Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedide Diş Dökülmesi Nedenleri

Abone Ol 
Kedide Diş Dökülmesi Nedenleri
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
621.50₺

535.90₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedide diş dökülmesi, kedinin yaşına bağlı olarak gelişebilen bir problemdir. Bilmelisiniz ki, kediler söz konusu olduğunda onların da süt dişleri bulunmaktadır. Yaşamlarının ilk dönemlerinde süt dişleri dökülür ve yerine kalıcı dişler çıkar. Fakat yetişkin kedi dostlarımızın da dişlerini kaybetmeleri yaygın bir durumdur.

Kedide Diş Dökülmesi Neden Olur?

kedide diş dökülmesi

Kedilerde kesici dişler en küçük yapılı olanlardır. Makas fonksiyonu gören ve besinleri kesmeye destek olan bu dişlerdir. Azı dişi oldukları için işlevsel bir yapıya sahiptir. Kimi sebeplerden dolayı kedilerin dişleri çürüyebilir ve dökülebilir. Kedide diş dökülmesi sebepleri şu şekilde açıklanabilir:

1. Kedilerde Dökülen Dişlerin Süt Dişi Olması

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kedilerin de biz insanlar gibi süt dişleri vardır. Yaşamın ilk üç haftalık döneminde kediler dişsizdir. Bundan dolayı annelerini emmeleri kolay olur. Üç hafta sonrasında ise küçük, dengesiz olan süt dişler gelişmeye başlar.

Normalde altı haftalık olan yavru kedilerin süt dişleri oluşmuştur. Kedilerde ortalama ömrü dört ay kadar olan 26 tane süt diş bulunmaktadır. Bu süreçten itibaren kedinin süt dişleri dökülür ve yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar.

2. Kedilerde Kötü Beslenme

Yetişkin kedide diş dökülmesi kötü beslenme koşullarından kaynaklanabilir. Unutulmamalıdır ki kedinin dişlerinin güçlü ve sağlıklı olması, onun beslenmesiyle ve diş bakımıyla yakından ilgilidir. Bu sebeple kedilerin dişlerinin yeteri kadar güçlü olmamasının temel nedenlerinden biri de beslenmedir.

Kedilerin et proteinine gereksinimi olduğunu ve bu yüzden et proteini açısından yoğun olan kuru kedi mamaları ve konserve kedi mamaları ile beslenmeleri gerektiğini hatırlatırız. Kedinize kaliteli kedi maması yerine normal gıdalar veriyorsanız, kedinizin besin bileşenleri gereksinimi tam olarak karşılanmıyor olabilir. Bu da kedide diş dökülmesi problemini teşvik edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Doğum Belirtileri Nelerdir?

3. Kedilerde Diş Hastalıkları

Kedide diş dökülmesi söz konusu olduğunda sevimli dostunuzun dişlerini zayıflatan rahatsızlıklar gibi hususları da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, yemek artıklarının diş ve diş etlerinde birikmesi, kedinin diş sağlığını olumsuz anlamda etkileyecektir. Bu, çeşitli diş ve diş eti problemlerinin meydana gelmesine yol açabilir.

Kedilerde diş eti iltihabı gibi sorunlar, kedinin dişlerinin çürümesine ve dişlerin dökülmesine neden olabilir. Eğer kedinin dişleri düzgün bir şekilde temizlenmiyorsa, yemek artıkları dişin taban bölümünde ve diş etlerinde depolanır. Ağızda birikmiş olan bakteriler ise diş etlerinde plak oluşturur. Bu da diş etlerini olumsuz etkileyerek iltihaplanmayı teşvik eder.

Hatta bu süreç kedide ağrı durumuna da sebebiyet verebilir. Kedinizin ağız ve diş bakımına dikkat ederek, düzenli olarak kedi diş bakım ürünleri ile sevimli dostunuzun bakım gereksinimini yerine getirerek ona yardımcı olabilirsiniz.

Yetişkin Kedide Diş Dökülmesi

kedide diş dökülmesi

Yetişkin kedilerin diş ve ağız sağlığına çok dikkat edilmelidir. Çünkü süt dişlerden sonra çıkan dişler kalıcı olmaktadır. Bu kalıcı dişlerin dökülmesi ise kedinin pek çok farklı zorlukla karşılaşmasına sebep olur.

Sağlıklı bir kedinin dişleri 30 adettir. Çoğunlukla yetişkin kediler 8 yaşından itibaren bir veya iki dişini kaybedebilir. Bu, dişin seneler içinde çok fazla aşınması ve zarar görmesinden dolayı oluşur.

Bir kedinin dişlerinin düşmesi, ona zarar veren bir durumdur. Bu yüzden detaylı bir muayene için veteriner hekime gitmek şarttır. Bir diş kaybının gerçek sebebini öğrenmek için veterinerden yardım almak önemlidir. Bu sayede kedinin diğer dişlerini kaybetmesi önlenebilir ve sağlığı desteklenebilir.

Ayrıca daha fazla dişin düşmesini engellemek adına kedinizin ağız ve diş bakımına çok dikkat etmelisiniz. Bir kedinin dişlerini temizlemek, sık olarak yapılması gereken bir bakım uygulamasıdır. Optimal ağız sağlığı için haftada en az iki veya üç defa kedinizin dişlerini fırçalamayı unutmamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Horner Sendromu Nedir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.