Kedilerde Fıtık Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde fıtık görülebilir. Dokuların veya organların sınırları dışına erişmesi ve buna bağlı şekilde meydana gelen ağrılar gibi bazı sorunlar, fıtık ile ifade edilmektedir. İnsanlarda çoğunlukla bel ve karın fıtığı görülür. Ancak kedilerde farklı vücut bölümlerinde fıtığın oluşması mümkündür.
Kedi fıtık sorunu, evcil hayvanınızın vücudunun bazı bölümlerinde ortaya çıkabilir. Yoğun ağrıya yol açabilir. Özellikle de hareketlerde kısıtlama yaratabilir. Kedilerde fıtık tedavi edilmez ise felç gibi daha kötü durumlara sebebiyet verebilir.
Kedilerde Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Kedilerde çok çeşitli fıtık türleri görülebilir. Kedilerde görülen fıtık türleri ise şunlardır:
- Karın fıtığı
- Perineal fıtık
- Diyafram fıtığı
- Kasık fıtığı
- Göbek fıtığı
- Göğüs fıtığı
Kedilerde Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde fıtık, vücuttaki herhangi bir zayıf alan veya yırtık nedeni ile ortaya çıkabilir. Bazı organların veya kasların yırtıktan vücut dışına çıkmaya çalışması ile çeşitli sorunlar görülmesine neden olur. Bunlarla beraber kedilerde fıtık belirtisi farklı şekillerde kendisini gösterir. Fıtığın belirtileri ise şunları kapsar:
- Nefes darlığının görülmesiyle beraber kedide solunum güçlüğü ve halsizlik durumlarının yaşanması
- İshal ve kabızlık gibi bazı bağırsak sorunları
- Fıtık alanında şiş bir görünümün meydana gelmesi
- Kedinin fıtıktan dolayı iştahını kaybetmesi ve kedi maması yemek istememesi
- Fıtığın oluştuğu yerde yoğun ve acı verici bir ağrının yaşanması
Kedide Fıtık Tedavisi Nasıldır?
Fıtık sorunu ilaçlar veya fizik tedavi gibi bazı tedavi seçenekleri ile iyileştirilmesi zor bir sağlık sorunu olduğundan, genel olarak ameliyat uygulanması tercih edilir. Cerrahi teknik, özel bir şekilde geliştirilmiş yöntemlerle deneyimli veterinerler tarafından uygulanır. Veteriner, fıtık alanında onarım gerçekleştirir. Bu sayede taşma gösteren doku ve organların yerine dönüşünü sağlar.
Kedilerde fıtık ameliyatı çok hassas bir operasyondur. Bu işlem esnasında fıtığın türüne göre ameliyat süresi ve bakım ayrıntıları değişir. Ameliyattan sonra kedinin beslenmesine ve bakımına ayrıca dikkat edilmelidir. Bu süreçte veteriner tarafından önerilen kedi maması ve ilaçlar tercih edilmelidir. Kedinin kilo almaması için hareketli bir yaşam tarzını benimsemesi sağlanmalıdır.
Kedide fıtık sorununun tedavisi yapılmadığı sürece daha ciddi sorunların oluşma riski bulunur. Bu nedenle de kedinin mutlaka veterinere götürülmesi ve tedavisinin yapılması gerekir.