Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Ağrı Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Kedilerde Ağrı Belirtileri ve Nedenleri
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Kedilerde ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ağrı durumu; zihinsel, fiziksel ve duygusal refahı olumsuz anlamda etkileyen sıkıntı verici bir histir. Çoğunlukla kedinin genel sağlığında yolunda gitmeyen bir durumun varlığı ile ilgilidir.

Kedilerde Ağrı Nedir?

İnsanlar, vücutlarında hangi bölgenin ağrıdığını kolaylıkla tarif edebilirler. Ancak hayvanlar için bu durum söz konusu değildir. Onlar konuşamadıkları için dertlerini sözcüklerle anlatamazlar. Bazı hayvan türleri ağrı yaşadıklarına dair çeşitli belirtiler gösterebilirler. Fakat kedi dostlarımızın ağrı hissettiğini anlamak, diğer birçok hayvan türüne göre biraz daha zordur.

Kedilerin ağrı çektiklerini fark ettirmemelerindeki en büyük nedenlerden biri de doğada av konumunda olmalarıdır. Bu yüzden kendilerini saldırıya açık hale getirebilecek herhangi bir ağrı semptomunu saklama eğilimi gösterebilirler.

Bir kediniz varsa, onun beden dilini anlama hususunda zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak onun ağrı yaşadığını anlama ve bunun çözüm yollarını bulma konusunda yetersiz davranırsanız, kedinizin daha fazla acı çekmesine yol açabilirsiniz. Bu yüzden de kedilerde ağrı belirtileri ve nedenleri konusunda bilgili olmanızda yarar vardır.

Kedilerde Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Ağrı

Kedilerde ağrı sebepleri birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Kedinin ağrı çekmesi kimi zaman hafif bir üşümeden kaynaklanabileceği gibi kimi zaman da kanser gibi ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Genel olarak kedilerin ağrı çekme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedilerde artrit: Eklem iltihabı olarak bilinen bu rahatsızlık, dirsek, omuz, kalça veya dizlerde görülebilen ve bu bölgelerde ciddi ağrılara yol açan bir hastalık türüdür.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Kedilerin ağrı yaşamaları idrar yolu enfeksiyonlarından dolayı da olabilir.
  • Apseler: Apse, kedilerde ağrı nedeni olabilir ve bir süre fark edilmeyebilir. Çünkü kedi dostlarımızın tüyleri bu apseleri gizleyebilir. Pek çok çeşidi olan apse, ciddi ağrılara sebep olabilir.
  • Diş ve diş eti problemleri: Sevimli dostunuzun ağzında periodontal hastalık, kırık diş, ağız içi kanseri gibi çeşitli problemler gizleniyor olabilir. Bunlar da kedilerde ağrıya neden olabilir.
  • Uzamış tırnaklar: Kedi dostunuzun tırnak bakımını düzenli olarak yerine getirmezseniz, tırnakları uzar ve eğri bir hal alır. Eğrilen tırnaklar kedilerde ağrı yapabilir. Kedi tırnak makası ile düzenli şekilde bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Kabarık Tüylü Kedi Irkları

Bu nedenler dışında glokom, kulak enfeksiyonu, kornea ülseri, üveit, sindirim sistemi bozuklukları da ağrıya yol açan faktörler arasında sayılmaktadır.

Kedilerde Ağrı Belirtileri Nelerdir?

Bir kedinin ağrı yaşamasının birçok sebebi olabilir. Kedi dostlarımız her ne kadar ağrılarını gizlemeyi başarsalar da bazı semptomlardan onların acı çektiğini anlayabiliriz. Kedilerde ağrı belirtileri şunları içerir:

1. Sürekli Miyavlama

Kedi dostlarımız genelde sık olarak miyavlamazlar. Fakat aniden aşırı yüksek sesle miyavlamaya ve inlemeye başladıysa, onun ağrı çektiğinden şüphelenebilirsiniz. Bu durum çiftleşmek istediğini de ifade edebilir. Ama sanılanın aksine kediler sadece huzurlu ve mutlu olduklarında değil, vücutlarındaki ağrılardan dolayı da mırlayabilirler.

2. Ruh Hali Değişimi

Kedilerde ağrı, ruh hali değişimlerine neden olabilir. Bu bağlamda, her daim hareket halinde olan kediniz saklanmaya başlayabilir. Mobilyalara, dolaplara veya bahçede herhangi bir alana gizlenebilir. Eğer kedi dostunuz hamile ise saklanma eylemi, doğumun yaklaştığını gösterebilir. Ama kediniz kısırlaştırılmış ise acı çekiyor olabilir.

Normal şartlarda sizinle ve evdeki diğer insanlarla vakit geçirmeyi seven kediniz, sizden ve diğer insanlardan uzakta duruyorsa da bu durum ağrının bir işareti olabilir. Bunlara ek olarak vücudunda herhangi bir ağrı olan kediler agresif olabilir. Sadece yabancı kişilere değil sahiplerine de saldırabilirler. Hatta ağrılı bölgeye dokunulduğunda ısırma gibi davranışlarda bulunabilirler.

3. Yeme Düzeninde Değişiklik

Kedilerde ağrı, kedi dostunuzun mama yeme alışkanlığını da değiştirebilir. Ağrıdan dolayı kedinizin iştahı azalabilir. Özellikle diş eti problemi olan kediler mama ve su tüketimini istemeyebilirler. Eğer kedi dostunuz iki günden fazla kedi maması yemeyi ve su tüketimini reddediyorsa, onu bir veterinere muayene ettirmelisiniz.

4. Kalp Atış Hızının Artması

Kedilerde ağrı, kalp atış hızının artmasıyla da kendini gösterir. Ağrılı bölgeye dokunulduğunda kedinin kalp atış hızı yükselir. Fakat kedinizin kalp atış hızını ölçmeyi bilmiyorsanız da bir veteriner hekimden yardım almanız en doğrusu olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Diş Dökülmesi Ne Anlama Gelir? Neden Olur?

5. Sürekli Aynı Alanı Yalama

Kedi dostlarımız ağrılı bölgelerini yalama davranışı gösterebilirler. Bu yüzden kediniz daimî olarak bir bölgesini yalıyor ise ilgili bölgenin ağrıdığından şüphelenebilirsiniz. Eğer ağrı yoğun ise kediniz ağrılı bölgeyi ısırma davranışında da bulunabilir.

6. Halsizlik

Kedilerde ağrı, kedinizin halsiz görünmesine neden olabilir. Ağrı çeken kedinin aktivitelerinde azalma olur, kedi oyuncakları ile oynamak istemez. Normalde aktif olan, koşup oynayan kedinizin sürekli uyumak için fırsat kolladığını görürseniz, bunlar kedinizin ağrı çektiğini gösteren işaretler olabilir.

7. Yüksek Yerlere Çıkmaktan Kaçınma

Bilindiği üzere kediler yüksek yerlere çıkmayı çok severler. Kedi tırmalama tahtaları üzerine veya cam kenarlarına çıkma gibi durumlar sağlıklı kedi davranışları arasında yer alır. Ancak kediniz aniden bu davranışlarını sürdürmeyi bıraktıysa, vücudunun herhangi bir yerinde ağrı olabilir.

8. Uykusuzluk

Kedilerde ağrı, uykusuzluk problemine neden olabilir. Ağrı yaşayan bir kedi tedirgin hisseder. Kendisini rahat ve huzurlu hissetmediği için uyku sorunu ortaya çıkabilir.

Ağrı Çeken Kediye Ne Yapılabilir?

Kedilerde ağrı belirtileri ve nedenleri hakkında bilgi verdikten sonra ağrı çeken kediye nasıl yardımcı olabileceğinizden söz edelim. Kedinizde anormal durumlardan herhangi birini fark ettiğiniz anda, bunların ağrıdan veya bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için onu veterinere götürmeniz lazım.

Veteriner hekim kedinizde ağrının sebebini tespit ederek buna en uygun tedavi seçeneğini uygulayacaktır. Bu tedavi ise masaj, ısı terapisi, ağrı kesici ilaçlar veya fizik tedavi olabilir. Kedilerde ağrı eğer ki eklem problemlerinden dolayı oluşuyorsa, kedi tuvalet kabı ile kedi mama ve su kabı kolay ulaşabileceği bir alanda konumlanmalıdır.

Ayrıca kedi tuvaleti, kedi dostunuzun kolaylıkla kullanabileceği bir yükseklikte olmalıdır. Kapaklı ve yüksek bir tuvalet kullanıyorsa, kedinize açık kedi tuvaleti alabilirsiniz. Bunlara ek olarak kedi dostunuzun tedavi aşamasında diğer evcil hayvanların ve çocukların onunla oynamaya çalışmasına da engel olmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ev Yaşamına Uygun Kedi Irkları ve Özellikleri

Kedinizin ağrısını hafifletmek için ona reçetesiz ağrı kesici ilaçlar vermekten kesinlikle kaçınmalısınız. Bu noktada veterinerin tavsiyelerine bağlı kalmanız son derece önemlidir. Kedinizin iştahı yok ise ona lezzetli konserve kedi mamaları sunabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.