Kedilerde Artrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde artrit hastalığı yaygın görülen problemlerden biridir. Peki, Kedilerde artritin belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir?
Kedilerde Artrit Nedir?
Kedilerde artrit, bir kedinin yaşamı boyunca geliştirebileceği kemik rahatsızlıklarından biridir. Tıpkı insanlar gibi kedilerin de ağrı çektiği olur. Bunlar kemik problemlerinden kaynaklanır. Kedi artriti, osteoartrit veya kedi romatizması şeklinde de bilinir. Kronik inflamatuar dejeneratif bir hastalıktır. Kedinin eklemlerinde ağrı, sertlik ve hareket kaybına yol açabilir. Artrit ayrıca her yaştaki kediyi etkileyebilen bir sağlık problemidir.
Kedilerde Artrit Nedenleri Nelerdir?
Kedinizde artrit problemi var ise bunun olası nedenlerini şöyle açıklamamız mümkün:
- Genetik: Bacaklarda malformasyonların bir sonucu olarak bu rahatsızlık genetik olabilir.
- Bulaş yolu: Bazı bakterilerin eklemleri etkilemesi sonucu bu rahatsızlık bulaş yolu ile kedinize gelebilir.
- Travma sonrası: kedinin aldığı bir yaralanma, darbe ya da travma sonucunda bu rahatsızlık oluşabilir.
- İmminolojik: bazen vücut sinovyal zarı yok edebilir. Bu durum da kedilerde artrit oluşumuna yol açabilir.
- Obezite: Şişman bir kedi, aşırı kilolu bir insan gibi dizlerini zorlar. Bu durumda eklemler olması gerekenden daha fazla ağırlık taşımak zorunda kalabilir. Bu da hastalığın semptomlarını kötüleştirir.
Kedinizin kilo probleminden dolayı artrit yaşamasını önlemek adına onunla oyunlar oynayabilirsiniz. Kedi oyuncakları sayesinde kedi dostunuzun keyifli vakit geçirirken diğer yandan da hareket etmesine yardımcı olabilirsiniz. Egzersiz, kedinizin artrit geliştirmesini önlemeye destek olabilir. Bu nedenle kedinize zaman ayırmalı ve çeşitli oyuncaklar sayesinde gün içinde aktif kalmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Artrit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde artritin belirtileri şunları içerir:
- Eklem iltihabı: Bu, çıplak gözle görebileceğiniz bir belirti değildir. Yine de kendinizin eklemlerinde şişme varsa iltihaptan şüphelenebilirsiniz.
- Hareketlilik kaybı: kediniz eskisi gibi hareket etmekte zorlanıyor olabilir. Bu artritin açık bir belirtisi olabilir.
- Kas ağrısı: Kediler acıyı çok iyi gizlerler. Acıya insanlara göre çok daha fazla toleransları vardır. Bu nedenle bu semptomu tespit etmek zor olabilir. Kediniz bir uzvuna dokunduğunuzda rahatsız olursa, bu bir ağrı belirtisi olabilir. Dolayısıyla bu durum artrit belirtisi olarak dikkat çeker.
- Uzuvlarda sertlik: Kediniz ayaklandığında bir veya daha fazla uzvunda anormal sertlik olduğunu görürseniz, bu durum kedi romatizmasını işaret edebilir.
- Davranışta ani değişiklikler: Genel bir kural olarak, kedi dostunuzun bir tür davranışı varsa ve bu davranıştan ani olarak vazgeçtiyse, kedi dostunuz romatizmadan muzdarip olabilir. Bu durum mutlaka romatizmanın belirtisi değildir elbette. Ancak kedilerde artrit belirtileri arasında yer alır.
Kedilerde Artrit Tedavisi Nasıldır?
Kedinize artrit teşhisi konulduktan sonra kedinin yaşam kalitesini iyileştirmek için tedaviye başlanması gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi kronik ve dejeneratif bir rahatsızlıktır. Bu nedenle eğer tedavi edilmezse kedinizi olumsuz anlamda etkileyebilecektir.
Kediye reçete edilecek ilk şeylerden biri, ağrıyı hafifletmeye ve eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olan antienflamatuar ilaçlardır. Kedinizin yaşam kalitesini iyileştirmek ve artrite yardımcı olmak için izlenebilecek başka bir tedavi de fizyoterapi olmaktadır.
Hedefe yönelik egzersizler ve rehabilitasyon yoluyla, hastalık nedeniyle görülen tutukluk, ağrı ve diğer semptomların hafifletilmesi sağlanabilir. Bu aşamada kedinin sağlıklı beslenmesi ve kaliteli kedi maması tüketmesi de ayrıca önem arz eder. Bu yüzden de kedi dostunuza en iyi kedi mamalarından sunmalısınız.