaması yanlıştır. Böyle durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerekir. Veteriner kanser tanısı koyabilmek için biyopsi uygular. Eğer hacmi küçük bir tümörse ameliyatla alınması mümkündür.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonları

Kedi cilt hastalıkları arasında yer alan mantar enfeksiyonları genelde kedilerin kulak çevresinde ve yüz kısımlarında meydana gelir. Kulakların çok fazla kızarması, sürekli kaşınma ve irin renginde akıntılar, mantar enfeksiyonlarının en büyük belirtilerindendir. Veterinerin önerdiği ilaçlar doğrultusunda kısa zamanda tedavi edilebilir.

Kedilerde Apse

Kedi ısırıkları, enfeksiyon ve cerrahi bir müdahale gerektiren apselere neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi iyi gelmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tekir Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedilerde Kulak Uyuzu

Kulak akarları ya da kulak maytları, kedilerin kulak içlerinde bal mumu ve yağlarda meydana gelen küçük parazitlerdir. Maytlar tedavi edilmediği zamanda kulak veya cilt enfeksiyonuna yol açabilecek iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Kedilerin aşırı kulak kaşıması, güçlü bir koku ve kafa sallaması kulakta akıntı olduğunun belirtisidir. Kulak maytları veterinerin vereceği topikal ürünlerle tedavi edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.