Kedi Fobisi Nasıl Yenilir? Kedi Fobisinden Kurtulmanın Yolları
Kedilerden korkuyorsanız kedi fobisi nasıl yenilir diye öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Kimi zaman hayatı zorlaştıran ve sizi kedilerden uzaklaştıran bu problemden nasıl kurtulabilirsiniz bir göz atalım.
Kedi Fobisi (Ailurophobia) Nedir?
Kedi fobisi nasıl yenilir açıklamadan önce bu fobiden söz edelim. Kedi ve köpekler hemen hemen tüm insanların evinde beslediği ya da beslemek istediği hayvanlardan biridir. Ancak bazı insanlar kedilerden çok korkarlar. Hatta öyle korkarlar ki, bir kedinin olduğu sokaktan bile geçemezler. Kediler onlara son derece korkutucu gelir. Kedi fobisi, Amerika Anksiyete ve Depresyon Derneği tarafından spesifik fobi olarak adlandırılmıştır. Spesifik fobiler insanların hayatını oldukça etkileyen fobilerdir. Bu tür fobilerin şakası yapılması, fobiye sahip olanları çok sinirlendirir. Çünkü bunu yaşayan insan için kediden korkmak gayet mantıklıdır.
Kedi fobisi hayatınızdaki birçok şeyi etkileyebilir. Çünkü sokaklar, caddeler, kafeler, apartman önleri gibi çoğu alanda kediler var. Haliyle bu durum da tüm sosyal hayatınızı etkiler. Ancak bu dünyanın sonu değildir. Çünkü kedi fobisinin tedavisi elbette ki vardır. Peki, kedi fobisi nasıl yenilir?
Kedi Fobisinin Nedenleri Nelerdir?
Hiçbir fobi için tam olarak “şu nedenden ortaya çıkmıştır” diyemeyiz. Kedi fobisinin neden ortaya çıktığıyla ilgili ancak tahminde bulunabiliriz. Kedi fobisi olan bir insan geçmişte bir kedinin saldırısına uğramış ya da başka birine kedi saldırdığına şahit olmuş olabilir. Bunların hiçbirinin olmaması da mümkündür. Eğer bunlar yoksa genetik ve çevresel faktörlere bakılmalıdır.
Genellikle bu tür hayvan fobileri, çocukluk çağlarında oluşur. Ancak hayvan fobiniz olması için travmatik bir olay yaşamanız şart değildir. Bazen fobiler, korktuğunuz hayvanla ya da nesneyle ilgili hiçbir kötü anınız olmadığı halde de oluşabilir.
Kedi Fobisinin Belirtileri Nelerdir?
Kedi fobisi nasıl yenilir anlamak için öncelikle bu fobinin belirtileri ve nedenlerini incelemek gerekir. Kedi fobisi olan insanlar bir kedi gördüğünde ya da kedi sesi duyduğunda korkarak tepki verirler. Hatta bazı insanlar kedi fotoğraflarına, karikatürlerine veya peluşlarına bile bakmaya dayanamazlar.
Bunların yanında fiziksel tepkiler de vardır:
- Kedi fobisi olan insanların göğsünde ağrı ve sıkışma görülebilir.
- Birden terlemeye başlarlar ve kalp atışları hızlanır.
- Kedi fobisi olan insanlarda çarpıntı, baş dönmesi ya da mide bulantısı da görülebilir.
- Kedi görünce titreme en yaygın belirtilerden biridir.
- Kedi fobisinin psikolojik tepkilerini de şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Kedi düşünürken bile kendilerini kötü hissedip korkabilirler.
- Kedilerin olduğunu düşündüğü yerlerden korkarlar.
- Kedi görürsem ne yaparım diye aşırı fazla düşünmek.
- Miyavlama sesi duyunca bile endişelenmek.
Bu tepkiler kedi fobisi olan insanların hayatlarını oldukça olumsuz etkiler. Örneğin, kedi olan hiçbir kafe ya da restorana gitmeme, kedisi olan arkadaşıyla görüşmeme gibi sosyal hayatı bir hayli etkileyen davranışlar görülebilir.
Kedi fobisi olan insanların bir kısmı, bu fobinin mantıksız olduğunu ve kedilerin onlara zarar vermeyeceğini bilirler. Ancak bu farkındalık onları daha fazla rahatsız eder ve utandırır. Hatta tedavi süreci bu farkındalık yüzünden zorlaşabilir.
Kedi Fobisi Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle hiçbir rahatsızlığı ya da fobiyi kendinizin teşhis etmesini tavsiye etmiyoruz. Eğer kedi fobiniz olduğunu düşünüyorsanız bunun için bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Kedilerden sadece korkuyor olmak kedi fobiniz olduğu anlamına gelmez. Kedi fobisi, kedilerden korkmaktan çok daha ileri boyutta bir durumdur. Eğer aşağıdaki belirtilerin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
- Kedileri görmek hatta görme ihtimalini düşünmek bile anksiyetenizi tetikliyorsa,
- Yolda kedi gördüğünüzde yolunuzu değiştiriyorsanız,
- Bir kediyle karşılaşırsanız ne yaparsınız diye sürekli düşünüyorsanız,
Bu düşünceler 6 aydan daha uzun bir süredir devam ediyorsa mutlaka uzman bir psikoloğa danışmalısınız.
Kedi Fobisi Nasıl Yenilir?
Öncelikle kedi fobisine sahip olmanız her zaman için tedaviye ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez. Eğer bu durum günlük yaşamınızı etkilemiyorsa, kedilerle bir arada olmanız çok düşük bir olasılıksa kedi fobiniz günlük yaşamanızı çok etkilemeyebilir.
Ancak Türkiye’de yaşıyorsanız daha önce de dediğimiz gibi kedilerden kaçmanız pek mümkün değildir. Bu nedenle bu korkuyu yenmenizde fayda vardır. Pekala, kedi fobisi nasıl yenilir? Gelin hep birlikte inceleyelim:
Sistematik Duyarsızlaştırma (Maruz Bırakma Terapisi)
Bu tedavi yönteminde kedi fobisi olan bir kişi yavaş yavaş kedilere maruz bırakılır. Bu maruz bırakma bir terapist eşliğinde gerçekleşir. Kedi fobisi olan kişiyi kedilere maruz bırakma işlemi oldukça yavaş yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavi ters tepebilir, her şey daha da kötü olabilir.
Bu tedavide ilk adım, kedi fobisi olan bireye kedi fotoğrafları göstermektir. Kişi fotoğraflara alıştıktan sonra bu sefer de video gösterilmeye başlanır. Daha sonrasında peluş ya da doldurulmuş kedi oyuncalarına dokunmasını istemekle tedaviye devam edilir. Gerçek bir kediye dokunmasını istemeden önce kafeste bir kediyle yan yana oturması istenir. En son aşamada ise bir kediye dokunması ile terapi sonlandırılır. Bu şekilde birey kedi fobisini sistematik bir şekilde yenebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Kedi fobisi nasıl yenilir diyenler için bir başka tedavi yöntemi de bilişsel davranışçı terapi olur. Eğer sistematik duyarsızlaşma terapisinin iyi gelmeyeceğini düşünüyorsanız onun yerine bilişsel davranışçı terapisini deneyebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapisi sorunun kaynağına inme ve olayları yeniden değerlendirmeyle ilgilidir. Ancak bu yöntemde de sistematik duyarsızlaşma yöntemi kadar olmasa da kedilere maruz bırakılacaksınızdır. Ancak korkmayın, bu maruz bırakılma sistematik duyarsızlaştırma terapisindeki maruz bırakmanın yarısından bile az olacaktır.
Kedi Fobisinde İlaç Tedavisi
Bir tek kedi fobisi için değil, hiçbir fobi için özel olarak üretilmiş bir ilaç yoktur. Ancak kedi fobisinin olumsuz etkilerini hafifletecek ilaç tedavileri mümkündür. Gelin bu ilaçlara ve tedavilere birlikte bakalım…
- Kalp atışlarının hızlanması, baş dönmesinin gelişmesi gibi günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen semptomların giderilmesi için Beta Bloker ilacı kullanılabilir. Bu ilaç genellikle semptomlar görüldüğünde değil, görülmeden önce alınmalıdır.
- Kaygıyı azaltmak için kullanılan Benzodiazepin bir sakinleştirici türüdür. Bu ilaç, olay anında size yardımcı olsa da bağımlılık yapma riski çok yüksek olduğu için doktorunuz bu ilacı ara ara kullanmanızı tavsiye edecektir.
- Maruz kalma terapisini destekleyen bir ilaç olan D-sikloserin, kişiyi maruz kalma terapisinde sakinleştirir. Böylece terapi daha başarılı olur.
Ancak yine de herhangi bir fobi tedavisinde gerekmedikçe ilaç kullanılması tedavi edilmez. Çünkü terapi yöntemleri hayvan fobilerini yenmek için son derece etkili yöntemlerdir.
Kedi Fobisini Niçin Yenmemiz Gerekir?
Kedi fobisi nasıl yenilir açıkladıktan sonra kedi fobisini neden yenmeniz gerektiğinden bahsedelim. Korku, hepimizin hissedebileceği doğal ve biyolojik bir tepkidir. Herhangi bir şekilde kendimizi tehdit altında hissettiğimizde, biriyle çatışmak zorunda olduğumuzda ya da kaçmak zorunda olduğumuzda korkmamız çok doğaldır.
Kediler bize inanılmaz büyük zarar veremez, en fazla tırmalar ya da ısırır. Bunu hepimiz biliriz. Aslında bunu kedi fobisi olan insanlar da bilirler ancak kendilerine söz geçiremez, fobilerine engel olamazlar. Beyinleri kedilerin çok korkunç olduğunu söylerken gerçeği kendileri de bilirler.
Kedi fobisi, bu fobiye sahip olan insanları oldukça yorabilir. Çünkü bulunduğumuz dünyada kedilerle bir arada yaşıyoruz. Ya sevdiğimiz insanların evinde ya da sokakta… Her yerde kedi görmemiz mümkün. Haliyle sürekli kaçmamız da olası değil. Bu nedenle bu fobiyi yenmeniz hayatınızı daha konforlu yaşamak için çok önemlidir. Eğer kedi fobiniz varsa, bunu kabul etmek ya da kendi kendinize teşhis koymak yerine en yakın zamanda bir uzman psikologla görüşmenizi öneririz. Hiçbir fobi kalıcı değildir, yeter ki siz yenmek isteyin!