Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Yaşam Süresi Ne Kadar? Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Abone Ol 
Kedi Yaşam Süresi Ne Kadar? Kediler Kaç Yıl Yaşar?
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
990.00₺

538.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedi yaşam süresi nedir? Kedi sahipleri ve kedi sahiplenmek isteyenler kedilerin yaşam süresini merak ederler. Evcil dostlarının onlar ile ne kadar süre yaşayabileceğini bilmek, kedi sahiplerinin kafasındaki soru işaretlerini giderecek niteliğe sahiptir. Kedilerin ortalama yaşam süresi onların cinsine, sahip oldukları sağlık sorunlarına, beslenme ve bakım koşullarına göre farklılık gösterebilmektedir. Peki, kedi yaşam süresi ne kadar? Kediler ne kadar yaşar? Kedilerin ömrünü etkileyen faktörler nelerdir?

Kedi Yaşam Süresi Ne Kadar?

Kediler uzun süre yaşayabilir. Bir kedinin ortalama ömrü yaklaşık 15 yıldır, bu nedenle genellikle evcil köpeklerimizin çoğundan daha uzun yaşarlar. Genç bir kedinin, hatta yirmili yaşlarındaki bir kedinin görülmesi alışılmadık bir şey değildir. Kedinizin ne kadar yaşayabileceğini belirlemede birçok faktör rol oynayabilir.

Bir kedinin tam olarak ne kadar yaşayacağını bilmek imkansız olsa da, bazı kedi türlerinin genellikle diğerlerinden daha uzun yaşadığı bilinmektedir. Siyam ve kuyruksuz kedi ırkları genellikle diğer ırklardan uzun yaşayan kedilerdir.

Tüm kedi ırkları için belirtilen ortalama kedi yaşam süresi 12-18 yıl aralığındadır. Yine de sokak kedileri, yeterli şartlara sahip olmayan kediler ve çeşitli rahatsızlıklara sahip olan kediler 12-18 yıl aralığında yaşayamayabilir. Bu durumda kedilerin yaşam sürelerini etkileyen pek çok faktörden bahsetmek de mümkün hale gelir.

Kedilerin ortalama yaşam süreleri onların ırkına, hastalıklarına, sahip oldukları yatkınlıklara, beslenme ve sağlık koşullarına, yaşadıkları alana, psikolojik durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Özellikle de sokak kediler genellikle araba çarpması, işkenceye maruz kalma, diğer hayvanlar tarafından saldırıya uğrama, açlık, susuzluk ve benzeri pek çok nedene bağlı şekilde yaşamlarını yitirir ve belirtilen süre kadar yaşayamayabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Genç Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kedi Yaşam Süresi

Kedilerin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kedi yaşam süresi birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerden çevresel olanlar kedilerin bakım ve beslenme tarzını kapsar. Özellikle de bakımdan kaynaklı şekilde yakalanabilecekleri hastalıklar kedilerin yaşam süresini ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.

Hastalıklar Kedilerin Yaşam Süresini Etkileyebilir

Kedilerin yaşam süresinin mümkün olduğunca uzun olması için onların sağlıklı bir hayat geçirmesi gerekir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de çeşitli sağlık sorunları erken ölüme neden olabilir. Örneğin obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi pek çok uzun süreli hastalık kedilerin güçsüz düşmesine neden olur ve yaşam sürelerini kısaltabilir.

Kedilerin yaşayabileceği kuduz, parazit, enfeksiyon ve benzeri onlarca basit görünen hastalık onların yaşam süresine etki edebilir. Özellikle de yavru kedilerin bağışıklık sistemleri çok güçlü olmadığı için basit bir enfeksiyon durumu dahi onların sağlığını ciddi ölçüde tehdit edebilir ve ölümlerine neden olabilir. Bu nedenle de hastalıklara karşı önlem almanın yanı sıra kedilerin bakımını doğru ve nitelikli şekilde sağlamak da oldukça önemlidir.

Kedilerin Beslenme Alışkanlıkları

Kedi yaşam süresi beslenme ile yakından ilişkilidir. Kediler öncelikle et yerler, bu nedenle zorunlu etoburlar olarak kabul edilirler. Bu nedenle kediler doğru şekilde kedi maması tüketmeliler. Bir ev kedisinin beslenme ihtiyaçlarını belirlemek için pek çok araştırma yapılmıştır. Bu yüzden kedi sahiplerine sunulan yiyecek seçenekleri bol miktarda bulunmaktadır.

Ancak tüm yiyecekler eşit yaratılmamıştır. Yetişkin kediler büyük miktarlarda karbonhidrat veya laktozu sindiremezler, bu nedenle bunlar yiyeceklerinde gereksiz bileşenlerdir. Karbonhidratlar, sindirilen proteinin miktarını bile azaltabilir, bu yüzden aslında bir kediye zararlıdırlar. Öte yandan proteinler bir kedi için çok önemlidir.

Kediler, benzersiz sindirim sistemleri nedeniyle, bir köpeğe kıyasla çok miktarda proteine ​​ihtiyaç duyar. Yetişkin kediler günde en az 5.5 g / kg protein almalıdır. Bu, ortalama 8 kiloluk bir kedinin her gün en az 20 gram protein tüketmesi gerektiği ve genellikle daha fazlasını tüketmesi gerektiği anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Alerjisi Öksürük Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir kedi için temel amino asitler de çok önemlidir. Taurin, metiyonin ve sistin bu temel amino asitlerden bazılarıdır ve bunlar olmadan, önemli vitaminler ve uygun miktarda protein, bir kedinin sağlığı büyük ölçüde zarar görebilir.

Kedilerin yaşam süresini kısaltan en önemli faktörlerden biri yetersiz beslenmedir. Özellikle de sokak kedileri sağlıklı şekilde beslenemeyebilirler. Bu durumda yaşam sürelerinin daha kısa hale gelmesi de mümkün olabilir. Kedilerin yetersiz beslenmesi yalnızca az yemek yemeleri olarak düşünülmemelidir.

Kedilerin de tüketmesi gereken çeşitli içerikler vardır. Vitaminler, mineraller, protein, karbonhidrat ve yağlar dengeli olarak tüketilmezse bağışıklık sistemi de giderek zayıflar. Bu durum kediler her türlü hastalığa daha açık hale gelir.

Kedilerin yetersiz beslenmesi onların sağlığını tehdit ettiği gibi çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimalleri de yüksektir. Bu durum kediler yetersiz ve yanlış beslenme nedeniyle ölebilir, sağlıksız bir yaşam sürebilir ya da çeşitli hastalıklara sahip olabilir. Ayrıca kimi zaman aç kalan kediler yabancı nesneleri yeme eğilimi de gösterir. Bu durumda organlarda meydana gelebilecek yaralanmalar, kanamalar, enfeksiyonlar ya da pek çok durum kedilerin ölümüne neden olabilir. Kedinizin ömrünü uzatacak, besleyici ve sağlıklı kedi mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Kedilerin Irkları Ömrünü Etkiler

Her kedi ırkı için ortalama bir yaşam süresi verilebilir ancak bu her kedinin ortalama olarak belirtilen süre yaşayacağı anlamına gelmez. Çeşitli kedi ırkları diğerlerine göre daha dayanıksız bağışıklık sistemine sahip olabilir. Aynı şekilde bazı ırklar çeşitli hastalıklara diğerlerine göre daha yatkındırlar. Bu tür durumlar bazı ırkların ortalama yaşam süresinin diğerlerine oranla daha düşük olmasına neden olabilir.

Kedi Yaşam Alanı

Kedi yaşam süresi kedinizin yaşam alanıyla da ilgilidir. Kedilerin yaşadığı alan onların ömrüne ciddi şekilde etkide bulunur. Kedilerin stresten uzak, mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşaması onların çok daha sağlıklı olmasına yarar sağlayacaktır. Sıkışık, kapalı, kasvetli alanlarda yaşayan kediler ise stres ve benzeri etkenler nedeniyle daha kısa bir ömre sahip olacaklardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi İhtiyaç Listesi

Özellikle de barınak gibi alanlarda pek çok kedi ile birlikte yaşamak zorunda kalan hayvanların ömürlerinin evlerde mutlu şekilde yaşayan kedilere göre daha az olduğu görülmüştür. Kediler barınaklarda sağlıklı olsa dahi sahip olmadıkları imkanlar nedeniyle stres altında yaşamaktadır. Bu durumda da stres onların depresyon ve benzeri rahatsızlıklara sahip olmasına ve daha az yemesine ya da ciddi şekilde hastalanmasına neden olarak ömrünü kısaltmıştır. Kediniz için en iyi kedi kulübe ve evlerini online mağazamızda bulabilirsiniz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.