Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Fobisi Tedavisi Nasıl Olur?

10.01.2022
1.083
Abone Ol 
Kedi Fobisi Tedavisi Nasıl Olur?
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Kedi fobisi tedavisi nasıl yapılır? Kedi fobisi, hayat kalitesini oldukça düşüren bir fobidir. Genel olarak kadınlarda görülür bu fobi, kedilerden korkmaktan çok daha farklı bir şeydir. Çünkü kedilerden korkuyorsanız oldukları yerde bulunmazsınız ya da onlarla temas etmezsiniz. Ancak kedi fobisi olan insanlar, kedi görünce abartılı tepkiler verebilir, çığlık atabilir, kaçabilir. Hatta ve hatta kedi gören kişide nefes alamama, titreme, aşırı terleme gibi semptomlar da görülebilir. Kedi fobisi olan insanlar genellikle kedi gördükleri ortamı hemen terk etmek isterler. Tıptaki adı Ailurofobi olan kedi fobisinin belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini gelin birlikte inceleyelim.

Kedi Fobisi Neden Olur?

Kedi fobisi tedavisi hakkında bilgi paylaşmadan önce, kedi fobisinin sebeplerinden bahsedelim. Kedi fobisi daha önce kedi saldırısına uğranması sonucunda oluşabileceği gibi hiçbir neden yokken de oluşabilir. Yani kedi fobisi için spesifik bir neden söylememiz pek doğru olmayacaktır. Hatta bazen kedi fobisine anne modeli ile yaşanan çatışmalar bile neden olabiliyor. Dominant, baskıcı, sürekli ben merkezli, sert mizaçlı annelerin çocuklarında kedi fobisi çok yaygın bir şekilde görülüyor. Bilinçaltında aslında korkulan kedi değil, otoritenin kendisidir.

Kedi Fobisinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Kedi fobisi tedavisi için öncelikle bu rahatsızlığın fiziksel belirtilerinden emin olmak gerekir. Bunlar:

  • Kedi fobisi olan insanlarda kedi gördükleri an göğüs kafeslerinde ağrı veya sıkışma,
  • Bir anda çok hızlı bir şekilde terlemek, hızlanan kalp atışları,
  • Nefes almada zorluk çekme,
  • Etrafa karşı saldırganlık gösterme,
  • Titreme nöbeti,
  • Mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir.

Kedi Fobisinin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Kedi fobisinin psikolojik belirtilerini şöyle sıralamamız mümkün:

  • Kedilerden bahsedildiğinde bile korku hissedip panik olmak,
  • Kedilerin varlığından dolayı yeni alanlara girmekte zorlanma,
  • Bir kediyle karşılaşma ihtimaline karşın çok düşünmek,
  • Kedi sesi, miyavlama, mırlama gibi sesler duyduğunda fenalaşmak kedi fobisinin en yaygın belirtilerindendir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede En İyi Kedi Mamaları

Kedi Fobisi Tedavisi Nasıldır?

kedi fobisi tedavisi

Tam olarak nedeni bilinmeyen kedi fobisi tedavisi mümkündür. Duyarsızlaştırma terapisi bu fobinin en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Duyarsızlaştırma terapisi, kedi fobisi olan bireyin kafasındaki kedi korkusunun aslında başka bir korku olduğunu kabul ettirmesiyle ilgili bir tedavi yöntemidir. Hatta bu tedavi öyle güçlü bir tedavidir ki kişi, tedavisi bittiğinde kedilerle arası çok iyi olan, onlarla temasta olabilen birine dönüşebilir.

Hayvan fobisi tedavilerinin en etkili yöntemi sistematik olarak duyarsızlaşma yöntemidir. Bu yöntemde kedi fobisi olan insanlar sistematik bir şekilde kediye maruz bırakılırlar. Örneğin, önce kedilerle ilgili sohbet edilir sonrasında kedi fotoğraflarına bakılır, daha sonraki seanslarda kafesin içindeki kediyle aynı ortamlarda bulunulur ve seanslar ilerledikçe kediyle temas sağlanır.

Duyarsızlaştırma terapisinin yanı sıra bilişsel davranışçı terapi de mümkündür. Bu terapide ise daha çok korkuya neden olan düşünceler incelenir. Bu terapi yönteminde amaç kediden korkulmasına neden olan düşünce kalıplarını yeniden inceleyerek anlamlandırmaktır.

Başka bir terapi yöntemi olan EDMR ise tramvatik olayların fobiye neden olduğuna odaklanılır. Terapistler, bu tramvatik olayları yeniden yaşatarak kediye karşı duyarsızlaşmayı hedef alır.

Bir hayvandan korkmak ile ona karşı fobimizin olması arasında çok fark vardır. Korku duygusu sadece hayvanın bize yaklaşması ve temas etmesi halinde ortaya çıkarken, eğer hayvan fobimiz varsa düşündüğümüzde bile kendimizi çok kaygılı hissetmemiz muhtemeldir.

Kedi fobisi, hayat kalitemizi oldukça düşüren bir fobidir. Çünkü sokakta, gittiğimiz kafelerde, mağazaların içinde, otobüs duraklarında… Her yerde kedilerle karşılaşmamız mümkündür. Kedilere karşı fobiniz sizi sosyal çevrenizden, sahilde yürüyüş yapmaktan, balık restoranına gitmekten, belki de kedisi olan en yakın arkadaşınızdan uzaklaştırabilir. Eğer böyle bir fobiniz varsa, uzman bir psikolog ile görüşüp kendiniz için doğru olan tedavi yöntemine başlamanız çok daha iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.