Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Neyden Korkar? Kedilerin Korktuğu Şeyler

Abone Ol 
Kedi Neyden Korkar? Kedilerin Korktuğu Şeyler
1900.38₺

1590.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2635.00₺

1693.55₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2749.90₺

1865.55₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
990.00₺

538.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedi neyden korkar? Kedilerin genellikle tehdit olarak algıladıkları her şeyden korkmaları olasıdır. Daha önce hiç görmedikleri bir nesneden korkabilir, ani seslere karşı korku tepkisi verebilir ve daha önce orada olmayan bir nesneyi gördüklerinde bunu tehdit olarak algılayabilecekleri için korkup aniden kaçabilirler.

Kediler Neden Korkma Tepkisi Verir?

Kedilerin genel olarak korktuğu belirli nesneler olduğundan söz etmek pek mümkün olmaz çünkü kediler aslında onlar için korku unsuru olmayan her şeyden korkabilirler. Örneğin sahiplerinin aniden odaya gelmesi ya da sahiplerinin ani bir ses çıkarması bile kediler için korku verici olabilir. Bu sebeple de kedilerin farklı pek çok unsuru tehlike olarak algıladığı durumlarda korku tepkisi vermesi mümkündür. Kedi neyden korkar açıklamadan önce kedilerin korkma nedenleri nelerdir bahsedelim.

Genellikle kedilerin korkmasının temel nedeni, tehdit ya da tehlike algılamalarıdır. Tehlike ya da tehdit algılayan kediler, korkma tepkisi gösterebilirler. Bu nedenle de kedilerin korkusunun altında aslında vahşi doğadan ve onların yırtıcı güdülerinden gelen bir düşünme biçimi mevcuttur.

Orta seviye bir yırtıcı olan kediler, vahşi doğada kendilerini korumak adına korkarlar. Korkmak, onların kendisini tehlikeden korumasını sağlar. Ancak bu şekilde kedilerin vahşi doğa içerisinde kendilerini koruması mümkün olabilmektedir. Bu sebeple de kedilerin korkusu aslında güdüsel bir davranıştan gelir.

Henüz yeni dönemde evcilleştirilmiş olan kediler, köpek ve benzeri diğer pek çok hayvana göre çok daha geç evcilleştirildiğinden dolayı hala güdüsel olarak vahşi doğa davranışlarına ve tepkilerine sahipler. Vahşi doğa davranışlarına sahip olabilen kediler, dışarıdan gelebilecek her tehlikeye karşı daima açık şekilde hareket ederler. Uyurken, tuvaletlerini yaparken veya yemek yerken kedilerin tehlikelere karşı açık şekilde hareket etmesi mümkündür. Bu yüzden de kediler evde bakım görse bile aslında geçmişten gelen güdülerine bağlı şekilde pek çok noktada korku güdüsü gösterebilirler.

Kedi Neyden Korkar?

Kedi Neyden Korkar?

Genellikle kedilerin tehlikeli olarak algıladıkları her şeyden korkmaları mümkündür. Ani bir ses, aniden gelen biri, aniden düşen bir obje kedilerin korkmasına sebebiyet verebilir. Benzer şekilde daha önce hiç görülmemiş olan bir nesne, kedilerin korkması için bir nedendir. Örneğin kediniz daha önce hiç karpuz görmediyse bu obje ona yabancı gelecektir. Büyük, yuvarlak ve tehlikeli görünen bu meyve karşısında kedinizin ciddi şaşkınlık ve korku tepkileri vermesi olasıdır. Elbette korkan kediler de farklı tepkiler ile korktuklarını belirtebilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Günde Ne Kadar Uyur?

Daha önce hiç görülmemiş nesnelerden insanlar da korkar. Temelde bu, güdüsel bir durumdur. Daha önce hiç görülmemiş olan bir nesnenin tehlikeli olabileceği düşüncesi aslında temelde pek çok canlıda vardır. Bu nedenle de kedilerin daha önce hiç görmedikleri bir nesne karşısında korkması da son derece doğaldır.

Görülmemiş olan nesnelerden korkma durumu insanlar için de geçerlidir. Yani daha önce hiç görülmemiş olan bir insan ile karşılaşıldığı zaman da kedilerin korkması muhtemeldir. Ayrıca bu durumda yabancıdan potansiyel tehlike gelme riski daha yüksektir çünkü yabancı, hareket eder ve ses çıkarır. Bu sebeple de yabancılardan korkan ve sık sık yabancı kişileri görmeyen kediler, başlarda korku ve şaşkınlık tepkisi gösterse bile ilerleyen dakikalarda agresif şekilde hareket edebilirler.

Kediler Diğer Hayvanlardan Korkar Mı?

Kedi neyden korkar? Bir tehlike unsuru olan diğer hayvanlar, kediler ve bebekler de kediler için korku verici olabilir. Köpek ve benzeri farklı evcil hayvanlar, kedilerin korkmasına neden olabileceğinden dolayı ilk karşılaşmada kedilerin korku tepkisi vermesi mümkündür. Özellikle de yabancı evcil hayvanlar kediler için bir korku unsuru olsa dahi kedilerin korku unsurları bunlarla sınırlı değil.

Kediler Bebeklerden Korkar Mı?

Yeni emeklemeye ve yeni yürümeye başlamış olan bebekler kedileri bir oyuncak gibi görebilirler ve peşlerinden koşup kedileri yakalamak ve onlarla oynamak için heveslenebilirler. Elbette kedilerin de bundan korkma ihtimalleri vardır. Ayrıca bebekler henüz onların hangi durumlarda sinirlenebileceğini ve hangi durumlarda canlarının acıyacağını da bilmediğinden dolayı kimi zaman kedilerin canını istemeden acıtabilirler. Bu durumda da kediler tüm bebeklerden ve çocuklardan korkabilir.

Kediler Veterinerden Korkar Mı?

Kedi neyden korkar? Veterinere gitmek de kediler için büyük bir korkudur. Genellikle aşı oldukları, kontrollerinin yapıldığı, tanımadığı hayvanların ve insanların olduğu bu alan; kediler için son derece korku verici olabilir. Veterinerler bir işlem gerçekleştirirken kedilerin sinirlenmesi durumunda her ne kadar tedbirli ve nazik davransalar bile kedilerin korkması ve sinirlenmesi olasıdır. Bu tip durumlar ise kedilerin yüksek korku hissetmesine yol açar, veterinere gitmemek için de ellerinden geleni yapmalarına neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Nezlesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kedi Neyden Korkar?

Kediler Sudan Korkar Mı?

Sudan korkmak da kedilerde yaygındır. Kedilerin sudan korkması ise ıslanmaktan korkmalarından kaynaklanmaz. Yani aslında kediler yıkanmaktan korkmazlar. Yıkanırken ya da suyun içindeyken kediler kontrolü kaybedebileceklerini ve tehlike içerisinde olabileceklerini düşünür. Bu durumda da kedilerin sudan uzak durmak istemeleri mümkündür.

Kontrolü kaybetmemek ve kendilerini her daim koruyabilmek adına kedilerin sudan uzak durmak istemeleri son derece doğal bir davranış kalıbıdır. Bazı kedi ırklarının sudan korkmadığına dair de yaygın bir görüş mevcuttur. Örneğin Van kedilerinin suya girmekten korkmadığı görüşü yaygındır. Oysa bu düşünce yanlıştır. Van kedileri de sudan korkabilir. Benzer şekilde farklı kediler de suya ve banyo yapmaya doğru şekilde alıştırılırsa bu durumda korkmaları mümkün olmayacaktır.

Kedinizi banyoya alıştırmak için aradığınız tüm ürünleri online pet shop mağazamızda keşfedin!

Kediler Başka Nelerden Korkar?

Yüksek sesli şekilde çalışan aletler ve yüksek ses çıkaran ürünler kedileri rahatsız eder ve korkutabilir. Örneğin blender, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi pek çok sesli ürün kedilerin korkmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca aniden gelen yüksek sesler de kedilerde yüksek bir korku duygusuna neden olabilmektedir. Şimşek çakması, kapı zilinin çalması, saatin alarmının çalması gibi pek çok durum kedileri hem rahatsız eder hem de onlara tehlike altında olduklarını hissettirebilir. Bu nedenle de kedilerin genel olarak yüksek sesten korktuğundan söz edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.