Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kalça Displazisi Nedir?

Abone Ol 
Kedilerde Kalça Displazisi Nedir?
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde kalça displazisi yaygın bir sağlık problemi olarak görülmektedir. Bu, kedilerin kalça eklemini etkileyebilen ortopedik bir durumdur. Kalça eklemlerinden birinin ya da her ikisinin anormal gelişiminden kaynaklanır. Eklemlerde dejenerasyon meydana gelmesi, kalça displazisini tetikler.

Kedilerde Kalça Displazisi Ne Anlama Gelir?

Kedilerde Kalça Displazisi

Kedi dostlarımız her daim bu rahatsızlığın belirtilerini göstermeyebilirler. Fakat topallama, egzersizden kaçınma ve sinirli ruh hali gibi semptomlar, kedilerde kalça displazisi sorununu işaret edebilir. Bu hastalık esas olarak kedilerde kalıtsaldır. Fakat kimi kedilerde şişmanlık probleminden dolayı da eklem sorunları oluşabilir. Özellikler Himalaya kedileri ve Main Coon kedilerinde sık olarak görülen bir hastalıktır.

Kedilerde kalça displazisi tedavisi için çoğunlukla ağrı kesici ve iltihap azaltıcı ilaçlar sunulur. Erken tespit edilir ise tedavi daha kolay gerçekleştirilir ve kedinin iyileşme şansı artış gösterir.

Kalça displazisi, kalçada konumlanan eklemin ağrı ve sertliğe neden olacak şekilde deformasyona uğraması halidir. Bu hastalığa yakalanan kediler, hastalık ilerlediği taktirde muhtemelen osteartrit sorunu ile karşılaşacaktır.

Normal bir şekilde işleyen bir kalça eklemi, asetabulum ismi verilen yuva benzeri bir yapı içinde bulunan femur başından oluşur. Eklem; eklem sıvısı, kıkırdak ve kasların yardımı ile problemsiz bir şekilde çalışır. Fakat bir kedinin kalça displazisi olması halinde femur başı düzensiz bir şekil geliştirmektedir. Ve bunun sonucunda yuvaya tam olarak oturmamaktadır.

Eklemin yuvaya tam oturmaması sonucunda ise ağrı ve iltihaplanma durumu oluşmaktadır. Kötü oturan eklem, zamanla kıkırdağı aşındırır ve kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olur. Bu da kedilerde kalça displazisi problemi olarak bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bombay Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Kedilerde Kalça Displazisi Belirtileri Nelerdir?

Kalça displazisinin erken dönemlerinde kedilerde hiçbir hastalık belirtisi görülmeyebilir. Hafif ila orta derecede bu hastalıktan muzdarip olan kediler semptom göstermeyebilir. Veterineriniz, genel sağlık muayenesi sırasında ya da farklı bir nedenle röntgen çekerken bu sorunu fark edebilir.

Kedilerde kalça displazisi belirtileri, yaralanma durumuna benzer olabilir. Genel olarak ortaya çıkan belirtiler şunları içermektedir:

  • Zamanla kötüleşen topallık durumu
  • Zıplarken sorun yaşama
  • Egzersiz performansında düşüklük
  • Arka uzuvlarda sertlik ve hareket kısıtlaması
  • Arka uzuvlarda kas kaybı
  • Sinirli ruh hali
  • Kedi oyuncakları ile oynamak istememe

Kedilerde Kalça Displazisi Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde kalça displazisi genellikle kalıtsal bir durumdur. Fakat bu durumun gelişimi birkaç farklı faktör ile ilişkilendirilmiştir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Obezite: Aşırı kilo, bir kedinin kalçalarına uygulanan baskı düzeyini artırdığından ve eklem rahatsızlığına yol açtığından ötürü, kedinizin kilosu, kalça displazisi gelişimine katkıda bulunabilir.
  • Yaralanma: Sevimli dostunuz geçmişte yaralandıysa ya da bir kaza geçirdiyse, kalça displazisi problemini yaşıyor olabilir.

Kedilerde Kalça Displazisi Tedavisi Nasıldır?

Kalça displazisi mutlaka tedavi edilmelidir. Kedinizde çeşitli belirtiler fark ettiyseniz, onu veterinere götürebilir ve tedavinin başlamasını sağlayabilirsiniz. Veteriner, fizik muayene ve röntgen ile kalça displazisini teşhis eder. Tedavi, röntgenin sonuçlarına ve kedinin belirtilerine göre farklılık gösterir.

Kedilerde kalça displazisi sorunu ilk olarak konservatif şekilde tedavi edilmektedir. Bu tedavi yöntemi ağırlıklı olarak ağrı ve iltihaplanmayı ve aktivite düzeylerindeki olası değişiklikleri yönetmek adına ilaçların kullanımını kapsamaktadır. Bu tedavi tekniği yeterli değil ise veteriner, kedinizin cerrahi tedavisi hakkında size bilgi verecektir. Nadir durumlarda kalça protezi düşünülebilir. Bu ameliyat, kalça ekleminin sentetik kalça ile değiştirilmesi anlamına gelmektedir.

Kedilerde Kalça Displazisi Nasıl Önlenir?

Kalıtsal bir problem olmasından dolayı kalça displazisi tam anlamıyla önlenemez. Fakat durumu erken zamanda fark etmek ve tedaviye hızlı bir şekilde başlamak son derece önemli bir ayrıntıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Apartman Yaşamına Uygun Kedi Cinsleri

Kedi dostunuz genetik olarak bu sağlık sorununa yatkın değil ise en iyi önleyici tedbir, kedinizin sağlıklı bir kiloda olduğundan ve kaslarının sıkı bir şekilde çalıştığından emin olmaktır. Bundan dolayı kedinizi kaliteli kedi mamaları ile beslemeli, beslenmesinde protein açısından yüksek olan kuru kedi maması, yaş ve ödül mamalara yer vermelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.